Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
wisnia1010 - Posty:8
Interfejs + monitory (+/- 3000 zł)
autor: wisnia1010 » niedziela 26 paź 2014, 23:24
Witam !
Koledzy pomóżcie... Zaczynam przygodę z rejestracją własnych "dokonań" i nadeszła pora na wybór interfejsu + monitorów studyjnych do laptopa. Po przeczytaniu xxx opinii w necie (niestety miejsce zamieszkania nie pozwala na "własnoręczne" testy) wybrałem taki zestawik:
Presonus 1818 VSL + JBL LSR 305
Jeśli chodzi o interfejs to przede wszystkim musi mieć conajmniej 8 wejść XLR, ADAT również mile widziany... W przypadku monitorów, wiadomo, zależy mi na w miarę wiernie odwzorowanym brzmieniu (pod uwagę brałem jeszcze KRK RP5, ale podobno coś w nich z niskimi częstotliwościami nie gra... Są jeszcze ciut tańsze Erisy 5 ale jeśli warto dopłacić do JBL-i to nie będę się nawet zastanawiał ).
Czy to dobry wybór ? Czy może w tej kwocie polecacie jakiś inny zestaw ?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź ;)
Pozdro
-
fallworm - Posty:471
autor: fallworm » poniedziałek 27 paź 2014, 07:39
...
Witam !
Koledzy pomóżcie... Zaczynam przygodę z rejestracją własnych "dokonań" i nadeszła pora na wybór interfejsu + monitorów studyjnych do laptopa. Po przeczytaniu xxx opinii w necie (niestety miejsce zamieszkania nie pozwala na "własnoręczne" testy) wybrałem taki zestawik:
Presonus 1818 VSL + JBL LSR 305
Jeśli chodzi o interfejs to przede wszystkim musi mieć conajmniej 8 wejść XLR, ADAT również mile widziany... W przypadku monitorów, wiadomo, zależy mi na w miarę wiernie odwzorowanym brzmieniu (pod uwagę brałem jeszcze KRK RP5, ale podobno coś w nich z niskimi częstotliwościami nie gra... Są jeszcze ciut tańsze Erisy 5 ale jeśli warto dopłacić do JBL-i to nie będę się nawet zastanawiał ).
Czy to dobry wybór ? Czy może w tej kwocie polecacie jakiś inny zestaw ?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź ;)
Pozdro...
W tej kwocie to generalnie trudno o dobry nowy zestaw. Zastanawiam się, w jakim celu Ci 8 wejść XLR? Ja mam u siebie w warsztacie RME UCX, on ma 2 przedwzmacniacze z phantomem, reszta wejść to TRSy i to w zupełności wystarcza. Może warto uzbierać i zakupić używany RME UC? Myśle, że warto. Ja osobiście nie ufam wynalazkom Presonusa - dla mnie jest to klasa typowo hobbistyczna, a interfejs z doświadczenia wiem, że się często nie wymienia - lepiej kupić od razu lepsiejszy sprzęt.
Odnośnie monitorów nie będę się wypowiadał bo to nie mój budżet.
-
autor: wisnia1010 » poniedziałek 27 paź 2014, 23:26
......Witam ! Koledzy pomóżcie... Zaczynam przygodę z rejestracją własnych "dokonań" i nadeszła pora na wybór interfejsu + monitorów studyjnych do laptopa. Po przeczytaniu xxx opinii w necie (niestety miejsce zamieszkania nie pozwala na "własnoręczne" testy) wybrałem taki zestawik: Presonus 1818 VSL + JBL LSR 305 Jeśli chodzi o interfejs to przede wszystkim musi mieć conajmniej 8 wejść XLR, ADAT również mile widziany... W przypadku monitorów, wiadomo, zależy mi na w miarę wiernie odwzorowanym brzmieniu (pod uwagę brałem jeszcze KRK RP5, ale podobno coś w nich z niskimi częstotliwościami nie gra... Są jeszcze ciut tańsze Erisy 5 ale jeśli warto dopłacić do JBL-i to nie będę się nawet zastanawiał ). Czy to dobry wybór ? Czy może w tej kwocie polecacie jakiś inny zestaw ? Będę wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź ;) Pozdro...
