2x PC, czy to możliwe?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Fant
2x PC, czy to możliwe?

Post autor: Fant » sobota 21 lut 2004, 14:45

witam ponownie!

Mam ZNOWU pytanie!!Dla wielu z was,profesjonalistow lub nie,na pewno banalne,wiec mam nadzieje ze otrzymam na nie odpowiedz!!

Mam taki pomysl-kaprys,moze nie do zrealizowania!tak wyszlo ze mam drugiego peceta!!!mam tez syntezator i wkrotce bede mial klawiature sterujaca!!pogrywamy sobie czasem z bratem i tak sobie wymyslilem ze fajnie by bylo uzyc oba kompy!!!(po jednym kazdy hehe:)!!wyczytalem w FAQ o system link (pytalem o to w innym temacie) ale nie stac mnie na CUBASE SX!!!

pytanie brzmi:jak polaczyc i zsynchronizowac dwa sekwencery(cubase) w tych pecetach(karty sb live!)

klawiatura do jednego bedzie podlaczona przez usb ale w drugim wy/we midi beda zajete przez syntezator??czy jest mozliwe zeby to jakos polaczyc uzywajac midi "z game portu"?+ ewentualnie jakiejs zewnetrznej "skrzynki"? i zeby to stabilnie chodzilo??

...aha kompy to P4 1.4 i celeron 440!!!

pozdrawiam i bardzo prosze o odpowiedz!!

jesli to o co pytam jest bez sensu,prosze mnie oswiecic

uszanowanie
from one source all things depend....

Awatar użytkownika
MB

Re: 2x PC, czy to możliwe?

Post autor: MB » sobota 21 lut 2004, 15:39

Nie rozumiem - wpierw deklarujesz, że Cię nie stać na kupno Cubase, a potem pytasz jak zsynchronizować dwa komputery z Cubase?

Ale mniejsza z tym - musiałbyś dokładniej określić, co chcesz osiągnąć. Jeśli chodzi o synchroniczną pracę sekwencerów, to większość z nich pozwala na synchronizację po MIDI z użyciem Midi Time Code (MTC). Być może warto rozważyć połączenie obu maszyn w sieć (potrzebne 2 karty sieciowe lub firewire) i wykorzystanie jednej z nich jako silnik do obsługi cięższych wtyczek - tutaj alternatywą dla SystemLink jest fxteleport (http://www.fxteleport.com).

BTW, do pracy pod SystemLink potrzebujesz 1 egzemplarza CubaseSX lub SL, a na drugiej maszynie możesz zapuścić stsunkowo tani V-Stack http://www.steinberg.net/en/products/music_production/v-stack/index.php?sid=0

Fant

Post autor: Fant » sobota 21 lut 2004, 16:03

...Nie rozumiem - wpierw deklarujesz, że Cię nie stać na kupno Cubase, a potem pytasz jak zsynchronizować dwa komputery z Cubase?

Ale mniejsza z tym - musiałbyś dokładniej określić, co chcesz osiągnąć. Jeśli chodzi o synchroniczną pracę sekwencerów, to większość z nich pozwala na synchronizację po MIDI z użyciem Midi Time Code (MTC). Być może warto rozważyć połączenie obu maszyn w sieć (potrzebne 2 karty sieciowe lub firewire) i wykorzystanie jednej z nich jako silnik do obsługi cięższych wtyczek - tutaj alternatywą dla SystemLink jest fxteleport (http://www.fxteleport.com).

BTW, do pracy pod SystemLink potrzebujesz 1 egzemplarza CubaseSX lub SL, a na drugiej maszynie możesz zapuścić stsunkowo tani V-Stack http://www.steinberg.net/en/products/music_production/v-stack/index.php?sid=0...

Na jednym kompie VSTi a na drugim syntezator pod sekwencerem(moze jakies sf'y)chcial bym zeby wszystko razem rowno "gralo":)!

MTC ok!tylko jak to polaczyc skoro wy/we midi w jednym z kompow bedzie zajete!mozna jakos inaczej uzyc wy/we cyfrowe do synchronizacji niz system link??

sorry jestem jeszcze laikiem:) za bardzo w tym nie siedze!

...a cubase mam stara wersje (kupilem w usa) a na sx nie mam kasy!no i chyba wymaga winXP?czyz nie?a slyszalem rozne opinie na jego temat!

dzieki za odpowiedz!i czekam na wiecej...

Fant

Post autor: Fant » sobota 21 lut 2004, 21:33

Na jednym kompie VSTi a na drugim syntezator pod sekwencerem(moze jakies sf'y)chcial bym zeby wszystko razem rowno "gralo":)!

MTC ok!tylko jak to polaczyc skoro wy/we midi w jednym z kompow bedzie zajete!mozna jakos inaczej uzyc wy/we cyfrowe do synchronizacji niz system link??

sorry jestem jeszcze laikiem:) za bardzo w tym nie siedze!

...a cubase mam stara wersje (kupilem w usa) a na sx nie mam kasy!no i chyba wymaga winXP?czyz nie?a slyszalem rozne opinie na jego temat!

dzieki za odpowiedz!i czekam na wiecej... ...

...jeszcze jedno! jesli laczyc to przez midi (MTC) co bym musial dokupic!?jakis interface MIDI czy MIDI merge'er??

aaa i czy jest jakas wersja cubaes'a ktora obsloguje system link i smiga pot win98??

prosze o odpowiedz

pozdrawiam

ODPOWIEDZ