Problem z MSP5!

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
konislaw
Problem z MSP5!

Post autor: konislaw » czwartek 19 lut 2004, 01:17

witam!mam pytanko.przy niskich czestotliwosciach wzbudza mi sie "trzeszczenie',ale slyszalne tylko z tylu monitora na dole.cos w rodzaju "charczenia" przy przeciazonych kolumnach.zaniepokoilo mnie to.czy to normalne?czy one tak sie dlawia"dolem".przod chodzi czysto i bez zarzutow.pozdrawiam wszystkich i sory za te synonimy:)

Awatar użytkownika
spiker

Re: Problem z MSP5!

Post autor: spiker » czwartek 19 lut 2004, 11:26

Przyjrzałem się "zoomabalnej" fotografii tego monitora, na której widać, ze płyta tylna zajmuje całą powierznię ściany. Płyta ta jest pewno stalowa i do niej przymocoweana jest cała wewnętrzna elektronika. Teraz rady:

1. Odkręć płyte tylnią

2. Zobacz czy elektronika ma własną komorę czy też współdzieli ją z objetością czynną obudowy

3. Jesli jest wspólna to te zakłócenia to wynik niieszczelnego przylegania płyty montażowej do ścianek obudowy - kup taśmę do uszczelnień głośników i wyklej krawędź płyty

4. Hałasować mogą ponadto, wsyztkie inne niezabezpieczone otwory: gniazda XLR, przełączniki. Jeśli można (ostrożnie z gniazdami) to trzeba je od środka uszczelnić np. "zaglucić" silikonem lub w inny sposób - byle bez przesady

5. Jeśli elektornika ma własną komorę to gdzieś muszą przechodzić przewody łączące elektronikę z przetwornikami (dziura) - jesli nie jest uszczelniona to uszczelnić sposobem j.w

6. Hałasować mogą również luźne przewody wewnątrz obudowy.

7. Sprawdź czy aby na pewno hałasują monitory. Może wzbudza się coś w okolicy...

jak to nie pomoże to pisz.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

konislaw

Post autor: konislaw » piątek 20 lut 2004, 00:09

...Przyjrzałem się "zoomabalnej" fotografii tego monitora, na której widać, ze płyta tylna zajmuje całą powierznię ściany. Płyta ta jest pewno stalowa i do niej przymocoweana jest cała wewnętrzna elektronika. Teraz rady:

1. Odkręć płyte tylnią

2. Zobacz czy elektronika ma własną komorę czy też współdzieli ją z objetością czynną obudowy

3. Jesli jest wspólna to te zakłócenia to wynik niieszczelnego przylegania płyty montażowej do ścianek obudowy - kup taśmę do uszczelnień głośników i wyklej krawędź płyty

4. Hałasować mogą ponadto, wsyztkie inne niezabezpieczone otwory: gniazda XLR, przełączniki. Jeśli można (ostrożnie z gniazdami) to trzeba je od środka uszczelnić np. "zaglucić" silikonem lub w inny sposób - byle bez przesady

5. Jeśli elektornika ma własną komorę to gdzieś muszą przechodzić przewody łączące elektronikę z przetwornikami (dziura) - jesli nie jest uszczelniona to uszczelnić sposobem j.w

6. Hałasować mogą również luźne przewody wewnątrz obudowy.

7. Sprawdź czy aby na pewno hałasują monitory. Może wzbudza się coś w okolicy...

jak to nie pomoże to pisz....

tak,tylko ze one maja jeszcze gwarancje (gdyz sa prawie nowe). zastanawiam sie.plomb zadnych z zewnatrz nie ma.hmm.. wiec co myslisz? dzialac?ps.wielkie dzieki za post:)

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 20 lut 2004, 08:24

Ja plomb nie ma to działaj. Po pierwsze masz się przekonać co jest w środku - potem podejmuj decyzję o stopniu zaawansowania "modernizacji".

Przyklejenie taśmy uszczelniającej pokrywę na pewno nie naruszy warunków gwarancji, a zgłoszenie tej "usterki" do serwisanta pewno nic nie da - to po prostu taka cecha konstrukcyjna.

Najpierw załóż taśmę uszczelniającą.

Jesli chcesz mieć czyste sumienie to skontaktuj się z najbliższym serwisem i zapytaj czy zrobią takie uszczelnienie w ramach gwarancji.

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 20 lut 2004, 10:50

Przyklejenie taśmy uszczelniającej pokrywę na pewno nie naruszy warunków gwarancji, a zgłoszenie tej "usterki" do serwisanta pewno nic nie da - to po prostu taka cecha konstrukcyjna.

Cecha konstrukcyjna występowała we wszystkich egzemplarzach. W moich domowych MSP5 nie buczy, więc kolega może mieć jednak jakąś usterkę.

ODPOWIEDZ