Ło panowie

nie tak szybko. Trochę mnie tu nie było i widzę nowe twarze. To dobrze.
Panie Zorian - nie określiłeś ceny. Pamiętaj, że słuchawki powinny być o budowie zamkniętej, dobrze izolujące, aby dźwięk aranżacji "nie wyciekał" i nie nagrywał się wraz z wokalem. AKG 120 są ok ale wg mnie są niewygodne i nie izolują mocno. Ja generalnie zazwyczaj polecam Beyerdynamic dt770 - wersje 80ohm można kupić już za 520 pln brutto (dostałem taką ofertę na początku roku z thomanna). To są słuchawki które także przydadzą Ci się do kontroli brzmienia miksu - na pewno będziesz je traktował z godnością i używał często - nie tylko podczas nagrywania.
Tańszych modeli porównywalnych, które mogę polecić nie znam.
Panie Sawka i Panie Zorian, przykro mi stwierdzić ale pomimo dużej promocji tego mikrofonu w internecie i nie tylko, na podstawie moich doświadczeń stwierdzam, że nie jest to mikrofon do bliskich wokali i rapu. Nt1a jest mikrofonem typowo na chórki i dalsze źródła sygnału, czasem sprawdza się na dęciaki małogabarytowe

. Dlaczego? Ten mikrofon nie jest neutralny, jest jasny i mało sobie radzi z sybilantami, słabo sobie również radzi z szybkimi zmianami ciśnień akustycznych, czasem słychać jak membrana wchodzi w rezonans. Nie jest to mój typ. Miałem ich 4 sztuki i używałem tylko na chór gospell. Ale napisze też - że to dużo lepszy wybór niż tanie MXL'e czy AT. W sumie w tej cenie są ze dwa, trzy modele na wokal bliski ale nie będę podpuszczał. Jeżeli nie macie Panowie porównań bezpośrednich z innymi produktami - na pewno będziecie zadowoleni.
Panie Zorian. Teraz jeszcze nie, ale za jakieś parę lat (a może miesięcy?) sam się przekonasz że podpinanie mikrofonu bezpośrednio do preampu zintegrowanego w interfejs to przestępstwo. Mikrofon dopiero wten czas pokazuje jak na prawdę brzmi i jak się zachowuje na w miarę przyzwoitym budżetowym przedwzmacniaczu - np Focusrite Isa one to dobry przykład. Średnia klasa samego przedwzmacniacza (1 kanał) to zazwyczaj koszt 800-1000 USD. Przedwzmacniacze zintegrowane w interfejsach od Focusrite'a, przez Motu do Rme to jak hmm aparaty fotograficzne w telefonach komórkowych z lat 2005, coś tam widać.. ale i tak każdy woli kupić aparat oddzielnie.