Native Instruments Komplete Kontrol S88 mk2
-
Witam
Jeśli chodzi o zakup klawiatury sterującej to Native Instruments Komplete Kontrol S88 mk2 będzie dobrym wyborem?
Do wczoraj miałem pianino Yamaha P45B ale sprzedałem żeby wymienić instrument do bardziej przyjaznej pracy z LogicProX. Pianino było ok tylko brakowało na nim kontrolerów itd. Jeśli ktoś ma lub miał do czynienia lub zna NI mógłby się wypowiedzieć na temat samej klawiatury? Chodzi mi jeszcze o jedno, czy na tej NI będzie można grać zachowując przy tym zbliżone odczucia klawiszy jak w pianinie? Moja Yamaha miała dość dobrą hamerową klawiaturę.
Pozdrawiam
Quarellike
Jeśli chodzi o zakup klawiatury sterującej to Native Instruments Komplete Kontrol S88 mk2 będzie dobrym wyborem?
Do wczoraj miałem pianino Yamaha P45B ale sprzedałem żeby wymienić instrument do bardziej przyjaznej pracy z LogicProX. Pianino było ok tylko brakowało na nim kontrolerów itd. Jeśli ktoś ma lub miał do czynienia lub zna NI mógłby się wypowiedzieć na temat samej klawiatury? Chodzi mi jeszcze o jedno, czy na tej NI będzie można grać zachowując przy tym zbliżone odczucia klawiszy jak w pianinie? Moja Yamaha miała dość dobrą hamerową klawiaturę.
Pozdrawiam
Quarellike
Re: Native Instruments Komplete Kontrol S88 mk2
Yamaha P45 ma zaimplementowaną ich podstawową mechanikę (GHS), więc jest to raczej "entry level", jeżeli chodzi o manuały symulujące mechanizm młotkowy. W NI zastosowano mechanikę Fatar TP/100 i jest to też ich podstawowy produkt tego typu. Moja córka gra na Yamaha DGX630, który ma dokładnie ten sam mechanizm, jak P45. Ja przed wyborem klawiatury ogrywałem Studiologic z mechaniką TP/100 i jak dla mnie jest to dużo lepsza mechanika.
Chciałbym jednak zauważyć, że NI S88 mk2 to droga klawiatura w kontekście zastosowanego mechanizmu i ja osobiście bym jej nie kupił. Nie posiada też zbyt wielu kontrolerów, jak na tak wysoką cenę. Spójrz na Arturia Keylab 88 z tą samą mechaniką, ale ze znacznie bardziej rozbudowaną sekcją kontrolerów i ok. 1000,- tańszą.
Ponieważ zależało mi na dobrej jakości mechanizmie młotkowym, ostatecznie wybrałem Studiologic Numa Nero z topowym mechanizmem Fatar TP/40 Wood oraz osobno rozbudowany kontroler Novation Zero MKII (już nie produkowany). Dzięki temu mam dobrą mechanikę a jednocześnie możliwość sterowania DAW i wtyczkami.
Gdybym wybierała teraz, to kupił bym zestaw:
- Studiologic SL88 Grand (ok. 3200,-)
i któryś z kontrolerów:
- PreSonus FaderPort 8 (ok. 1800,- ale posiada zmotoryzowane fadery)
- Nektar Panorama P1 (ok. 1000,-)
Studiologic produkuje też osobny kontroler SL Mixface (ok. 1000,-), który integruje się z klawiaturami z serii SL, więc może taki zestaw?
Chciałbym jednak zauważyć, że NI S88 mk2 to droga klawiatura w kontekście zastosowanego mechanizmu i ja osobiście bym jej nie kupił. Nie posiada też zbyt wielu kontrolerów, jak na tak wysoką cenę. Spójrz na Arturia Keylab 88 z tą samą mechaniką, ale ze znacznie bardziej rozbudowaną sekcją kontrolerów i ok. 1000,- tańszą.
Ponieważ zależało mi na dobrej jakości mechanizmie młotkowym, ostatecznie wybrałem Studiologic Numa Nero z topowym mechanizmem Fatar TP/40 Wood oraz osobno rozbudowany kontroler Novation Zero MKII (już nie produkowany). Dzięki temu mam dobrą mechanikę a jednocześnie możliwość sterowania DAW i wtyczkami.
Gdybym wybierała teraz, to kupił bym zestaw:
- Studiologic SL88 Grand (ok. 3200,-)
i któryś z kontrolerów:
- PreSonus FaderPort 8 (ok. 1800,- ale posiada zmotoryzowane fadery)
- Nektar Panorama P1 (ok. 1000,-)
Studiologic produkuje też osobny kontroler SL Mixface (ok. 1000,-), który integruje się z klawiaturami z serii SL, więc może taki zestaw?
-
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Zastanawiałem się właśnie czy cena 4000 nie jest zbyt wygórowana. Domniemam, że około 1000 płaci się za sam soft a na tym mi aż tak bardzo nie zależy. STUDIOLOGIC SL88 GRAND wydaje się dobrym rozwiązaniem.
Zastanawiałem się właśnie czy cena 4000 nie jest zbyt wygórowana. Domniemam, że około 1000 płaci się za sam soft a na tym mi aż tak bardzo nie zależy. STUDIOLOGIC SL88 GRAND wydaje się dobrym rozwiązaniem.
Tak, 199€ to koszt tej wersji Kontakta (14 instrumentów). Plusem tej klawiatury w przypadku używania Kontakta jest je znakomita integracja z tym produktem. Jeżeli nie planujesz używania tych instrumentów, to nie ma sensu przy tej cenie. Bez instrumentu obydwie klawiatury wychodzą mniej więcej podobnie, ale mechanika w tym modelu Studiologic jest co najmniej o klasę wyższa. Osobiście uważam, że być może lepsze mechanizmy robi tylko Kawai, ale ich kontroler VCP1 to koszt ok. 6000,-.
-
Dzięki
Jeśli chodzi o LogicPro to sprawa jest prosta. Mam IMac-a więc tutaj nie będzie problemów ale czasem pracuje na Windowsie i na FL Studio.
Zasadnicze pytanie czy te 2 instrumenty będą współpracować z FL Studio
Na stronie NI jest wykaz programów ale nie ma w nim FLa.
Logic X 10.3.1 or higher
GarageBand 10.2.0 or higher
Ableton Live 9.2.3 or higher
Cubase Artist / Pro 8.5 or higher
Nuendo 7.1.35 or higher
Myślę, że jako samo urządzenie powinno sobie poradzić ze sterownikami ale kto to wie.
Jeśli chodzi o LogicPro to sprawa jest prosta. Mam IMac-a więc tutaj nie będzie problemów ale czasem pracuje na Windowsie i na FL Studio.
Zasadnicze pytanie czy te 2 instrumenty będą współpracować z FL Studio

