DMA w WinXP

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:
DMA w WinXP

Post autor: Tadeo » poniedziałek 29 mar 2004, 22:48

Witam forumowiczów.

Cubase sx z obciążonym prockiem na 80% zaczyna się krztusic i trzaskać by w końcu zaprzestac odtwarzania projektu. Zupełnie jakby tryb DMA nie był aktywny.

Sprawdzałem we właściwościach - jest zaznaczony (dma - o ile dostępne) natomiast w zasobach sprzętowych dowiaduję się o braku zainstalowanych sterownikach dla kontrolera dma.

Co jest? Nigdy ich nie musiałem instalować, nie miałem też wcześniej podobnych problemów (a jak już to w win 98, gdzie wystarczyło zaznaczyć dma we właściwościach dysków i wszystko grało jak trzeba)

Jak jest w win XP? Czy trzeba osobno instalować sterowniki dla kontrolera dma?

Awatar użytkownika
KamilFX

Re: DMA w WinXP

Post autor: KamilFX » poniedziałek 29 mar 2004, 23:28

Instaluj co chcesz ale Ci powiem, że Cubase na 80% będzie się krztusił. Mój się krztusi przy 70% ale to może wina kompa. Jak czasami czytam posty to ludzie pisże że przy ok 70-80% Cubase zaczyna trzeszczeć. Sprawdź w właściwościach podstawowego kontrolera IDE czy masz tryb Ultra DMA 5 czy też może samo PIO. Jak masz PIO to ściągnij jakieś stery do DMA i po sprawie.

Nie ma co

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 30 mar 2004, 08:44

Napewno pracujesz na intel p4, jak ja. Wcześniej miałem athlona 2200 i bez problemu cubase odtwarzał przy 12ms i 90% obciążenie procesora. Chyba oddam tego intela i wróce do amd.

P.S. może masz jakieś stery do dma? jeśli tak to mi prześlij

Blaviken

Post autor: Blaviken » wtorek 30 mar 2004, 09:01

...Witam forumowiczów.

Cubase sx z obciążonym prockiem na 80% zaczyna się krztusic i trzaskać by w końcu zaprzestac odtwarzania projektu. Zupełnie jakby tryb DMA nie był aktywny.

Sprawdzałem we właściwościach - jest zaznaczony (dma - o ile dostępne) natomiast w zasobach sprzętowych dowiaduję się o braku zainstalowanych sterownikach dla kontrolera dma.

Co jest? Nigdy ich nie musiałem instalować, nie miałem też wcześniej podobnych problemów (a jak już to w win 98, gdzie wystarczyło zaznaczyć dma we właściwościach dysków i wszystko grało jak trzeba)

Jak jest w win XP? Czy trzeba osobno instalować sterowniki dla kontrolera dma?

...

Nie musi to dotyczyc DMA. Moze CSX nie wyrabia sie bo procesor jest za bardzo obciazony wtyczkami w projekcie. Napisz cos o tym wlasnie projekcie? Ile sciezek, jakie i ile wtyczek, no i przede wszystkim jaki sprzet, procesor, dyski, pamiec itd...

Pozdrawiam...
www.blaviken.com

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 30 mar 2004, 10:19

Właśnie chodzi o to że procesor jest obciążony.

Projekt ten to sesja z mixem kilkudziesięciu śladów które ruszyły bez problemu pod athlonem xp 2200 a nie chcą pod p4 (2.6)

Czy ktoś kidyś robił porównania intela z amd?

Ja jestem w trakcie i zdecydowanie przemawia ono na korzyść amd, pomijam tu kwestie ceny.

Blaviken

Post autor: Blaviken » wtorek 30 mar 2004, 10:54

...Właśnie chodzi o to że procesor jest obciążony.

Projekt ten to sesja z mixem kilkudziesięciu śladów które ruszyły bez problemu pod athlonem xp 2200 a nie chcą pod p4 (2.6)

Czy ktoś kidyś robił porównania intela z amd?

Ja jestem w trakcie i zdecydowanie przemawia ono na korzyść amd, pomijam tu kwestie ceny.

...

No wiec jesli masz obciazony procesor to w Cubase jest wskaznik \"obciazenia\" dyskow. Odpal projekt i zobacz jak mocno sa obciazone dyski. Nie powinny byc za bardzo. Problem nie musi dotyczyc tylko procesora ale takze wydajnosci plytu glownej i pamieci. Na jakim chipsecie masz plyte glowna i na jakim byla ta z Atholnem?
[addsig]
www.blaviken.com

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » wtorek 30 mar 2004, 10:59

A czy CDromy działają w trybie DMA? Rozumiem że w związkiem "braku sterownków" dysk działa w trybie PIO? Spóbuj podłaczyć dysk pod secondary master. Chyba że masz dysk Serial ATA...

ODPOWIEDZ