Punkt odniesienia w ocenie APS Aeon

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Leff
Punkt odniesienia w ocenie APS Aeon

Post autor: Leff » niedziela 01 lut 2015, 17:54

Witajcie. Pytanie może trochę głupie, ale odbyłem w ostatnim czasie długą dyskusję z moim znajomym, miłośnikiem niemieckiej technologii. Rozmawialiśmy ogólnie o monitorach i gdy powiedziałem, że używam APS Aeon, odniósł się do nich lekceważąco, przekonując, że jego Adam A7x są znacznie lepsze.

Ja jestem z Aeonów bardzo zadowolony, uważam, że to bardzo dobry sprzęt, choć porównanie mam jedynie z Yamahami MSP 5 i Eventami TR 6 - w obu przypadkach Aeon to sprzęt lepszy o kilka klas.

Ale z czystej ciekawości - jak można usytuować Aeony jeśli chodzi o jakość dźwięku i translację? Z jakimi monitorami mogą stać na tej samej półce, z czym są porównywalne? Od jakich znanych monitorów są wyraźnie lepsze a od jakich wyraźnie gorsze? Jeśli kiedyś chcieć się przesiadać na lepsze, to na jakie, zakładając, że poprawa my być wyraźna ?

Pytanie oczywiście wyłącznie do praktyków ;)

Leff - Szczecin

Kyle

Re: Punkt odniesienia w ocenie APS Aeon

Post autor: Kyle » niedziela 01 lut 2015, 18:59

Powiedz znajomemu, że AEON schodzą do 32Hz -3 dB, a A7X do 51 Hz -3 dB :]

ps. mam A7X, dynamikę mają super, czytelnosć też całkiem wysoką, ale bas mają płytki ...

fallworm

Post autor: fallworm » poniedziałek 02 lut 2015, 00:05

...
Witajcie. Pytanie może trochę głupie, ale odbyłem w ostatnim czasie długą dyskusję z moim znajomym, miłośnikiem niemieckiej technologii. Rozmawialiśmy ogólnie o monitorach i gdy powiedziałem, że używam APS Aeon, odniósł się do nich lekceważąco, przekonując, że jego Adam A7x są znacznie lepsze.

Ja jestem z Aeonów bardzo zadowolony, uważam, że to bardzo dobry sprzęt, choć porównanie mam jedynie z Yamahami MSP 5 i Eventami TR 6 - w obu przypadkach Aeon to sprzęt lepszy o kilka klas.

Ale z czystej ciekawości - jak można usytuować Aeony jeśli chodzi o jakość dźwięku i translację? Z jakimi monitorami mogą stać na tej samej półce, z czym są porównywalne? Od jakich znanych monitorów są wyraźnie lepsze a od jakich wyraźnie gorsze? Jeśli kiedyś chcieć się przesiadać na lepsze, to na jakie, zakładając, że poprawa my być wyraźna ?

Pytanie oczywiście wyłącznie do praktyków ;)...

APS Aeon to monitory z większym przetwornikiem niskotonowym. Generalnie niby są do bliskiego pola, ale wg mnie lepiej się sprawdzają ze względu na swoją wielkość w polu średnim. Nie porównywałbym ich do A7X - to są typowe monitory bliskiego pola, gdzie pod kątem selektywnośći średnicy i wysokich kładą na łopatki Aeony. Również obraz panoramy wydaje się być bardziej detaliczny. Trzeba również zauważyć, żę A7X docelowo powinny pracować z Sub8, Aeony są typowo samodzielną parą. 

Nie można tego tak po prostu porównać.

Jakiś czas temu opisałem Adamy A7X w temacie, gdzie mieliśmy zachwalać i polecać monitory których używamy. Też gadanie typu "A7X schodzą do 50 hz a Aeony do 30" jest totalnie bez sensu, bo A7x pracują z sub8 - cenowo wychodzi prawie identycznie jak za parę Aeonów a efekt jest wg mnie w polu bliskim nie do pobicia. W polu średnim już jest słabo - tu Aeony biorą górę.

Nabu

Post autor: Nabu » poniedziałek 02 lut 2015, 08:19

...Powiedz znajomemu, że AEON schodzą do 32Hz -3 dB, a A7X do 51 Hz -3 dB :]

ps. mam A7X, dynamikę mają super, czytelnosć też całkiem wysoką, ale bas mają płytki ......

To nic nie znaczy. Lepiej mieć bas od 51 ale gwarantowany, niżeli "naklejkowy" i kartonowy, nie wyrabiający w muzyce np klubowej od 32hz.

Nie wiem czemu, ale gdzie się nie spotkam z firmą APS to miksy w tej że własnie muzie sa pozbyte mięcha, zas jak sie słucha miksów z Adamów wszystko jest jak trzeba. Czyli jak to jest?

Zazwyczaj nie lubię cukrowania i lukrowania i zawsze staram sie obstawić to co jest lepsze, a w tym wypadku APS w bezpośredniej konfrontacji (jaką przeprowadziłem jakiś czas temu między APS AEON a ADAM A7X), leżą i kwiczą. Dokładnie tak, pomimo 8 calowego woofera APESY leżą i kwiczą pod kątem precyzji i szybkości basu jaki mają A7X. Przy okazji, jak komuś mało jest basu by wyzwolić wstrząsy wątrobowe, to są do wyboru jeszcze A77X :)

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 02 lut 2015, 16:35

Trzeba również zauważyć, żę A7X docelowo powinny pracować z Sub8, Aeony są typowo samodzielną parą. 

