Co jest grane z Waveterminal 192M?
Panowie, Podłaczam prosto z modolu brzmieniowego dwoma jackami do gniazd 1 i 2. Odkręcam volume na full w module. Wszystkie gałki w programowym mikserze karty są na full - a poniom sygnału dochodzi zaledwie do -10 dB!!! O co tu chodzi! Chyba to nie impedancja wejsć karty? Poradzcie, o mnie szlak trafi.
Re: Co jest grane z Waveterminal 192M?
ja mam waveterminala 192X i dziala on tak ze jak wlaczysz kabel symetryczny (wtyczka stereo) to pracuje on na +4 , a jak niesymetryczny (wtyczka mono) to przestawia sie na poziom liniowy -10db. zobacz w instrukcji - moze 192M ma podobnie
Warszawa - 'home' studio
a poziom sygnału dochodzi zaledwie do -10 dB!!!
Krótko i na temat. Próbujesz połączyć sygnały na różnym poziomie odniesienia stąd ta różnica. Niestety to normalne i nieuniknione. Wejście Waveterminal 192M to poziom +4dBu a wyjście twojego modułu brzmieniowego to -10dBV.
Waveterminale 192L, M czy X nie mają przełącznika +4dBu/-10dBV.
W twoim przypadku musisz zastosować coś pośredniego czyli po prostu podłączyć moduł do karty przez mixer albo przedwzmacniacz.
Swego czasu sam toczyłem polemikę z Maćkiem Bartkowiakiem (MB), który oczywiście miał rację tyle, że nie mogliśmy się zrozumieć na początku. Ale dokładnie ten temat był podjęty. Link jest tutaj.
Krótko i na temat. Próbujesz połączyć sygnały na różnym poziomie odniesienia stąd ta różnica. Niestety to normalne i nieuniknione. Wejście Waveterminal 192M to poziom +4dBu a wyjście twojego modułu brzmieniowego to -10dBV.
Waveterminale 192L, M czy X nie mają przełącznika +4dBu/-10dBV.
W twoim przypadku musisz zastosować coś pośredniego czyli po prostu podłączyć moduł do karty przez mixer albo przedwzmacniacz.
Swego czasu sam toczyłem polemikę z Maćkiem Bartkowiakiem (MB), który oczywiście miał rację tyle, że nie mogliśmy się zrozumieć na początku. Ale dokładnie ten temat był podjęty. Link jest tutaj.
...ja mam waveterminala 192X i dziala on tak ze jak wlaczysz kabel symetryczny (wtyczka stereo) to pracuje on na +4 , a jak niesymetryczny (wtyczka mono) to przestawia sie na poziom liniowy -10db.
Oj chyba tak nie jest. To w dalszym ciągu jest +4dBu tylko niesymetryczne połączenie (czyli wtyczka mono).
Oj chyba tak nie jest. To w dalszym ciągu jest +4dBu tylko niesymetryczne połączenie (czyli wtyczka mono).
...
no tak ... coś źle zapamiętałem :( sprawdziłem w instrukcji i oczywiście masz rację ... poprostu jest to wejście +4db i tyle
...
no tak ... coś źle zapamiętałem :( sprawdziłem w instrukcji i oczywiście masz rację ... poprostu jest to wejście +4db i tyle
Warszawa - 'home' studio
... Waveterminale 192L, M czy X nie mają przełącznika +4dBu/-10dBV.
Ależ mają przełącznik a znajduje się on w mikserze i steruje mikroprzekaźnikiem na karcie przełączając pomiędzy +4dBu Pro a -10dBV consumer
Pozdrawiam!
Ależ mają przełącznik a znajduje się on w mikserze i steruje mikroprzekaźnikiem na karcie przełączając pomiędzy +4dBu Pro a -10dBV consumer
Pozdrawiam!
eis, eis, baby!
teraz to juz zajrzałem do instrukcji zanim coś przekręce - i okazuje się że przełącznik consumer/pro dotyczy wyjścia / wejścia cyfrowego i przełącza je z formatu S/PDIF na AES/EBU
teraz to juz zajrzałem do instrukcji zanim coś przekręce - i okazuje się że przełącznik consumer/pro dotyczy wyjścia / wejścia cyfrowego i przełącza je z formatu S/PDIF na AES/EBU
Warszawa - 'home' studio
...Ależ mają przełącznik a znajduje się on w mikserze i steruje mikroprzekaźnikiem na karcie przełączając pomiędzy +4dBu Pro a -10dBV consumer
teraz to juz zajrzałem do instrukcji zanim coś przekręce - i okazuje się że przełącznik consumer/pro dotyczy wyjścia / wejścia cyfrowego i przełącza je z formatu S/PDIF na AES/EBU...
A rzeczywiście może tak być, więc tym razem to ja zajrzę do instrukcji :)
tak to bywa jak się manuali nie czyta.
Pozdrawiam!
teraz to juz zajrzałem do instrukcji zanim coś przekręce - i okazuje się że przełącznik consumer/pro dotyczy wyjścia / wejścia cyfrowego i przełącza je z formatu S/PDIF na AES/EBU...
A rzeczywiście może tak być, więc tym razem to ja zajrzę do instrukcji :)
tak to bywa jak się manuali nie czyta.
Pozdrawiam!
eis, eis, baby!
Dzieki panowie, o to mi chodzilo. Zapomnielem ze mam w miks4erze przelacznik. pozdrawiam!