Monitory odsłuchowe - wytrzymałość ciągłej pracy

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:
Monitory odsłuchowe - wytrzymałość ciągłej pracy

Post autor: ukaef » czwartek 26 cze 2014, 10:34

Witam,

czy wzmacniacze wbudowane w monitorki bliskiego pola, np. w Rubicon R5a pozwalają na ciągłą pracę przez powiedzmy 24 godziny? Jak takie urządzenia zachowują się w przypadku w którym zostawimy je włączone przez noc?

Drugie pytanie przy okazji - moniotory dość mocno grzeją się niezależnie od nastawu poziomu na ich tyle. Rozumiem, że nie jest tak jak zawsze myślałem, że ten potencjometr steruje mocą (np. napięciem) wzmacniacza, tylko poziomem sygnału? Czyli przykręcanie sygnału nie wpływa na obniżenie poboru prądu i wzmocnienia, a jedynie na tłumieniu lub wzmacnianiu sygnału wejściowego? Nie zwiększę żywotności monitorów dbając o to, żeby podczas "cichszego" słuchania potencjometry z tyłu były ustawione nisko, a poziom sygnału wyjściowego w źródle dźwięku wysoko?

Nie ma w takim wypadku znaczenia czy monitory dostają sygnał, czy nie? (te akurat nie mają systemu stand-by kiedy niema sygnału na wejściu)

:)

laser777

Re: Monitory odsłuchowe - wytrzymałość ciągłej pracy

Post autor: laser777 » czwartek 26 cze 2014, 12:07

Wzmacniacze muszą się grzać kiedy włączasz wzmacniacz przeważnie po sekundzie czy dwóch zapala się lampka to znak że naładowały się kondensatory i wzmacniacz jest gotowy do pracy.
W wzmacniaczach musi być wszystko rozgrzane bo inaczej rozsteajał by się
To że się grzeje to tylko nadmiar prądu który jest odprowadzany w postaci ciepła przez np rezystory
wytrzyma 24 godziny po latach może pogorszyły by się parametry ale ja nie spotkałem się jeszcze z uszkodzonymi podzespołami w wyniku użytkowania... owszem wybuchały mi kondensatory ale kiedy pomyliłem bieguny
A u mnie wzmacniacz czasem chodzi cały tydzień bo rodzinka nigdy nie wyłączona
Ale lepiej wyłączaj bo szkoda prądu

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 26 cze 2014, 12:26

...Witam,
........
Nie ma w takim wypadku znaczenia czy monitory dostają sygnał, czy nie? (te akurat nie mają systemu stand-by kiedy niema sygnału na wejściu)...

Witam
Tanie urządzenia sa wykonywane na układach scalonych, o w sumie niezbyt wygórowanych parametrach. Aby unikac zniekształceń skrośnych, przez tranzystory końcowe musi przepływac jakis mały prąd. Prąd ten musi uwzględniać inne aspekty konstrukcji wzmacniacza sterującego tranzystory mocy. W układach scalonych o stosunkowo prostej konstrukcji, prąd ten jest dośc wysoki, i wynosi dla wzmacniacza o mocy 80W ok 50-80 mA. Ponadto, wiele firm wstawia tak radiatory (elementy odprowadzajace ciepło stopnia mocy), aby dodatkowo chłodziło je powietrze emigrujace przez kanały B-R...To wszystko w uproszczeniu może byc powodem że urzadzenie grzeje sie według Ciebie zbyt mocno. Konstruktor jednak musi przewidywac taki reżim pracy, np: prace kilka dni pod rząd bez wyłączania, i przyzwoita konstrukcja powinna to spokojnie wytrzymywac...

Jestem konstruktorem wzmacniaczy mocy, i jako ciekawostke moge podac, że u mnie przy wzamcniaczu o mocy 700W, pra spoczynkowy wynosi ok 50mA.... A mojej konstrukcji wzmacniacz stereo, który praktycznie nie jest wyłaczany, bo równoczesnie słuzy do nagłosnienia telewizora, ma prąd spoczynkowy ok 20 mA... Zatem urzadzenia te bez sygnału, maja radiatory o tej samej temperaturze co otoczenie....
Wbrew obiegowym opiniom, mozna zdecydowanie lepsze parametry wzmacniacza uzyskać na układach dyskretnych, niz stosując układy scalone...
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

laser777

Post autor: laser777 » czwartek 26 cze 2014, 13:58

Kolego Silver Sound
Masz na myśli to że w tanim sprzecie stosują coś w rodzaju uniwersalnych płytek z zintegrowanymi podzespołami? Czytałem o elementach dyskretnych przed chwilą bo pierwsze słysze już się wystraszyłem że to jakieś miniaturowe dziadostwo jak w dyskach twardych czego nie można wymontować ale jak dobrze zrozumiałem to nie jest tak

ODPOWIEDZ