Poważny problem. MB ratuj!

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Grzybass
Poważny problem. MB ratuj!

Post autor: Grzybass » poniedziałek 02 lut 2004, 10:42

Mam: kartę RMR multiface, procek P4 1,8G, płytę abit TH7 II- raid (raid wyłączony) z najnowszym biosem, pamięć 2x 246 RDRAM RIMM Module 800PC (400Mhz), dwa dyski St 380011 A (80GB, 7200 RPM, Ultra ATA/100) winde 98SE (4.10.2222A)

Wszystko niby jest OK. Wszystko testowałem i działa prawidłowo. Jest tylko jedno ale:

Przy zapisie dzięku, w jakim kolwiek programie, na którykolwiek dysk i z którego kolwiek wejścia - czy analogowego czy cyfrowego, do wave'a dostają się w sposób najzupełniej przypadkowy ( raz na kilkanaćcie minut - czasem rzadziej, czasem częsćiej) paskudne kliki. Wyglądają tak jakby wyrwało jakiś minimalny urywek wava'a. Najdziwniejsze jest to, że w czasie zapisu w monitorach jest absolutnie czysty dźwięk i nic nie wskazuje na tę niemiłą niespodziankę jaka czeka przy odsłuchu. Klik taki pojawia się na wszystkich zapisywanych jednocześnie śladach.

Już naprawdę nie wiem co robić. Jeżeli jesteć wstanie mi pomóc to będę dozgonnie wdzięczny.

Pozdrawiam Szanowne Forum!

Awatar użytkownika
Hubba

Re: Poważny problem. MB ratuj!

Post autor: Hubba » poniedziałek 02 lut 2004, 11:12

Nie chcialbym wchodzic miedzy wodke a zakaske , ale mialem identyczny problem, jednak z innym troche sprzetem. Niemniej w moim przypadku rozwiazanie bylo takie: wylaczyc w systemie bufor zapisu na dyskach. Pomoglo jak reka odjal. Sprawdz. Moze to jest tez ten przypadek.

Pozdrawiam

Hubi

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » poniedziałek 02 lut 2004, 11:13

...

Mam: kartę RMR multiface, procek P4 1,8G, płytę abit TH7 II- raid (raid wyłączony) z najnowszym biosem, pamięć 2x 246 RDRAM RIMM Module 800PC (400Mhz), dwa dyski St 380011 A (80GB, 7200 RPM, Ultra ATA/100) winde 98SE (4.10.2222A)

Wszystko niby jest OK. Wszystko testowałem i działa prawidłowo. Jest tylko jedno ale:

Przy zapisie dzięku, w jakim kolwiek programie, na którykolwiek dysk i z którego kolwiek wejścia - czy analogowego czy cyfrowego, do wave'a dostają się w sposób najzupełniej przypadkowy ( raz na kilkanaćcie minut - czasem rzadziej, czasem częsćiej) paskudne kliki. Wyglądają tak jakby wyrwało jakiś minimalny urywek wava'a. Najdziwniejsze jest to, że w czasie zapisu w monitorach jest absolutnie czysty dźwięk i nic nie wskazuje na tę niemiłą niespodziankę jaka czeka przy odsłuchu. Klik taki pojawia się na wszystkich zapisywanych jednocześnie śladach.

Już naprawdę nie wiem co robić. Jeżeli jesteć wstanie mi pomóc to będę dozgonnie wdzięczny.

Pozdrawiam Szanowne Forum!...

Wprawdzie nie do mnie ten post, ale... Przede wszystkim przy takim zestawie zostaw to Win98SE i kup Windows XP Home. W sprzecie - sprawdz przerwania, to podstawa. Taki objaw, o jakim piszesz wskazuje na cos, co w tle obciaza na chwile magistrale PCI - jesli faktycznie RAID jest wylaczony, to kolejna rzecz do sprawdzenia: co masz na USB? W szczegolnosci cos starszego... Trzecia rzecz - sprawdz, co pracuje w tle, mam na mysli szczegolnie programy antywirusowe, jakies CD Check Nero itp. No i ostatecznie - jaka masz karte graficzna?

Jacek

Paweł

Post autor: Paweł » poniedziałek 02 lut 2004, 11:58

...Mam: ,,,winde 98SE (4.10.2222A),,,

Wprawdzie nie do mnie ten post, ale... Przede wszystkim przy takim zestawie zostaw to Win98SE i kup Windows XP Home....

Choć okazaliśmy się niegodni ( ) odpowiadać, napiszę, co mi tam.

Jacek ma rację, a ja tylko dodam, że u mnie pod W98SE działo się dokładnie to samo. Format i reinstalka pomagały na krótko, potem problem zawsze wracał. Zmiana na XP rozwiązała z punktu cały problem. Nawet jeszcze bez optymalizacji system zaczął działać bez zająknięcia. Według mnie to najlepsze rozwiązanie, choć wiadomo że nie najtańsze, ale przynajmniej dające pewny efekt. Swoją drogą nieco dziwne, że producent przeoczyli w tak dopracowanym sprzęcie, taką niemiłą niespodziankę.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 02 lut 2004, 13:12

Jacek wie lepiej, bo on ma Multiface, a ja nie

Oczywiście zgadzam się z tym wszystkim, co koledzy powyżej napisali. Sprawdź, czy na pewno masz włączony tryb UDMA w kontrolerze dysku, na który zapisujesz ślady i zobacz, jakie jest obciążenie dysku w sesji wielośladowej.

Jaki masz ustawiony zegar w Multiface? być może problem polega na tym, że MF próbuje się do czegoś zsynchronizować i nie może.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 02 lut 2004, 13:50

To dośc nędzna konfiguracja. Z tego co pamietam robilismy taki zestaw na tej płycie facetowi - same najdroższe podzespoły na tamtą chwilę i coraz były problemy - przychodził z kompem co tydzień i wymienialiśmy wszystko po kolei. Te rambusy są strasznie konfliktowe. System mu się zawieszał przy odtwarzaniu dźwieku i to na Audigy, które raczej rzadko sprawia takie problemy. W końcu wziął zestaw na DDRach. Sprzet z tamtego okresu dla pIV - rambusy i pierwsze ddry to w ogóle porażka. Niestabilne, słabe i drogie jak diabli. Polecam pomianę procka, płyty i ramu.

ODPOWIEDZ