Gdzie kupić komputer do studia ?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Sroka
Gdzie kupić komputer do studia ?

Post autor: Sroka » sobota 29 maja 2004, 03:58

Witam

Szukam adresu firmy najlepiej która sprzedaje swoje produkty w USA, która zajmuje się sprzedażą komputerów przeznacznych tylko do celów Home Recording.

Lub może być jakaś informacja na temat modelu komputera rekomendowanego do studia

Jeżeli może mi ktoś w tym pomóc to będę wielce zobowiązany.

POzdrawiam,Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

DogHead

Re: Gdzie kupić komputer do studia ?

Post autor: DogHead » sobota 29 maja 2004, 09:35

www.wavedistribution.com

I ile pamietam mieszkasz gdzies w New England, tak ze do NJ nie bedziesz mial daleko.

Firma zajmuje sie dystrybucja w USA brytyjskich komputerow Carillon, maszynek robionych specjalnie "pod muzyke". Dodam, ze PSP parokrotnie na tym forum je zachwalalo. Warte zainteresowania.

DogHead

Post autor: DogHead » sobota 29 maja 2004, 09:42

Drugi adres to www.bgw.com w LA.

Jako pierwsi zaczeli w USA produkcje komputerow do celow muzycznych dobrze ponad 10 lat temu.

Nie wiem czy robia to dalej, bo pare miesiecy temu firma zmienila wlasciciela.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 31 maja 2004, 08:05

Ale przeciez opisywali jakis czas temu (moze rok temu) w EIS taka firme w polsce ktora zajmuje sie skladaniem komputerow specjalnie do celow studyjnych. Nalezaloby to sprawdzic i poszukac w eis. Teraz nie mam przy sobie wszystkich numerow eis i nie jestem wstanie napisac w ktorym to numerze.

pozdr

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » poniedziałek 31 maja 2004, 08:58

...Ale przeciez opisywali jakis czas temu (moze rok temu) w EIS taka firme w polsce...

Sroka mieszka w USA, po co mu sklep w Polsce ? :]

9009man

Post autor: 9009man » poniedziałek 31 maja 2004, 09:14

...Ale przeciez opisywali jakis czas temu (moze rok temu) w EIS taka firme w polsce ktora zajmuje sie skladaniem komputerow specjalnie do celow studyjnych. Nalezaloby to sprawdzic i poszukac w eis. Teraz nie mam przy sobie wszystkich numerow eis i nie jestem wstanie napisac w ktorym to numerze.

pozdr...

Funkcjonuje też NASZA :) krajowa firma zajmująca sięskładaniem takich maszyn :

HAL9009

pozdrawiam

9009MAN

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » poniedziałek 31 maja 2004, 23:25

Kupienie Polskiego sprzetu miało by dla mnie sens jeżeli nie było by problemów z serwisem. A niestety koszty przesyłki są nie banalne.

Przecież nie wyślę czegoś takiego drogą morską gdzie po miesiącu trasy pudło wygląda jak by je ktoś taczał po bruku.

Mógłbym ostatecznie sam złożyć taki komputer tylko nie za bardzo wiem jakie komponenty kupić.

Jeżeli zechciał by mi ktoś doradzić na jakich płytach pracują takie komputery to będę wdzięczny.