No jak zejscie płytkie, a chcemy z grubsza całe pasmo, to poza wymianą monitorów na inne nie ma innego wyjścia, jak tylko dokupić subwoofer. Inna sprawa, że kupować A7X jako satelitki do subika ~8" to też bez sensu.

Też gadanie typu "A7X schodzą do 50 hz a Aeony do 30" jest totalnie bez sensu, bo A7x pracują z sub8 - cenowo wychodzi prawie identycznie jak za parę Aeonów a efekt jest wg mnie w polu bliskim nie do pobicia. W polu średnim już jest słabo - tu Aeony biorą górę....

Porównujemy same monitory, a nie to że "A7X pracują z sub8", bo to dopiero jest GADANIE TOTALNIE BEZ SENSU! Bez sensu jest też to, że sub8 zwiększają szumy własne słyszalne z satelit, a to już dla mnie jest nie do zaakceptowania.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 02 lut 2015, 16:38

Dokładnie tak, pomimo 8 calowego woofera APESY leżą i kwiczą pod kątem precyzji i szybkości basu jaki mają A7X.

Jak basu niższego nie ma, to potęguje to subiektywne wrażenie szybkości. ADAM mają podbity bas (przy jego płytkości) co też zwiększa subiektywne wrażenie szybkości. Tak że nie wiadomo, czy bas z AEON jest wolniejszy czy szybszy (musiałbym zobaczyć porównanie char wodospadowej, impulsowej, group delay).

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 02 lut 2015, 16:43

Przy okazji, jak komuś mało jest basu by wyzwolić wstrząsy wątrobowe, to są do wyboru jeszcze A77X :)

Nie chodzi o ilość, bo basu to ADAM mają domyślnie za dużo (podbity) tylko o zejscie. A77X schodzą jakoś do ~40 Hz -3 dB, co jest wynikiem już dobrym, co nie zmienia faktu, że AEON schodzą znacznie niżej. A77X mają też zapaść w wyższym basie, więc takie super nie są (lepiej by było, gdyby miały woofer 8" i do tego 4" średniotonowca, a nie 2x7")

AEON natomiast nie ma woofera 8", tylko 8,66", co jest problematyczną wielkością przy dwóch drogach. Gdyby AEON miał jeszcze głośnik średnio-tonowy, to grałyby o niebo lepiej.

Tylko co do jednego mogę się zgodzić: porównanie AEON do A7X jest nie trafione (inna kategoria). Prędzej można porównać APS KLASIK do ADAM A7X.

Nabu

Post autor: Nabu » wtorek 03 lut 2015, 16:21

...
Tylko co do jednego mogę się zgodzić: porównanie AEON do A7X jest nie trafione (inna kategoria). Prędzej można porównać APS KLASIK do ADAM A7X....

Dokładnie to jest podstawą, że powinna jeśli już, być tu mowa o A8X.
Aeony można porównać np z HS80 ale nie z A7X.

Nabu

Post autor: Nabu » wtorek 03 lut 2015, 16:28

No i należy dodać, ze Aeony i A7X, czy A8X to całkowicie inaczej grające i wykonane technologicznie odsłuchy. Dla jednego będzie dobra kanapka chleb z masłem, a dla innego bułka z masłem. Jeden i drugi się nawcina :) Wszystko zależy co kto lubi i jakie ma pojęcie o robieniu kanapek :) hihi

fallworm

Post autor: fallworm » wtorek 03 lut 2015, 16:47

Kyle,

"Inna sprawa, że kupować A7X jako satelitki do subika ~8" to też bez sensu."

Nie rozumiem. Możesz jaśniej? Wydaje mi się że za dużo nie miałeś do czynienia z tym zestawem. Domyślam się, że chodzi Ci o rozmiar przetwornika. Skoro tak - uwierz mi w polu bliskim natężenie dźwięku można uzyskać "aż za nadto", natomiast pasmo jest idealnie wypełnione.

"Porównujemy same monitory, a nie to że "A7X pracują z sub8", bo to dopiero jest GADANIE TOTALNIE BEZ SENSU!"

Zapraszam do fabryki producenta - porozmawiać z projektantami, tylko to mogę zrobić. Btw - Sub8 to też monitor tylko pracujący w innym paśmie.

"Bez sensu jest też to, że sub8 zwiększają szumy własne słyszalne z satelit, a to już dla mnie jest nie do zaakceptowania."

Fakt, jest pewne niedociągnięcie, ja tego nie odczuwam, gdyż używam zewnętrzny kontroler odsłuchowy ale poziom tych szumów o których piszesz z tego co zauwazyłem zależy od instalacji elektrycznej - zmieniałem mieszkanie 3x na przestrzeni 6 ostatnich lat i tylko w jednym szumów nie było.

"ADAM mają podbity bas (przy jego płytkości)"

Chyba musze wykonać jeszcze raz pomiary - na ostatnich tego nie zauważyłem.

"A77X schodzą jakoś do ~40 Hz -3 dB"

A77X wymyślono, z tego co mówili prezentenci na targach parę lat temu, by wypełnić pole średnie. Nietrafne porównanie - 2 klasy wyżej od Aeona przy poprawnym setupie.

ODPOWIEDZ