Waweterminal192M, znowu problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJOZD
Waweterminal192M, znowu problem

Post autor: DJOZD » poniedziałek 22 mar 2004, 12:36

Mam kompa na chipsecie VIA VT8363/5 KT133/KM133 procesor Duron 800. Po zainstalowaniu tej karty i swierzej instalacji systemu po kilku dniach pracy samowolnie bez widocznej przyczyny dzieje sie cos takiego:

- dzwięk z przerywa z ogromną czestotliwościa co daje wrazenie ze gra dwokrotnie wolniej.

- w miejscach gdzie dzwiek przerywa na dluzej chaczy sie rownież strzalka myszy - wtedy zapala sie dioda HD

- systm zaczyna sie niemozliwie dlugo wgrywac.

ewidentnie sa jakies konflikty w przerwaniach i komunikacji karty i innych podzespolów. Na plycie mam jeszcze SB livea ktory sluzy mi jako MIDI. Problemy te dzieją się zawsze bezwgledu czy odtwarzam dzwięk w WinAmpie czy cokolwiek, nawet zaple systemowe przerywają - czlyli caly wychodzący sygnał.

Karte mam wsadzoną do drugiego portu PCI od góry na plycie. W innych są (od gory):

1: SB Live

2: Waweterminal192M

3: Karta FireWire

4: Karta sieciowa

Problemy ujawniają sie spotaniocznie bez okreslonej przyczyny za kazdym razem w innym uplywie czasu od reinstalacji systemu. Potem zostaje tak juz do konca i pozostaje tylko reintalacja.

Od czego to zalezne. Niech kto poradzi. Czy mieliscie juz takie problemy? Pracowac nad plytą nie moge bo co chwile cos sie kaszani. Licze na wasze porady!

Dzięki wielkie!!!!

DJOZD-LUQAS

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Waweterminal192M, znowu problem

Post autor: DJOZD » poniedziałek 22 mar 2004, 12:53

Zapomnialem dodać iż chodzi o prace pod systemem XP. Ale w 98 mialem podobny problem wczesniej. Jeszcze raz dzieki za kazda rade.

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 22 mar 2004, 13:11

zobacz w menadżerze urządzeń czy Waweterminal nie dzieli z czymś zasobów (przerwań, adresów pamięci itp.)
Warszawa - 'home' studio

Blaviken

Post autor: Blaviken » poniedziałek 22 mar 2004, 15:27

Karte mam wsadzoną do drugiego portu PCI od góry na plycie. W innych są (od gory):

1: SB Live

2: Waweterminal192M

3: Karta FireWire

4: Karta sieciowa

Sprobuj wyjac wszystkie karty i instalowac WT w kazdym slocie po kolei od gory, patrzac co sie dzieje. Jesli zacznie stabilnie pracowac probuj dokladac reszte kart. Jesli to nic nie da i WT osadzony jako jedyna karta w systemie bedzie dalej sie kaszanil to spobuj jeszcze wczytac "default settings" w BIOS-ie. Czy SB gra OK czy takze robi kaszane? Powodzenia w usuwaniu tego jakze uciazliwego problemu!!

Pozdrawiam...

www.blaviken.com

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 22 mar 2004, 16:55

Ok, sprobuje wszystkie powyciągac i obserwowac co sie dzieje. Bede dalej pytal jesli cos bedzie dla mnie niejasne. dzieki

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 22 mar 2004, 17:01

Acha, czy menedżer urządzeń wskarze konflikt tego typu w miejscu gdzie pisze: "Lista urządzen powodujące konfikty? " - czy poprostu nawet gdy konfikt istnieje tam bedzie pisac ze nia zadnych konfliktów.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 22 mar 2004, 18:12

Czy wszystkie karty PCI pracują na przerwaniu 11 ? Wygląda na to że wszystkie maja przypisany numer 11. Meneger nie wskazuje zadnych konfliktow.

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 22 mar 2004, 20:48

to niedobrze ! zdecydowanie karta dzwiekowa powinna pracowac na wlasnym przerwaniu. Zobacz czy w biosie masz wlaczona funkcje ACPI ??

zobacz strone http://www.musicxp.net/ i przeczytaj uwagi dot. instalacji. Najprawdopodobniej podczas instalacji Windows przypisal wszystkim urzadzeniom to samo przerwanie :( ja pamietam ze sam sie bujalem zanim znalazlem konfiguracje ktora zagrala u mnie (Waveterminal 192 X wiec podobna sytuacja).

W koncu zrobilem tak ze wyjalem wszystkie 'smieci' i wlozylem karte audio i przekladalem ja miedzy slotami tak dlugo az przypisalo mi sie innne przerwanie. Nastepnie sprawdzilem czy przy wkladaniu nastepnych kart nie sa one przypisywane do tego samego irq. Po paru prubach juz mialem sprawdzone o co chodzi ... niestety ma znaczenie to do ktorego portu PCI wkladasz karte !
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
szczawik

Post autor: szczawik » poniedziałek 22 mar 2004, 20:53

...Czy wszystkie karty PCI pracują na przerwaniu 11 ? Wygląda na to że wszystkie maja przypisany numer 11. Meneger nie wskazuje zadnych konfliktow. ...

Z mojego doświadczenia wynika że jeśli menager zaczyna pokazywać konflikty to już jest źle a czasami są konflikty który najzwyczajniej w świecie nie widzi a co do przerwań to spróbuj ytrochę teorii znaleźć w necie coś będzie bo dokładnie nie pamietam jak to z tym jest :) Pozdrawiam i życzę powodzonka
...:: Łódź ::...

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 23 mar 2004, 08:47

Nastepnie sprawdzilem czy przy wkladaniu nastepnych kart nie sa one przypisywane do tego samego irq. Po paru prubach juz mialem sprawdzone o co chodzi ... niestety ma znaczenie to do ktorego portu PCI wkladasz karte

ech, "Plug-&-PRAY" czyli podlacz i modl sie... jak ja tesknie do czasow mojej mlodosci i maszyn z szynami ISA, gdy przerwania, zakres I/O, DMA i cala reszte ustawialo sie zworkami na karcie... trzeba sie bylo troche nameczyc ale za to mialo sie KONTROLE nad caloscia.

A teraz windoza "mysli" za ciebie i jak cos spieprzy to juz czesto zima - trzeba szukac po omacku chociazby przekladajac karty miedzy slotami... a tu jeszcze w obudowe nie ma uczciwych zaslepek tylko wylamywane blaszki

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