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam, Sroka

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » wtorek 01 cze 2004, 02:18

Składałem ostatnio sobie komputer na potrzeby muzyczne... udało mi się zmieścić w naprawdę śmiesznej sumie pieniędzy... oczywiście procesor intel pentium 2,4ghz + płyta asus na chipsecie intela + cicha obudowa za 179pln hehe- cena zapewne śmieszna, ale w moim zaprzyjaźnionym sklepie wszystko jest tanie (no i jakoś nie mam ochoty wariować z chłodzeniem wodnym- w moim przypadku ciche wentylatory dają radę) ... i wszystko pięknie... asus na chipsecie intela + procesor intel + xp= żadnych problemów... Moim zdaniem możesz spokojnie dobrać sobie według własnego uznania komponenty Asus'a z chipsetami intela + procesor pentium intela... i jest mała szansa na to, aby coś się zchrzaniło... do tego oczywiście szybki dysk 7200 obrotów z dużym cachem (ja mam 8mb), ram oczywiście DDR od 512mb wzwyż... i jazda :)... przez długi czas z lenistwa (bałem się zmiany komputera, bo wszyscy wokoło straszyli "problemami" i błędami krytycznymi- ale ktoś musi przecież napędzać klientów dla pewnego typu firm) pracowałem na pentiumie 700mhz i wszystko też pięknie śmigało (wszystkie komponenty również były intela i również nie było żadnych problemów)... sam się dziwię, że ludzie tak dramatyzują... może to wina systemu- w moim przypadku Win XP wszystko pięknie zamiata... tym bardziej przy procesorze 2,4ghz zero problemów z jakąkolwiek mocą obliczeniową- no chyba, że ktoś jest maniakiem i przesadzi z efektami lub vst- ale przy 'typowych zadaniach studyjnych' nie zdarza się to w ogóle. Dobrze jest też mieć zaprzyjaźniony sklep komputerowy- nie musi być od razu 'professional audio systems'- ważne, abyś mógł zaufać ludziom chociażby przy wkładaniu swoich komponentów, aby nic Ci nie zepsuli :)... w moim przypadku sam chciałem montować resztę własnych komponentów, ale obsługa sklepu zrobiła to nad wyraz delikatnie i z pocałowaniem rączki... i to właśnie lubię- gdy widzę sklep jak za "komuny", gdzie wszyscy marudzą, to nie ma mnie w nim nawet pięciu minut...

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » wtorek 01 cze 2004, 03:21

Widzisz problem jest w tym że komputer to ja mam ale nie stety tylko jeden na dwie osoby. Żona lubi mieć takie programy a nie inne , co wpływa niekożystnie na pracę moich programów muzycznych.

Więc postanowiłem dokupić samą jednostkę przeznaczoną tylko dla potrzeb muzycznych.

I z tąd ten dylemat z kupnem komputera do studia.

Konfiguracja którą przedstawiłeś to dokłądnie to samo co mam aktualnie, czyli: P4 2.4 Ghz, Asus P4G8X Deluxe z chipsetem intela, Ram 1Giga, HDD 2x 40 giga, sound delta1010lt.

Chcąc złożyć własny lub ewentualnie kupić chciałbym kierować się właściwym wyborem komponentów.

Pozdrawiam, Sroka

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » wtorek 01 cze 2004, 04:40

hmm... w takim razie Tobie nie pomogę- ja ze względu na zajmowanie się również grafiką komputerową i ogólnie pojętymi multimediami + strony www mam na swoim komputerze zamontowane również programy typu: flash, corel, itp... do tego na jednym systemie stały dostęp do internetu... Pentium 2,4 zlikwidował wszystkie moje problemy z mocą obliczeniową (oczywiście nie jestem maniakiem 'więcej, szybciej'... jestem w stanie poczekać chwilę na rendering, itp... ;) )... no ale jeżeli chcesz więcej- nie pozostaje Tobie chyba nic innego jak kupno po prostu lepszego Pentiuma, lepszej płyty Asus'a i więcej szybszego ramu :D... 'W dzisiejszych czasach' moc komputerowa przy podobnych standardach audio jest kilkanaście razy większa... daaaawwwnooo temu jak miałem p166mmx, 32mb ramu, to przy czterech trackach 16/44 stawał komputer... no ale to były prapoczątki (a dinozaury biegały na ulicach)... a dzisiaj- sam zobaczysz, jak nowiusieńki pentium z niezłym zegarem zrobi Tobie 'full serwis' ... a u mnie... od jutra rozpoczynam dwutygodniowe nagrania... klienci nawet nie zauważą, że na systemie jest zamontowana również masa programów do grafiki... oczywiście najważniejsza jest HIGIENA pracy systemu- ale to każdy z nas dobrze wie. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