MAYA 44 USB

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mr-hammond
MAYA 44 USB

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 05 kwie 2004, 10:02

Witajcie kolega chce kupic tą karte jednak ma pytanie dotyczące midi .

Oto one :

1. CZy podłączając zwykła karte (czyt. zintegrowana) do niej w celu wejscia midi nie będzie zadnych konfliktów i czy port midi bedzie działał poprawnie ,

2. Czy bedzie mozna synchronizowac inne urządzenia poprzez np. "MTC"?

Pozdrawiam w imieniu kolegi i swoim

PAWEŁ

Awatar użytkownika
mr-hammond

Re: MAYA 44 USB

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 05 kwie 2004, 20:19

nikt nic nie wie /:)????

Okej moze w ten sposób czy mozna podłączyc karte pod usb i interejs midi pod drugie gniazdko i czy to wszystko normalnie bedzie fungowac?

pozdro

PAWEŁ

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 06 kwie 2004, 08:34

Ja nie widzę "przeciwswskazań". W moim komputerze gościło już wiele kart. Były i USB, były i PCI, na stałe siedzi TASCAM US-428, MAYA 44 USB też była a jako awaryjna zawsze siedzi stareńka (jedna z pierwszych) SB Live. Co bym nie podłączył port MIDI (ten joystickowy) w SB zawsze jest czynny i dostępny.

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 06 kwie 2004, 09:55

Wielkie dzieki :)

CZyli z czystym sumieniem mozna przyjacielowi polecic .

powiedz jak z jakoscia tej maya dysponujesz jakims demkiem bo kolega jest z tych co to "nie uwierzy dopóki nie usłyszy" i bardzo dobrze :)

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 06 kwie 2004, 11:54

Demka niestety już nie posiadam - zmuszony zostałem do zrobienia "ruskiego walca" w PC. Ale moge Ci powiedzieć, że karta ma niezłą stereofonię (równomierny w całym paśmie przesłuch stereo -84dB), poprawną charakterystykę całościową, dość niskie zniekształcenia. O brzmieniu moge powiedzieć, że jak na kartę z czterema wejściami audio do jedoczesnego wykorzystaia to jest cąłkiem dobrze. Może trochę zbyt ciemno brzmi, ale ogólnie jest OK.

Test tej karty był w EiS (chyba na przełomie roku).

Domyślam się, że skoro kolega chce zachowac kartę "pokładową" w PC to chyba nie ma zamiaru wykonywać tą MAYA jakiejś roboty wymagającej profesjonalnej jakości. Ja uważam, że to fajna karta do laptopów - mała, lekka, prosta w montażu, cztery IN cztery OUT.

do zrobaczenia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 06 kwie 2004, 12:49

...Demka niestety już nie posiadam - zmuszony zostałem do zrobienia "ruskiego walca" w PC. Ale moge Ci powiedzieć, że karta ma niezłą stereofonię (równomierny w całym paśmie przesłuch stereo -84dB), poprawną charakterystykę całościową, dość niskie zniekształcenia. O brzmieniu moge powiedzieć, że jak na kartę z czterema wejściami audio do jedoczesnego wykorzystaia to jest cąłkiem dobrze. Może trochę zbyt ciemno brzmi, ale ogólnie jest OK.

Test tej karty był w EiS (chyba na przełomie roku).

Domyślam się, że skoro kolega chce zachowac kartę "pokładową" w PC to chyba nie ma zamiaru wykonywać tą MAYA jakiejś roboty wymagającej profesjonalnej jakości. Ja uważam, że to fajna karta do laptopów - mała, lekka, prosta w montażu, cztery IN cztery OUT.

do zrobaczenia ...

Zamysł kolegi jest nastepujący , nagrywac sobie próby 4 sladowo a w domu to granie vst itd wiec tutaj były domysły bo karta posiada sterowniki asio itd ale nie ma midi wiec czy zostawic starą karte czy kupic interface midi . :)

Czy mozesz jeszcze powiedziec jak ma sie współpraca z insrtumentami vst na jakie ma karta minimalne wymagania jakie opóźnienia itd ?

