Hi-PAs filter czy Low Shelf

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Orbit
Hi-PAs filter czy Low Shelf

Post autor: Orbit » niedziela 18 lip 2004, 10:42

Zgrywam dosyc dynamiczny numer, gdzie głosny Synth, zachacza mi o bass , do tego stopnia ze Bass przestaje byc słyszalny , gdy nakladam Hi Pas filter i odejmuje niskich czestotliwosci w pewnym momencie bas zaczyna byc wyczuwalny , ale dzwiek sie staje cieniutki gdy stosuje Low shelf , dzwiek nie robi sie cieniutki lecz pomimo dosyc mocnego podciecia bas wydostaje sie , ale nie tak jak powinien , a przy okazji troche zmienia sie barwa . Pyt ktorym z filtrow powinienem usuwac zbedne czestotliwosci ?

Awatar użytkownika
JacekH

Re: Hi-PAs filter czy Low Shelf

Post autor: JacekH » niedziela 18 lip 2004, 11:34

...Zgrywam dosyc dynamiczny numer, gdzie głosny Synth, zachacza mi o bass , do tego stopnia ze Bass przestaje byc słyszalny , gdy nakladam Hi Pas filter i odejmuje niskich czestotliwosci w pewnym momencie bas zaczyna byc wyczuwalny , ale dzwiek sie staje cieniutki gdy stosuje Low shelf , dzwiek nie robi sie cieniutki lecz pomimo dosyc mocnego podciecia bas wydostaje sie , ale nie tak jak powinien , a przy okazji troche zmienia sie barwa . Pyt ktorym z filtrow powinienem usuwac zbedne czestotliwosci ?...

Wszystko zalezy od tego jak i od jakiej czestotliwosci. Jesli ustawisz ostro - nawet 18db?oct to mozesz zaczac ciac nizej - w okolicach 35Hz - oczywiscie upraszczam, bo to zalezy o materialu. Charakterystyka polkowa bardziej wplywa na sasiednie pasma i oczywiscie tez jest zalezna od spadku.

Jacek

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » niedziela 18 lip 2004, 14:49

usuwac zbedne czestotliwosci ?...

Wszystko zalezy od tego jak i od jakiej czestotliwosci. Jesli ustawisz ostro - nawet 18db?oct to mozesz zaczac ciac nizej - w okolicach 35Hz - oczywiscie upraszczam, bo to zalezy o materialu. Charakterystyka polkowa bardziej wplywa na sasiednie pasma i oczywiscie tez jest zalezna od spadku.

Jacek...

chyba zle zrozumiałes moje pytanie .

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » niedziela 18 lip 2004, 15:09

chyba zle zrozumiałes moje pytanie . ...

Chyba jednak nie. Pomijam, ze piszac bez znakow przestankowych mozna interpretowac Twoje pytanie na kilka sposob, ale rzecz w tym, ze Ty nie rozumiesz mojej odpowiedzi. Napisales:

"gdy nakladam Hi Pas filter i odejmuje niskich czestotliwosci"

" gdy stosuje Low shelf , [... ] pomimo dosyc mocnego podciecia [...]

"

HPF nie odejmuje niskich czestotliwosci, a Low Shelf nie odcina. Jest dokladnie odwrotnie. HPF sluzy do odciecia, a charakterystyka polkowa do odejmowania dolu, mowiac ogolnikowo. Zalozylem, ze zrozumiesz moja sugestie... Wiec lopatologicznie. Skoro chcesz odciac uzyj filtru gornoprzepustowego. Nie wiem na czym miksujesz - komputer czy sprzet. Jesli sprzet to mozesz posluzyc sie kluczowaniem (side-chain) do sterowania kompresorem dla okreslonego pasma - tego, ktore najbardziej maskuje bas. Jesli w komputerze i dysponujesz pakietem wtyczek Waves'a, mozesz posluzyc sie C1-sc.

Jacek

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » niedziela 18 lip 2004, 16:04

Zaraz zaraz... A moze Ty pytasz o nazwe filtra? W jednym zdaniu: Bessel jest lagodny, Butterworth znacznie ostrzej, Elliptic jak brickwall limiter, ale wprowadza najwieksze przesuniecia fazowe.

?

Jacek

ODPOWIEDZ