A czy po opłaceniu cła nadal jest to dobra okazja?:)...
Interesowałem się trochę tym tematem (zakup MS20-kit w Japonii) i akurat cło nie jest tu wielkim problemem. Z tego co pamiętam, to na elektronikę jest na poziomie 3,2%. Największy problem to VAT, ponieważ jest on liczony w następujący sposób: cena brutto produktu + cło + koszt przesyłki x 1,23... i z reguły to wszystko "zjada" cały potencjalny zysk

. Warto więc dowiedzieć się, czy kupując dany towar w jakimś kraju będzie można odzyskać podatek VAT i najlepiej jak ktoś przywiezie sprzęt osobiście, bo odchodzi koszt przesyłki.
@Quban
To zawsze jest jakieś ryzyko. Kupowałem trochę sprzętu w Niemczech (Numa Nero, DSI Mopho) i nigdy nie dostałem uszkodzonego. Pamiętaj, że firma kurierska odpowiada za przesyłkę i trzeba po jej odbiorze sprawdzić ja w obecności kuriera. Jeżeli coś jest nie tak, to spisywany jest protokół i pewnie można odzyskać kasę. Nadawca może też dodatkowo wykupić ubezpieczenie tej przesyłki w firmie kurierskiej. Zawsze trzeba skalkulować cały koszt operacji, żeby być pewnym, że deal się opłaca