czy miał ktoś kiedyś z tym czymś doczynienia? i czy mógłby napisać czy to faktycznie brzmi tak jak w testach/prezentacjach z demo ze strony rolanda?
Roland V Drums
Roland V Drums
Re: Roland V Drums
Jeśli w ogóle interesuje Cię takie rozwiązanie, to nie wymyślonio niczego lepszego. Yamaha ma podobne osiągnięcia w sensie jakośći próbek i tzw. feel'u, ale to by było na tyle. Najnowsze modele obydwu marek to rewelacje, które nawet najbardziej skostniałych perkusistów zniewala.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
...Jeśli w ogóle interesuje Cię takie rozwiązanie, to nie wymyślonio niczego lepszego. Yamaha ma podobne osiągnięcia w sensie jakośći próbek i tzw. feel'u, ale to by było na tyle. Najnowsze modele obydwu marek to rewelacje, które nawet najbardziej skostniałych perkusistów zniewala.
MD....
http://www.clavia.se/pressreviews/ddrum-vdrum-english.htm
MD....
http://www.clavia.se/pressreviews/ddrum-vdrum-english.htm
Czasem mam wrażenie że tomy brzmią trochę sztucznie-nienaturalnie. Może to tylko kwestia wybranego ustawienia przez testującego. Pozostałe instrumenty-jestem pod wielkim wrażeniem. Jeśli tomy w miksie rockowym się gubia to zdecydowanie będę zmierzał do tego, aby się przesiąść (chcę mieć z głowy studio i live na których nie ma ani sprzętu ani akustyka) jedyne co chcę zostawić z akustycznej to blachy i dołożyć je do V Dr. Jak sądzicie czy to jest dobre rozwiązanie bo patrząc na cenę to za te pieniązki można zakupić nieźle wypasione akustyczne, ale z drugiej strony - właśnie to NAGŁOŚNIENIE!?
pozdro
pozdro
drummer
...Czasem mam wrażenie że tomy brzmią trochę sztucznie-nienaturalnie. Może to tylko kwestia wybranego ustawienia przez testującego. Pozostałe instrumenty-jestem pod wielkim wrażeniem. Jeśli tomy w miksie rockowym się gubia to zdecydowanie będę zmierzał do tego, aby się przesiąść (chcę mieć z głowy studio i live na których nie ma ani sprzętu ani akustyka) jedyne co chcę zostawić z akustycznej to blachy i dołożyć je do V Dr. Jak sądzicie czy to jest dobre rozwiązanie bo patrząc na cenę to za te pieniązki można zakupić nieźle wypasione akustyczne, ale z drugiej strony - właśnie to NAGŁOŚNIENIE!?
pozdro...
http://www.clavia.se/MP3s/index.htm#ddrum
http://www.musictech.com.pl/News/ddrum4triggering.htm
pozdro...
http://www.clavia.se/MP3s/index.htm#ddrum
http://www.musictech.com.pl/News/ddrum4triggering.htm
......Czasem mam wrażenie że tomy brzmią trochę sztucznie-nienaturalnie. Może to tylko kwestia wybranego ustawienia przez testującego. Pozostałe instrumenty-jestem pod wielkim wrażeniem. Jeśli tomy w miksie rockowym się gubia to zdecydowanie będę zmierzał do tego, aby się przesiąść (chcę mieć z głowy studio i live na których nie ma ani sprzętu ani akustyka) jedyne co chcę zostawić z akustycznej to blachy i dołożyć je do V Dr. Jak sądzicie czy to jest dobre rozwiązanie bo patrząc na cenę to za te pieniązki można zakupić nieźle wypasione akustyczne, ale z drugiej strony - właśnie to NAGŁOŚNIENIE!?
pozdro...
Witam
Mam pytanie następujące :jestem zainteresowany kupnem Rolanda V Drums oraz BFD (komputerowy moduł perkusyjny) .Czy ktoś z szanownych Forumowiczów wie czy możliwe jest korzystanie z samej perkusji elektronicznej z jendym z tańszych (starszych) modułów Rolanda -w zastepstwie modułu TS-20 -aby po prostu pszekierowywac komunikaty MIDI prosto do komputera, wykorzystując próbki z BFD .I -jeśli tak -to czy takie niuanse jak uderzenia w ramę bedą także "rozpoznawane" przez BFD.Z góry dziękuje za odpowiedź.
pozdrawiam golabek
pozdro...
Witam
Mam pytanie następujące :jestem zainteresowany kupnem Rolanda V Drums oraz BFD (komputerowy moduł perkusyjny) .Czy ktoś z szanownych Forumowiczów wie czy możliwe jest korzystanie z samej perkusji elektronicznej z jendym z tańszych (starszych) modułów Rolanda -w zastepstwie modułu TS-20 -aby po prostu pszekierowywac komunikaty MIDI prosto do komputera, wykorzystując próbki z BFD .I -jeśli tak -to czy takie niuanse jak uderzenia w ramę bedą także "rozpoznawane" przez BFD.Z góry dziękuje za odpowiedź.
pozdrawiam golabek

Powstaje pytanie, czy starsze moduły Roland'a prawidłowo zinterpretują informację z triggerów V-drums i prześlą odpowiednie polecenia MIDI do BFD. Tego chyba nikt nie sprawdził. Osobiście robiłem eksperymenty z werblem i stopą V-drum, sterując tym dość rozbudowany program w Battery poprzez moduł Alesis DM Pro. Próbki werbla były ulokowane na 3 kanałach MIDI (środek skóry, zewnętrzna część skóry i rim). To działało doskonale, więc zapewne podobny program trzeba będzie spreparować w BFD.
Maciej Dobrski.
Powstaje pytanie, czy starsze moduły Roland'a prawidłowo zinterpretują informację z triggerów V-drums i prześlą odpowiednie polecenia MIDI do BFD. Tego chyba nikt nie sprawdził. Osobiście robiłem eksperymenty z werblem i stopą V-drum, sterując tym dość rozbudowany program w Battery poprzez moduł Alesis DM Pro. Próbki werbla były ulokowane na 3 kanałach MIDI (środek skóry, zewnętrzna część skóry i rim). To działało doskonale, więc zapewne podobny program trzeba będzie spreparować w BFD.
Maciej Dobrski.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
O ile sie nie mylę, to Roland wyprodukował już coś co zamienia sygnały z triggerów na komunikaty midi. Musisz sprawdzic na stronach rolanda
pozdro
pozdro
drummer