Wasze małe perełki (syntezatory, samplery)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mistermaster
Wasze małe perełki (syntezatory, samplery)

Post autor: mistermaster » poniedziałek 22 gru 2003, 08:34

Szanowne Forum

Mój znajomy kupił niedawno microKORG, świetny klawisz, wokoder i procesor efektów w jednym. Jest to jego pierwsza maszynka, teraz zastanawia sie nad kupnem następnych. Mam w związku z tym pytanie: Jaki ciekawy, niekonwencjonalny instrument moglibyście mu poradzić? Chodzi mi o samplery, syntezatory lub autmaty perkusyjne. Oczywiście w rozsądnej cenie - im tańszy tym lepiej. Znajomy gra ciężką elektronikę, ale nie spod znaku techno; raczej abstrakcyjne, zrytmizowane kompozycje. Cena instrumentu musiałaby być niewielka - ok. 1000 zł ewentualnie do 2000 zł

Dziękuje za wszystkie sugestie, pozdrawiam forum EiS. Wesolych świąt

mistermaster

Raz dwa próba

Awatar użytkownika
MATT669

Re: Wasze małe perełki (syntezatory, samplery)

Post autor: MATT669 » poniedziałek 22 gru 2003, 13:19

...Szanowne Forum

Mój znajomy kupił niedawno microKORG, świetny klawisz, wokoder i procesor efektów w jednym. Jest to jego pierwsza maszynka, teraz zastanawia sie nad kupnem następnych. Mam w związku z tym pytanie: Jaki ciekawy, niekonwencjonalny instrument moglibyście mu poradzić? Chodzi mi o samplery, syntezatory lub autmaty perkusyjne. Oczywiście w rozsądnej cenie - im tańszy tym lepiej. Znajomy gra ciężką elektronikę, ale nie spod znaku techno; raczej abstrakcyjne, zrytmizowane kompozycje. Cena instrumentu musiałaby być niewielka - ok. 1000 zł ewentualnie do 2000 zł

mistermaster

...

no to ja ponownie na tym forum piszę: skoro ma już microKORGA,to teraz czas najwyższy na korga electribe s 1,czyli es-1.sampler,który jak ulał pasował będzię do microKORGA.jesli zanjomy tworzy,ciężka elektronikę(ja też taką preferuję-liczę na kontakt!),to przekaż mu,ze z es-1 korzystają np. mouse on mars(naprawdę!-widziałem ostatnio fotkę z koncertu) ,czy choćby trent reznor z nine inch nails,a to chyba sprawdzone nazwy jesłi chodzi o elektronikę.

pozdrawiam!

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » poniedziałek 22 gru 2003, 16:03

Polecam konsolę Gameboy i oprogramowanie NanoLoop lub LSDJ:

- jest tania

- produkuje oryginalne dźwięki

- jest przenośna

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » wtorek 23 gru 2003, 06:14

...Szanowne Forum

mistermaster

...

IMHO so w tej chwili dwa niekonwencjonalne istrumenty: Hartmann Neuron i Roland V-synth (oba niestety w kosmicznej cenie). Inne moga byc smialo zastapione przez VSTi (np. Atmosphere, Albino, Xphraze, Moog modularV, Absynth).

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » wtorek 23 gru 2003, 11:45

Ja polecam JX-8P - świetny synezator. Cyfrowe oscylatory( DCO) ale analogowa sekcja filtór. Rok produkcji 1985 - ale jest świetny. N nim można robić takie smae barwy jak na JUNO. Ponadto bym zakupił sampler programowy NI "Kontakt" i próbki bym obrabiał tam. Powim ze a tak robie i jestm max zadowolony. W zeszłe wkacje zabrałem nawet JX-8P w góry i mimo to że wazy około 16 kg to zbawa była przednia. Ponandto ona ma takie syntetyczne stringi/ pady ze każdy instrument wysiada prz nim. Ponadto jego cena to około 1000 zł. Pozdrawiam
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

wlodek1969

Post autor: wlodek1969 » środa 24 gru 2003, 09:50

BARDZO POLERCAM EMU Extreme Lead1-fantastyczne brzmienia do electroniki a takze ogromne mozliwosci kreowania rytmów i fraz rytmicznych.Cena na rynku wtórnym ok>1.400pln.Niezastąpiony będzie takze Virus rack classic(czerwony moduł).Mimo swoich ograniczeń najlepsze brzmienia elektroniczne jakie można uslyszeć ostatnimi czasy.Cena ok_2.000pln na ebayu.Pozdrawiam

Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach

SoundManiac

Post autor: SoundManiac » środa 24 gru 2003, 13:57

W dziedzinie eksperymentatorstwa parapetowego gorąco polecam stare ale jare : Prophet-600 ( jak nie masz pomysłu na sound, to ten parapet zrobi to za ciebie ), Roland Alpha Juno + programator (potega możliwości za grosze) , Korg MS-20 - obok Moogów cooś co produkuje Giga Bass( gadanie o brzmieniu i mozliwościach VST jest przy tym modelu bzdurą !!!)

wlodek1969

Post autor: wlodek1969 » środa 24 gru 2003, 15:18

...W dziedzinie eksperymentatorstwa parapetowego gorąco polecam stare ale jare : Prophet-600 ( jak nie masz pomysłu na sound, to ten parapet zrobi to za ciebie ), Roland Alpha Juno + programator (potega możliwości za grosze) , Korg MS-20 - obok Moogów cooś co produkuje Giga Bass( gadanie o brzmieniu i mozliwościach VST jest przy tym modelu bzdurą !!!)...

Atmosphere czy Absynthv2 to bardzo rozbudowane aplikacje.Cięzko porownywać nowoczesny soft ze starym Korgiem MS-20.Uważam ze warto mieć jedno i drugie.Uważam jednak ze nowoczesna muzyka elektroniczna naszpikowana jest wlaśnie brzmieniami a-la Atmosphere czy Virus.Jezeli ktos mówi ze takie aplikacje kiepsko brzmią lub mają słabe mozliwości kreowania brzmienia tzn. ze albo ich nie słyszał albo zatrzymal się 20 lat temu.Nie tylko giga bass robi muzykę.Pozdrawiam
Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach

Awatar użytkownika
twist21

Post autor: twist21 » czwartek 25 gru 2003, 13:57

myślę że jeśli Twój kolega ma jużsyntezator, to teraz lepiej byłoby sie skupić na automacie perkusyjnym,chociaż są takie maszyny, które są nie tylko automatami, ale również modułami dźwiękowymi o sporych możliwościach. poniżej 2000 zł. są to np. Korg em-1, roland d-2, czy roland mc-303. teraz niewiem który Ci polecic, bo sam staram się zorientować, który z nich jest najbardziej przydatny. póki co zdaje się że korg niema sobie równych. sam planuję zakup takiego użądzenia. Świetna srawa

Pozdrawiam

Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.

ODPOWIEDZ