Minidisc Sony MZ R500 i nagrywanie z mikrofonem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Fekita
Minidisc Sony MZ R500 i nagrywanie z mikrofonem

Post autor: Fekita » czwartek 15 lip 2004, 15:37

Czesc.Mam minidisca sony MZ R500 i chcialabym nagrywac np.moje koncerty czy egzaminy (gram n a fortepianie).Czy mozliwe jest dobranie jakiegos mikrofonu w momencie,gdy nie ma osobnego wejscia na mikrofon?Probowalam juz rozmaitych mikrofonow,m.in. shure (kierunkowego wiec byl bardzo slaby sygnal ale byl przy rec level na maksa),od kamery amatorskiej (zero sygnalu), komputerowego,z ktorego tez w ogole nie bylo sygnalu (ale dziala napewno).Nie mam od niego instrukcji wiec pls - dajcie jakis link albo moze ten model w ogole nie nadaje sie do nagrywania przez mikrofon?:/
jestem pianistka na 3cim roku akademii muzycznej w gdansku; procz klasyki grywam rozmaite jazzy, glownie funkujace.

Gulu

Re: Minidisc Sony MZ R500 i nagrywanie z mikrofonem

Post autor: Gulu » czwartek 15 lip 2004, 19:54

sa specjalne mikrofony stereo do MiniDisców

Awatar użytkownika
Fekita

Post autor: Fekita » piątek 16 lip 2004, 00:20

Monter:czy w takim razie radzilbys mi sprzedac tego minidisca na rzecz kupna innego modelu?Faktycznie nie obejdzie sie bez dodatkowego sprzetu?A moze jest inny model sony ktory nadawalby sie do tychze celow i powiedzmy jest do zdobycia po cenie do 500 zl?
jestem pianistka na 3cim roku akademii muzycznej w gdansku; procz klasyki grywam rozmaite jazzy, glownie funkujace.

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » piątek 16 lip 2004, 08:58

...Czesc.Mam minidisca sony MZ R500 i chcialabym nagrywac np.moje koncerty czy egzaminy (gram n a fortepianie).Czy mozliwe jest dobranie jakiegos mikrofonu ...............

Mam ten model i jest tam wejście na mikrofon, które dobrze działa. Ja wprawdzie używam do nagrywania prób małego miksera, ale podłączałem kilka różnych mikrofonów bezpośrednio i działało zaskakująco dobrze. Używałem AKG CK80 (kierunkowy, do nagrywania rozmów), a także Audio Techniki MB4000C (pojemnościowy, na 1 "paluszek"). Znam kilku reporterów, którzy używają min. AKG C1000, a nawet dynamicznych i też się to nieźle sprawdza. W razie czego mam angielską instrukcję, mogę Ci ją wbić w PDF i wysłać. Inna sprawa, że szukam w tej chwili czegoś nowego, MD idzie do lamusa, więc poszukuję czegoś na MP3, ale co będzie tak praktyczne i dobre jakościowo jak mój soniacz. Jak coś wymyślę, pochwalę się na forum.

Pozdrawiam

Hofi

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 16 lip 2004, 09:07

Probowalam juz rozmaitych mikrofonow,m.in. shure (kierunkowego wiec byl bardzo slaby sygnal ale byl przy rec level na maksa),

To nie kwestia "kierunkowosci", tylko tego ze Twoj MD nie ma wbudowanego preampu. Kazdy jeden mikrofon po prostu "tak ma" ze generuje sygnal na bardzo znikomym poziomie - wynika to z jego zasady dzialania - i trzeba go wzmocnic do "konkretnego" poziomu. Do tego wlasnie sluzy cos co sie zowie "preamp"

od kamery amatorskiej (zero sygnalu), komputerowego,z ktorego tez w ogole nie bylo sygnalu (ale dziala napewno).

Od kamer i od komputerow to sa mikrofony pojemnosciowe, wiec wymagaja zasilania. Karty komputerowe podaja zasilanie 5V na gniazdko MIC wiec tam one dzialaja, z MD nie ma szans

Niestety musisz znalesc jakis kieszonkowy, bateryjny preamp. Nie przychodzi mi do glowy zadne konkretne urzadzenie, jak ktos cos zna to niech moze poda linka.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