LUFS utworów muzycznych

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Jimek
LUFS utworów muzycznych

Post autor: Jimek » środa 16 gru 2015, 15:49

Witam.
Szukam strony gdzie mogę znaleźć informacje o głośności integrowanej (LUFS) różnych utworów muzycznych coś na wzór strony poniżej, gdzie sprawdzam zakres dynamiki.

http://dr.loudness-war.info/

Dziękuję i pozdrawiam.
Pozdrawiam

fallworm

Re: LUFS utworów muzycznych

Post autor: fallworm » czwartek 17 gru 2015, 00:37

Ja chciałbym się dowiedzieć / rozszerzyć temat.

Gdzie znajdę normy odnośnie LKFS czy LUFS dla danego gatunku muzycznego w dzisiejszych
czasach.

Generalnie interesuje mnie również - jakie parametry dynamiczne musi mieć przygotowane
audio do transmisji w radio typu Eska / RMFFM, wiem że kompresja nie może być zbyt
sroga, bo procesory emisyjne też potrzebują pola manewru.

Dodam od siebie jeszcze - że to jest bardzo ważny temat dla jakiejkolwiek produkcji.

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » czwartek 17 gru 2015, 07:30

Generalnie interesuje mnie również - jakie parametry dynamiczne musi mieć przygotowane
audio do transmisji w radio typu Eska / RMFFM, wiem że kompresja nie może być zbyt
sroga, bo procesory emisyjne też potrzebują pola manewru.

Z tego co wiem, to wymagania emisyjne określa KRRiT i chyba powinny być zgodne z normą EBU R128. Co do przygotowania materiału dla konkretnej stacji (radiowej lub TV), to najlepiej zapytać daną stację, jakie są wymagania w tym względzie ale jeżeli przygotujesz materiał zgodny z EBU, to powinno być ok.

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » czwartek 17 gru 2015, 10:54

Gdzie znajdę normy odnośnie LKFS czy LUFS dla danego gatunku muzycznego w dzisiejszych
czasach.

............

Wydaje mi się, że takich norm po prostu nie ma, dlatego wg mnie warto się odnosić do nagrań referencyjnych. W EDM spotkałem fajnie brzmiące nagrania na poziomie -10 , - 8 LUFS, ale też widziałem takie w których ten poziom wynosił -6 i tego się słuchać nie da bo charczy od saturacji.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » czwartek 17 gru 2015, 17:03

Wydaje mi się, że takich norm po prostu nie ma, dlatego wg mnie warto się odnosić do nagrań referencyjnych. W EDM spotkałem fajnie brzmiące nagrania na poziomie -10 , - 8 LUFS, ale też widziałem takie w których ten poziom wynosił -6 i tego się słuchać nie da bo charczy od saturacji.
...

Takie zalecenia (normy) określa właśnie EBU i ITU... nie rozumiem, dlaczego twierdzisz, że ich nie ma.

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » czwartek 17 gru 2015, 18:04

...Wydaje mi się, że takich norm po prostu nie ma, dlatego wg mnie warto się odnosić do nagrań referencyjnych. W EDM spotkałem fajnie brzmiące nagrania na poziomie -10 , - 8 LUFS, ale też widziałem takie w których ten poziom wynosił -6 i tego się słuchać nie da bo charczy od saturacji.
...

Takie zalecenia (normy) określa właśnie EBU i ITU... nie rozumiem, dlaczego twierdzisz, że ich nie ma....

....

Nie znalazłem żadnej wzmianki o którą pytał fallworm odnośnie norm dla poszczególnych gatunków muzycznych. Znalazłem tylko to:

"The experience of passionate music listeners suggests that certain programmes that contain mostly
music, either with a wide loudness range like classical music or with a higher degree of dynamic
compression as an artistic property like a rock concert, have the tendency to be listened to with a
higher loudness level (up to +2-3 LU on average) than other genres. Reasons for that might be the
significantly high potential sound pressure level in reality (fortissimo of a symphony orchestra, rock
band with powerful public address system) and the fact that for music there do not exist
‘foreground sounds’ vs. ‘background sounds’ – everything is in the foreground."

Jeżeli jesteś w stanie podać takie info to bedę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » czwartek 17 gru 2015, 23:41

Nie znalazłem żadnej wzmianki o którą pytał fallworm odnośnie norm dla poszczególnych gatunków muzycznych. Znalazłem tylko to:

Masz rację, ponieważ takich norm nie ma. LUFS/LKFS to standardy stworzone w celu normalizacji przekazu głównie w telewizji (również w radio) i głównie w tym celu je się stosuje. Zostały stworzony po to, aby poziom przekazu reklam nie odbiegał w znaczący sposób od pozostałej części przekazu TV... rozumiem, że Twoje pytania dotyczyły przygotowania materiału do emisji w konkretnej stacji TV.... bo wtedy ma sens stosowanie tych norm.

Dodam, że zapomniałeś przytoczyć dalszą część zaleceń EBU czyli:

"But as mentioned above, a potential differentiation of the target level for these programmes may
cause more harm in opening a backdoor to being again louder than the rest instead of improving
the situation significantly. Based on the same reasoning as for commercials, advertisements and
trailers, normalisation to a different (= higher) target level is discouraged. The audience can still use their remote control to adjust (increase) the loudness level in their reproduction environment to their taste. Adjacent programmes like commercials or trailers will consequently be shifted too. It is anticipated that this should not push those programmes out of the comfort zone."

w których mowa o tym, że EBU nie zaleca stosowania w przypadku muzyki normalizacji innej ( w tym przypadku wyższej) niż wcześniej zalecana w przypadku reklam.

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » piątek 18 gru 2015, 00:03

@Jimek... Nie bardzo też rozumiem, po co Ci jest potrzebna strona tego typu, jaką załączyłeś w linku. Jeżeli chcesz być zgodny ze standardem, to przygotuj materiał zgodnie z EBU lub ITU... that's all.

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » piątek 18 gru 2015, 08:25

Masz rację, ponieważ takich norm nie ma.

..........
Dokładnie o to mi chodziło

...@Jimek... Nie bardzo też rozumiem, po co Ci jest potrzebna strona tego typu, jaką załączyłeś w linku. Jeżeli chcesz być zgodny ze standardem, to przygotuj materiał zgodnie z EBU lub ITU... that's all....
..........

Z czystej ciekawości. Swój materiał przygotowuje zgodnie z zaleceniami na -8, -9.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