Problem z połączeniem karty FireWire z Focusrite Liquid Saffire 56

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
patrycja_woszczyna
Problem z połączeniem karty FireWire z Focusrite Liquid Saffire 56

Post autor: patrycja_woszczyna » piątek 16 paź 2015, 18:16

Witam,

założyłam studio nagraniowe, wszystko ładnie grało i nagle w trakcie pracy komputer przestał wykrywać urządzenie wyjściowe audio.  Sformatowałam system, przeinstalowałam sterowniki, zmieniłam kabel Fire Wire, aktualizowałam Windows z 7 na 10, ściąnęłam najnowsze sterowniki do karty Fire Wire. W menadżerze urządzeń widnieje kontroler hosta IEEE 1394 i niby wykrywa Kontroler hosta Texas instruments 1394, ale jest przy nim wykrzyknik. Na Focurite przestała świecić się dioda FW Active. Czy ktoś miał podobny przypadek? Czy problem może być z kartą Fire Wire? Jeśli tak, to jaką nową kartę powinnam zakupić? 

Proszę o pomoc.

patrycja_woszczyna

Re: Problem z połączeniem karty FireWire z Focusrite Liquid Saffire 56

Post autor: patrycja_woszczyna » piątek 16 paź 2015, 18:18

...Witam,
założyłam studio nagraniowe, wszystko ładnie grało i nagle w trakcie pracy komputer przestał wykrywać urządzenie wyjściowe audio.  Sformatowałam system, przeinstalowałam sterowniki, zmieniłam kabel Fire Wire, aktualizowałam Windows z 7 na 10, ściąnęłam najnowsze sterowniki do karty Fire Wire. W menadżerze urządzeń widnieje kontroler hosta IEEE 1394 i niby wykrywa Kontroler hosta Texas instruments 1394, ale jest przy nim wykrzyknik. Na Focurite przestała świecić się dioda FW Active. Czy ktoś miał podobny przypadek? Czy problem może być z kartą Fire Wire? Jeśli tak, to jaką nową kartę powinnam zakupić? 
Proszę o pomoc....

Znalazłam takie informacje w necie, ale niestety niezbyt znam się na sprzęcie komputerowym.
http://d3se566zfvnmhf.cloudfront.net/sites/default/files/answerbase/Focusrite%20IEEE%201394%20Compatibility_0.pdf

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » piątek 16 paź 2015, 20:30

Z opisu wynika dla mnie, że problem jest ze sterownikiem do karty FireWire, lub ewentualnie z samą kartą. Ten wykrzyknik na to wskazuje. Spróbuj zaktualizować sterownik karty na początek.

patrycja_woszczyna

Post autor: patrycja_woszczyna » sobota 17 paź 2015, 16:16

Cały system jak i sterowniki zostały przeinstalowane i zaktualizowane. W takim razie muszę zakupić nową kartę FireWire, lecz mam problem z doborem odpowiedniej karty. Czy mógłby ktoś pomóc mi dopasować kartę na podstawie tego opisu w linku, który załączyłam?
Bardzo proszę o pomoc.

http://d3se566zfvnmhf.cloudfront.net/sites/default/files/answerbase/Focusrite%20IEEE%201394%20Compatibility_0.pdf

...Z opisu wynika dla mnie, że problem jest ze sterownikiem do karty FireWire, lub ewentualnie z samą kartą. Ten wykrzyknik na to wskazuje. Spróbuj zaktualizować sterownik karty na początek....

adn_01

Post autor: adn_01 » sobota 17 paź 2015, 21:20

...Cały system jak i sterowniki zostały przeinstalowane i zaktualizowane. W takim razie muszę zakupić nową kartę FireWire, lecz mam problem z doborem odpowiedniej karty. Czy mógłby ktoś pomóc mi dopasować kartę na podstawie tego opisu w linku, który załączyłam?
Bardzo proszę o pomoc.

ja jednak sprawdziłbym na początek działanie interfejsu z innym komputerem, bo może się okazać, że to raczej chipset na płycie komputera. rozumiem, że nie masz kopii bezpieczeństwa systemu z momentu kiedy wszystko działało jak należy?

ODPOWIEDZ