Na stronie NI jest wykaz programów ale nie ma w nim FLa.

Logic X 10.3.1 or higher
GarageBand 10.2.0 or higher
Ableton Live 9.2.3 or higher
Cubase Artist / Pro 8.5 or higher
Nuendo 7.1.35 or higher
Myślę, że jako samo urządzenie powinno sobie poradzić ze sterownikami ale kto to wie.
-
Znalazłem nie powinno być problemów.
https://support.native-instruments.com/ ... dio-Guides
Szukam do STUDIOLOGIC SL88 GRAND ale wydaje mi się, że też sobie poradzi.
https://support.native-instruments.com/ ... dio-Guides
Szukam do STUDIOLOGIC SL88 GRAND ale wydaje mi się, że też sobie poradzi.
Kontakt będzie pracował z każdym DAW pod Windows, który obsługuje wtyczki VST i AAX.
Nie rozumiem o co Ci chodzi ze Studiologic. To klawiatura i nie ma znacznia, jakiego DAW używasz.
Nie rozumiem o co Ci chodzi ze Studiologic. To klawiatura i nie ma znacznia, jakiego DAW używasz.
-
Chodzi mi o sterowniki do programów.
Kiedyś walczyłem z taka małą tanią, podręczną klawiaturką AKAI i do końca ne udało mi się zintegrować wszystkich przycisków.
Z LogicPro nie było problemów bo już po uruchomieniu programu i podłączeniu klawiatury wszystko działało ale FL sobie nie radził z rozpoznawaniem klawiaturki.
Kiedyś walczyłem z taka małą tanią, podręczną klawiaturką AKAI i do końca ne udało mi się zintegrować wszystkich przycisków.
Z LogicPro nie było problemów bo już po uruchomieniu programu i podłączeniu klawiatury wszystko działało ale FL sobie nie radził z rozpoznawaniem klawiaturki.
-
Hej
Zdecydowałem się jednak na Komplete Kontrol S88 mk2 i jestem zadowolony w 100%
Dzięki wielkie za radę.
Jeśli ktoś stoi przed podobnym dylematem to z mojej strony polecam Komplete Kontrol S88 mk2, Klawisz jest wart swojej ceny oczywiście pomijając oprogramowanie i sugerując się tylko samym urządzeniem. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w klawiaturach ale NI jest po prostu rewelacyjny.
I jeszcze jedna może nawet najważniejsza sprawa. Kompete Kontrol obsługuje tylko oprogramowanie od NI ale sama klawiatura jako midi radzi sobie ze wszystkim w programach DAW. Testowałem na LogicProX i Fl Studio. Może da się to jakoś ustawić ale wtyczki innych firm nie są wyświetlane na wyświetlaczach urządzenia. W sumie to zrozumiałe
Pozdrawiam
Quarellike
Zdecydowałem się jednak na Komplete Kontrol S88 mk2 i jestem zadowolony w 100%
Dzięki wielkie za radę.
Jeśli ktoś stoi przed podobnym dylematem to z mojej strony polecam Komplete Kontrol S88 mk2, Klawisz jest wart swojej ceny oczywiście pomijając oprogramowanie i sugerując się tylko samym urządzeniem. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w klawiaturach ale NI jest po prostu rewelacyjny.
I jeszcze jedna może nawet najważniejsza sprawa. Kompete Kontrol obsługuje tylko oprogramowanie od NI ale sama klawiatura jako midi radzi sobie ze wszystkim w programach DAW. Testowałem na LogicProX i Fl Studio. Może da się to jakoś ustawić ale wtyczki innych firm nie są wyświetlane na wyświetlaczach urządzenia. W sumie to zrozumiałe

Pozdrawiam
Quarellike
Ona integruje się tylko z Kontaktem. Wtyczek innych firm niestety w ten sposób nie obsługuje. Integrację z wtyczkami firm 3cich daje AKAI Advance 61, ale to jest klawiatura syntezatorowa.