Nagrywanie ścieżki wokalnej w Cubase SX

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Monaster
Nagrywanie ścieżki wokalnej w Cubase SX

Post autor: Monaster » czwartek 10 cze 2004, 07:59

Witam.Mam kłopot z nagraniem wokalu w Cubase SX.Posiadam kartę DMX 6 fire.Jak skonfigurowac w Cubase SX scieżkę audio,aby uslyszec sygnał wyjsciowy na mikserze.Nic mi z tym nie wychodzii.Serdecznie dziękuje za pomoc zaawansowany użytkownikom tego programu.

Awatar użytkownika
spiker

Re: Nagrywanie ścieżki wokalnej w Cubase SX

Post autor: spiker » piątek 11 cze 2004, 08:22

..nie powinno byc z tym żadnego problemu.

Powinno Ci się udać po przeprowadzeniu albo wszytkich, albo części pktów:

1. INPUTS - uaktywnij te fizyczne wejścia na które podajesz sygnał (z mikrofonu)

2. Jesli Twoja karta obsługuje DirectMonitoring to włącz tę opcję (VST Multitrack..chyba...)

3. W oknie aranżu, wybiaerz ślad na który będziesz nagrywać i skojarz go z fizycznym aktywnym wejściem (patrz pkt.1)

4. Wciśnij REC i jazda...:-))

5. Jesli chcesz podsłuchiwać sygnał podczas nagrania to wciśnij przycisk "monitor" (żółty głośniczek)

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Monaster

Post autor: Monaster » piątek 11 cze 2004, 10:31

... ..nie powinno byc z tym żadnego problemu.

Powinno Ci się udać po przeprowadzeniu albo wszytkich, albo części pktów:

1. INPUTS - uaktywnij te fizyczne wejścia na które podajesz sygnał (z mikrofonu)

2. Jesli Twoja karta obsługuje DirectMonitoring to włącz tę opcję (VST Multitrack..chyba...)

3. W oknie aranżu, wybiaerz ślad na który będziesz nagrywać i skojarz go z fizycznym aktywnym wejściem (patrz pkt.1)

4. Wciśnij REC i jazda...:-))

5. Jesli chcesz podsłuchiwać sygnał podczas nagrania to wciśnij przycisk "monitor" (żółty głośniczek)

pozdrowienia...

Serdecznie dziekuje za odpowiedź.Postaram sie to sprawdzic.Pozdrawiam Cie rownież spiker i wielkie dzieki!!! null

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » poniedziałek 05 lip 2004, 16:56

Apropos tego tematu:

Nie wiem dlaczego, ale odkąd zacząłem używać jakichkolwiek multitakerów, zawsze ścieżki wokalne nagrywane jednym mikrofonem nagrywam w stereo, gdyż mam wrażenie, że lepiej wypadną w póżniejszej obróbce, ( będą kompatybilniejsze)

Czy jest ktoś mądry by łopatologicznie w kilku punktach opisał, jak powinna być przeprowadzona rejestracja pojedyńczej ścieżki wokalnej, dajmy na to w Cubase

Czy efekty VST "wybrzydzają" jeżeli przepuszczamy przez nie track mono, i na odwrót.

Fajnie by było gdyby ktoś mądry raczył odpowiedzieć.

JoU

ODPOWIEDZ