Jak to ma sie w praktyce

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 06 kwie 2004, 15:53

takich szczegółów jak latencja to niestety nie pamiętam, ponadto wygoda w obsłudze VSTi na żywo chyba w większym stopniu zależy od wydajności PC-ta. Ja mogę CI powiedzieć, że na dwóch komputerach na których miałem okazję użyć MAYi 44 USB ( AMD 1.6 128RAM , PIV 1.6 256 RAM ) dało się grać bez słyszalnej latencji prostymi VSTi a nawet Halionem z brzmieniami perkusyjnymi, natomiast nie dałbym sobie głowy urwać za wsółpracę tej karty podczas gry z VSTi rzędu Absynth, Xphraze czy Plex.

Poza tym ja podczas gry VSTi+Maya nie używałem portu MIDI w SB tylko US-428 - nie umiem Ci zatem powiedzieć (ani zapewnić) jak się sprawi port MIDI pokładowy z PC-ta Twojego kolegi.

pozdrówka

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 07 kwie 2004, 11:02

...takich szczegółów jak latencja to niestety nie pamiętam, ponadto wygoda w obsłudze VSTi na żywo chyba w większym stopniu zależy od wydajności PC-ta. Ja mogę CI powiedzieć, że na dwóch komputerach na których miałem okazję użyć MAYi 44 USB ( AMD 1.6 128RAM , PIV 1.6 256 RAM ) dało się grać bez słyszalnej latencji prostymi VSTi a nawet Halionem z brzmieniami perkusyjnymi, natomiast nie dałbym sobie głowy urwać za wsółpracę tej karty podczas gry z VSTi rzędu Absynth, Xphraze czy Plex.

Poza tym ja podczas gry VSTi+Maya nie używałem portu MIDI w SB tylko US-428 - nie umiem Ci zatem powiedzieć (ani zapewnić) jak się sprawi port MIDI pokładowy z PC-ta Twojego kolegi.

pozdrówka ...

Fakt duzo zalezy od kompa , ale pamietam ze dosyc silną bestie ma wiec nie powinno byc kłopotów , pozdrawiam i dzieki za rozwianie wszelkich wątpliwosci :)

POZDRAWIAM

PAWEŁ

Awatar użytkownika
dubwiser

Post autor: dubwiser » wtorek 12 wrz 2006, 09:13

Z kolei ja mam pytanie odnośnie nagrywania.
Posiadam laptop ACER Aspire 3004WLMi, procek AMD Sempron 3100, 512MB, 60GB i podłączoną pod USB 2.0 kartę Maya 44 USB

Wczoraj próbowałem nagrać gitarę na WaveLab i przy odtwarzaniu podkładu na Reasonie.
Podczas nagrywania słychać zacinanie, a na nagrana ścieżka podczas odtwarzania jest strasznie trzeszcząca.
Zastanawiam się nad tym, czy przypadkiem procesor nie jest za mocno obciążony, bo w Menadżerze Urządzeń wydajność jego wynosi 790 mHz, przy czym wiem że powinna być większa i to o wiele większa.
W czym w takim razie jest problem?
Potrafi ktoś mi pomóc?

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » wtorek 12 wrz 2006, 14:08

...Z kolei ja mam pytanie odnośnie nagrywania.
Posiadam laptop ACER Aspire 3004WLMi, procek AMD Sempron 3100, 512MB, 60GB i podłączoną pod USB 2.0 kartę Maya 44 USB

Wczoraj próbowałem nagrać gitarę na WaveLab i przy odtwarzaniu podkładu na Reasonie.
Podczas nagrywania słychać zacinanie, a na nagrana ścieżka podczas odtwarzania jest strasznie trzeszcząca.
Zastanawiam się nad tym, czy przypadkiem procesor nie jest za mocno obciążony, bo w Menadżerze Urządzeń wydajność jego wynosi 790 mHz, przy czym wiem że powinna być większa i to o wiele większa.
W czym w takim razie jest problem?
Potrafi ktoś mi pomóc?
...
Jeśli nagrywasz na baterii laptopa, to prędkość procka spada, ponieważ włączają się tryby oszczędnościowe. A poza tym trudno z akumulatora dostarczyć tylu wat co z zasilacza.
Muzyk, gitarzysta

ODPOWIEDZ