Problem z wyborem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mr-hammond
Problem z wyborem

Post autor: mr-hammond » niedziela 11 sty 2004, 14:23

Witajcie

Byłem świecie przekonany ze chce kupic yamahe cs1x , albo cs2x , jednak coś mnie oświeciło ze przeciez posiadam w domu sekwencer yamahy qy70 ,czy to prawda ze są to te same moduły brzmieniowe ( qy 70 i cs1x )?

JAkie są wasze odczucia , dzis rano wstałem poszukałem w necie i zatrzymałem się na tanim analogu yamahy an1x , montują go w Ex5tkach więc musi być ok , co o tym sądzicie, an1 ma ribbon kontroler i inne gałki . CZy coś lepszego kupie za tą kase?

POZDRAWIAM

PAWEŁ

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Re: Problem z wyborem

Post autor: JankoMuzykant » niedziela 11 sty 2004, 17:45

Ściągnij sobie ze strony Yamahy S-YXG50 - softwarowy emulator podstawowych modułów XG. Brzmi podobnie jak CS1X (troszke mniej szlachetnie ale charakter ma podobny).

Polecam na Twoim miejscu poszukiwania w innych rejonach (choćby wymieniony AN1X)
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » niedziela 11 sty 2004, 21:46

...Ściągnij sobie ze strony Yamahy S-YXG50 - softwarowy emulator podstawowych modułów XG. Brzmi podobnie jak CS1X (troszke mniej szlachetnie ale charakter ma podobny).

## troszkę?!? Wg. mnie brzmi duuuużo gorzej, niż CS1x. Mimo fatalnych (IMHO) przetworników w tym klawiszu...

Polecam na Twoim miejscu poszukiwania w innych rejonach (choćby wymieniony AN1X)...

## to nie jest analog. To tzw. wirtualny analog - syntezator cyfrowy "modelujący" sygnał na podstawie algorytmów stworzonych na podstawie analizy syntezy analogowej.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » niedziela 11 sty 2004, 23:52

## to nie jest analog. To tzw. wirtualny analog - syntezator cyfrowy "modelujący" sygnał na podstawie algorytmów stworzonych na podstawie analizy syntezy analogowej.

Pozdro

Groover...

Zgadzam sie , ze to nie analog , ale czy jest wart zainteresowania , mnie chodzi o syntetyki i pady , podejzewam ze bedzie miał lepsze i wiecej niz te cs1xi cs2x , czy zgadzacie sie ?

MOze jakis uzytkownik sie o AN1x wypowie jego plusy i miunsy :)

czy jakas firma wypusciła cos konkurencyjnego dla an1x? Moze jest cos ciekawszego w tej cenie ?

POZDRAWIAM

PAWEŁ

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 12 sty 2004, 00:20

acha jeszcze jedno pytanie , mialem okazje grac na ex5 z wykorzystaniem syntezy tej co w An ,było to ok ale czy faktycznie jest to to samo co w AN1x?CZy moge sugrerowac sie tym ze brzmi to tak samo jak w flagowej kiedys ex "piątce" ?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 12 sty 2004, 03:16

...acha jeszcze jedno pytanie , mialem okazje grac na ex5 z wykorzystaniem syntezy tej co w An ,było to ok ale czy faktycznie jest to to samo co w AN1x?CZy moge sugrerowac sie tym ze brzmi to tak samo jak w flagowej kiedys ex "piątce" ?

...

pod względem algorytmów to dokładnie to samo. Tyle, że EX5 ma lepsze przetworniki C/A.

Wg mnie i kilku moich znalomych, AN1x to leden z lepiej brzmiących "wirtualów". Zwłaszcza dla padów i basów. No i nie zapominaj, że to wcale potężny kontroler MIDI ;) Do tego cena może być baaaardzo atrakcyjna (widziałem gdzieś nawet za 1800 zł!)

Pozdro

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
Haall

Post autor: Haall » poniedziałek 12 sty 2004, 08:57

AN1x-a posiadam od 3 lat i jestem z niego bardzo zadowolony. Ma niezłą klawiaturę, 8 kontrolerów, 2 kółka, ribbon - do wszystkiego możesz podpiąć komunikaty MIDI. Z zalet (wg mnie): morfing barw - można (czasami przez przypadek) wyciągnąć nieźle zakręcone barwy, szczególnie padów i "kosmicznych dźwięków", mocny dół i jasną górę (to nie moje określenie, ale w pełni się z tym zgadzam). Z wad: brak synchronizacji LFO z tempem MIDI (ale można to obejść na kilka sposobów), czasami (szczególnie przy przesadnych ustawieniach np. modulacji FM) "gryzące" barwy. Oczywiście to nie wszystko, tylko to co mi najbardziej się (nie) podoba. Polecam darmowy programik AN1xEditor - szczególnie zabawę w ustawienia random. No i cena - można ten sprzęcik kupić już za 1500 zł (ja dałem 2 razy tyle).

Pozdrawiam.

Jeśli byś chciał coś dokładniejszego, to pytaj.
Jestem muzykiem...

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 12 sty 2004, 12:25

Dzieki :)

Ale czy to znaczy ze konkurencja odpusciła sobie i nic nie jest w stanie pobić An1x?

Czy jakaś inna firma wypusciła jakis synt. który dorównuje (ceną i brzmieniem) Yamaszce ?

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 12 sty 2004, 12:39

...Dzieki :)

Ale czy to znaczy ze konkurencja odpusciła sobie i nic nie jest w stanie pobić An1x?

Czy jakaś inna firma wypusciła jakis synt. który dorównuje (ceną i brzmieniem) Yamaszce ?

Pozdrawiam

PAWEŁ ...

W tej cenie nie kupisz nic innego z "wirtualnych analogów". No - chyba że w postaci softu

Pozdro

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » poniedziałek 12 sty 2004, 12:43

Trochę późno ale wrócę do pierwszego pytania.

Mam CS1x i QY700, cs-ka ma 4,5 MB a qy 4 MB próbek, to pierwsza różnica.

Jeżeli przejrzymy specyfikację SysEx dla barw XG i Performens (CS) to dojdziemy do wniosku, że różnice w ustawieniach nie są duże. Cs1 ma jednak specyficzną budowę barwy solowej. Składa się ona z czterech kanałów multi pracujących na jednym kanale midi (cztery warstwy). Teoretycznie więc ten sam efekt można uzyskać w modelu XG. Próbowałem. Mi się nie udało. Jest więc coś o czym nie piszą w instrukcji, a co decyduje o lepszych rezultatach brzmieniowych. Podejrzewam o to lepiej działający procesor efektów. CS 2x posiada 16 MB próbek więc barwy powinny być jeszcze lepsze. Ma też o dwa pokrętła więcej. Cs1 i Cs2 posiadają przyciski „Scan” do „morfingu” barw i podobnie jak w An1 wszystkim potencjometrom można przypisać dowolne komunikaty MIDI.

Mimo niskiej ceny da się na cs-kach zrobić świetne barwy typu pad, dobre są też syntetyczne stringi. Barwy instrumentów analogowych raczej marne chyba, że w CS 2 się to zmieniło.
Arek - Radzyń Podlaski

ODPOWIEDZ