W tej kwocie to generalnie trudno o dobry nowy zestaw. Zastanawiam się, w jakim celu Ci 8 wejść XLR? Ja mam u siebie w warsztacie RME UCX, on ma 2 przedwzmacniacze z phantomem, reszta wejść to TRSy i to w zupełności wystarcza. Może warto uzbierać i zakupić używany RME UC? Myśle, że warto. Ja osobiście nie ufam wynalazkom Presonusa - dla mnie jest to klasa typowo hobbistyczna, a interfejs z doświadczenia wiem, że się często nie wymienia - lepiej kupić od razu lepsiejszy sprzęt.
Odnośnie monitorów nie będę się wypowiadał bo to nie mój budżet.
...
8 wejść XLR potrzebne mi będzie głównie do rejestracji bębnów... Domyślam się, że 3000 pln to nie jest kwota za jaką można kupić jakieś cuda, niestety w tym momencie tylko tyle jestem w stanie wyskrobać... Co do tego Presonusa to czytając opinie w necie nie spotkałem raczej żadnych negatywnych wypowiedzi na jego temat ale wolałem zapytać na tym forum, bo wiadomo, że ludzie niekoniecznie piszą to co myślą... Wcześniej myślalem jeszcze o M-Audio M-track Eight lub Tascamie u-1800 ale jakoś później zacząłem się przekonywać do Presonusa... Pytanie, czy słusznie ?
-
MEGafon - Posty:185
autor: MEGafon » wtorek 28 paź 2014, 20:51
>> wybrałem taki zestawik:
>> Presonus 1818 VSL + JBL LSR 305
>> Czy to dobry wybór ? Czy może w tej kwocie polecacie jakiś inny zestaw ?
> W tej kwocie to generalnie trudno o dobry nowy zestaw.
A co jest w tym co podal niedobrego? IMHO to swietny zestaw! Szczegolnie monitory.
[addsig]
pozdrowienia
MEGafon
-
autor: wisnia1010 » wtorek 28 paź 2014, 21:34
...>> wybrałem taki zestawik:
>> Presonus 1818 VSL + JBL LSR 305
>> Czy to dobry wybór ? Czy może w tej kwocie polecacie jakiś inny zestaw ? > W tej kwocie to generalnie trudno o dobry nowy zestaw.
A co jest w tym co podal niedobrego? IMHO to swietny zestaw! Szczegolnie monitory. ...
Cieszę się, że te JBL-ki będą dobrym wyborem, bo tak wlaściwie już na 100% jestem do nich przekonany. Mam jeszcze tylko jedno pytanie apropo interfejsu:
Presonus 1818 VSL czy Focusrite Scarlett 18i20 ?
Podobno Focusrite bije na głowę Presonusa pod względem preampów, a co za tym idzie brzmienia (co tak właściwie jest chyba najważniejsze). Poza tym jest chyba stabilniejszy jeśli chodzi ogólnie o pracę... Różnica w cenie to jedyne 100pln, więc jeśli myślicie, że warto postawić na Scarlett to nie będę długo się zastanawiał... ;)
-
autor: MEGafon » środa 29 paź 2014, 10:27
Presonus 1818 VSL czy Focusrite Scarlett 18i20 ?
Podobno Focusrite bije na głowę Presonusa pod względem preampów, a co za tym idzie brzmienia (co tak właściwie jest chyba najważniejsze). Poza tym jest chyba stabilniejszy jeśli chodzi ogólnie o pracę... Różnica w cenie to jedyne 100pln, więc jeśli myślicie, że warto postawić na Scarlett to nie będę długo się zastanawiał... ;)...
