Nowy materiał całkowicie pochłaniający dźwięk

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
MrExplosion
Nowy materiał całkowicie pochłaniający dźwięk

Post autor: MrExplosion » poniedziałek 16 cze 2014, 16:43

Artykuł o nowym "materiale", całkowicie absorbującym dźwięk. Zacząłem czytać i z tego co rozumiem chodzi o użycie materiału całkowicie odbijającego i zbudowanie z niego struktury paneli, które redukują energię akustyczną do zera. Póki co nie wchodziłem w oryginalne źródło podane na dole artykułu.

http://phys.org/news/2014-05-absorbs.html

Zbynia

Re: Nowy materiał całkowicie pochłaniający dźwięk

Post autor: Zbynia » poniedziałek 16 cze 2014, 20:35

Jak odbija to nie absorbuje :)

Popatrzyłem na to i wygląda to jak PIANA a nie pianka :) - raczej forma ciekła

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » środa 18 cze 2014, 23:27

...

...

Ten materiał nazywa się ACOUSTIC BLOCK jeśli czegoś nie pomyliłem, widziałem go na Discovery jak stłumił syręnę o mocy 140dB i całkowicie wyizolował gitarzystę z rozkręconym na full marshallem.

Doprawdy chcialbym zobaczyć jak to działa na żywo. Ktoś wie czy jest dostępny w Polsce?

Prawdę powiedziawszy załatwiałoby to wiele kłopotów:-) poza kasą oczywiście

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » niedziela 22 cze 2014, 11:32

...
...

...

Ten materiał nazywa się ACOUSTIC BLOCK jeśli czegoś nie pomyliłem, widziałem go na Discovery jak stłumił syręnę o mocy 140dB i całkowicie wyizolował gitarzystę z rozkręconym na full marshallem.

Doprawdy chcialbym zobaczyć jak to działa na żywo. Ktoś wie czy jest dostępny w Polsce?

Prawdę powiedziawszy załatwiałoby to wiele kłopotów:-) poza kasą oczywiście...

Okazuje się że trochę poleciałem bo po wpisaniu tej nazwy do goglarki pokazuje się cala masa innych rzeczy. Więc podbijakm temat. Widziałem program na discovery, nie pamiętam nazwy, z tego co było widać materiał jest w sprzedaży w USA, eksperyment miał pokazać że ściany wykonane z polimeru o grubości 3 milimetrów posklejane w box o wielkości około 2m3 są w stanie stłumić sygnal kolejowej syreny 140 db, oraz gitarzystę ktory na full rąbał na gitarze. Polegalo to na tym że nakladano ten box na tego gitarzystę od góry i po nałożeniu nie było słychać że ktoś tam gra , przynajmniej w TV. Drugi eksperyment polegal na tym że siedzący w boxe chłop miał odczytać nadananą morsem informację, którą wytrąbiano na syrenie kolejowej. Co się okazalo slyszał coś tam ale na tyle mało że niepoprawnie odczytał infomację. Czyli wygląda na to że to działa. Obserwując forum na przestrzeni lat wiem że większość twórców pracuje w swoich mieszkaniach , najczęściej w blokach, doprowadzając do rozpaczy radiomaryjnych słuchaczy niedzielnych oraz innych sąsiadów. Taki materiał , lekki i łatwo dający się kształtować oraz demontować byłby dobrym na to remedium, kwestia ceny jest też ważna żeby się nie okazało że boks o kubaturze 2m3 kosztuje tyle co domek na prerii:-) Jak ktoś coś wie to może wywiąże się ciekawa dyskusja

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 22 cze 2014, 23:51

Mi się wydaje, że to żart jest...

[addsig]

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » poniedziałek 23 cze 2014, 08:24

Czy o to chodzi?

http://www.acoustiblok.com/ 

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » poniedziałek 23 cze 2014, 19:29

...
Czy o to chodzi?

http://www.acoustiblok.com/ 
...

Tak dokładnie to widziałem, dzięki, przekręciłem nazwę i nie znalazłem, okazalem się mało wytrwały a później zapomniałem. Ząb czasu mnie nadgryzł

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » wtorek 24 cze 2014, 09:06

jeśli dobrze widzę, to ściany tych pudeł są wypełnione wełną, oklejone czymś czarnym z każdej strony i to coś nazywa się materiałem pochłaniającym.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 25 cze 2014, 00:08

Z tego co rozumiem to ten materiał nie jest w sprzedaży i nie chodzi o AcoustiBloc czy cokolwiek takiego, tylko o coś co jest na etapie badań na jakiejś uczelni

ODPOWIEDZ