Ja bym sie tam preampami w domowych, hobbystycznym nagrywaniu nie przejmowach i tym nie kierowal przy wyborze. No chyba, ze to jakies wodospady, ale o tym tutaj nie ma mowy. Mimo to wzial bym Focusrite, bo ogolnie praktycznie jeszcze nigdy nie slyszalem o wiekszych problemach, a o Presonusie zdarzalo sie. Troche mydlane kryteria, ale prawda jest taka, ze dowiesz sie jak jest jak kupisz oba i sprawdzisz u siebie.
[addsig]
pozdrowienia
MEGafon
-
Paweł - Posty:864
....Podobno Focusrite bije na głowę Presonusa pod względem preampów, a co za tym idzie brzmienia (co tak właściwie jest chyba najważniejsze). ......
Kto tak twierdzi i na jakich podstawach? Prawda jest taka, że to sa bardzo porównywalne sprzęty. Bierz ten, którego kolor Ci się bardzie podoba. ;) O.K. Focus ma bodaj 2 wyjścia słuchawkowe, to może być czasem przydatne.
-
autor: MEGafon » środa 29 paź 2014, 11:37
Podobno Focusrite bije na głowę Presonusa pod względem preampów, a co za tym idzie brzmienia (co tak właściwie jest chyba najważniejsze). Poza tym jest chyba stabilniejszy jeśli chodzi ogólnie o pracę... Różnica w cenie to jedyne 100pln, więc jeśli myślicie, że warto postawić na Scarlett to nie będę długo się zastanawiał... ;)...
Ja to widze troche inaczej - nic ci po super brzmiacych preampach jesli sprzet bedzie robil problemy, czyt.: stabilnosc sterownikow. I wlasnie w tym punkcie Focusrite jest tradycyjnie bardzo dobry, a Presonus nie. Stad moja sugestia wyboru Focusrita. Poza tym najnormalnie w swiecie nie wierze w duze roznice w preampach miedzy nimi.
[addsig]
pozdrowienia
MEGafon
-
autor: wisnia1010 » środa 29 paź 2014, 20:40
...
Ja to widze troche inaczej - nic ci po super brzmiacych preampach jesli sprzet bedzie robil problemy, czyt.: stabilnosc sterownikow. I wlasnie w tym punkcie Focusrite jest tradycyjnie bardzo dobry, a Presonus nie. Stad moja sugestia wyboru Focusrita. Poza tym najnormalnie w swiecie nie wierze w duze roznice w preampach miedzy nimi.
...
O opiniach na temat różnic w preampach natknąłem się na kilku zagranicznych portalach właśnie w testach porównawczych tych dwóch interfejsów. Zdaję sobie sprawę, że w podobnym przedziale cenowym nie może być jakichś niewyobrażalnych różnic, bo byłoby to po prostu nielogiczne... Tym bardziej, biorąc pod uwagę fakt, że dopiero zaczynam "zabawę" z rejestracją i miksem, bardziej powinno mi zależeć na stabilności i wygodzie pracy (i tu też pojawiały się głosy, że Presonus lubi od czasu do czasu się zbuntować). Jedyna negatywna opinia na temat Scarlett jaką udało mi się znaleźć to stwierdzenie, że jest trochę cichy.. Ale wydaje mi się, że ten minus w porównaniu z ilością plusów nie ma większego znaczenia, o ile w ogóle jest to minus...
Więc żeby już nie zaśmiecać forum ostateczne pytanie:
Dla początkującego, niezbyt zamożnego ale chcącego zrobić w końcu coś dla własnej przyjemności "muzyka" Focusrite 18i20 + JBL LSR 305 to dobry wybór

?
Pozdro
-
fallworm - Posty:471
autor: fallworm » czwartek 30 paź 2014, 12:57
....Focusrite 18i20 + JBL LSR 305 to dobry wybór
?
Teraz lepiej.
Pewnie nic lepszego się nie da.
MEGafon, ja poprostu nie ufam "presonuskim" konwerterom AD/DA. Generalnie pracując kiedyś na sprzęcie presonusa, rejestrowany materiał brzmiał hmm no nie było tam oczekiwanej czystości. Może, się zraziłem do tej firmy po prostu.