Prąd w bloku (stara instalacja)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
yahooza
Prąd w bloku (stara instalacja)

Post autor: yahooza » poniedziałek 05 maja 2014, 01:26

witam

kolejna sprawa,której do końca nie kumam. do listwy zasilającej wpięte mam monitory(krk rp2/6).gadają pięknie, dopóki w tej listwie nie wyląduje zasilacz lapka.trzaski/piski na dzień dobry. podejmowałem próby wsadzenia owego zasilacza w inne gniazdka w pokoju-nadal lipa.pewno coś z uziemieniem,jak sądze.listwa jest podpieta pod gniazdo bez uziomu, a sama bolce uziemiające posiada. co ciekawe, wiksuje również moja antena od tv kiedy w tą listwę jest wpięte cokolwiek.od zasilacza lapkowego/monitory/zasilacz od interfejsu.kiedyś tak nie było. nie szalała ani troszkę,ale też nie miała sąsiedztwa aktywnych(nawet nie włączonych monitorów).wcześniej wpięta była mini wieżyczka bez uziemienia.ostatnia część kłopotu pewno pod elektrode.pl podchodzi,ale co tam.ktoś może to ogarnia

pozdrawiam

Zbynia

Re: Prąd w bloku (stara instalacja)

Post autor: Zbynia » poniedziałek 05 maja 2014, 02:28

Izolacja listwy od reszty instalacji najlepiej za pomoca UPS

o zasilaczach laptopów nawet nie chce mi się gadać - mam takie jedno gówno od toshiby które przy wpinaniu do gniazdka powoduje tak duży pobór energii że wytwarza się bardzo duży łuk

aż strach go używać

yahooza

Post autor: yahooza » poniedziałek 05 maja 2014, 02:47

...
Izolacja listwy od reszty instalacji najlepiej za pomoca UPS

o zasilaczach laptopów nawet nie chce mi się gadać - mam takie jedno gówno od toshiby które przy wpinaniu do gniazdka powoduje tak duży pobór energii że wytwarza się bardzo duży łuk

aż strach go używać
mam takie coś, ale od hp. co do UPS myśle intensywnie.kiedyś brak prądu prawie zpi..il mi sesję na boss br1600,...na sczęście znajomy informatyk ogarnął sprawe. ścieżki wrócily,dysk i ówczesne presety.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 05 maja 2014, 17:42

Brak prądu to akurat mały pikuś ale UPS jest jednym z niewielu urządzeń potrafiacych zniwelowac zakłócenia sieci - nie kazda listwa to potrafi a wiele zakłóceń zwyczajnie przechodzi

jan_winnicki

Post autor: jan_winnicki » poniedziałek 05 maja 2014, 22:40

Witam,

Pozwolę podpiąć się pod temat, również mam problem z zakłóceniami. Baza mojego setup'u to mikser Behringer UFX1204 połączony z PC przez FW, monitory KRK RP6 podłączone do wyjścia miksera. Do miksera podpięte syntezatory: Clavia NR2, NM, Yamaha AN200, Arturia MiniBrute i automat perkusyjny Elektron MD. Do tego kilka efektów w rack: T.C. M300, Behringer V-Verb, Virtualizer, Kaos pad. Wszystko spinane symetrycznymi kablami przez symetryczny patch bay Samson. Zewnętrzne urządzenia zsynchronizowane przez midi podłączone do interface'ów USB i kontrolerów USB. Wszystkie urządzenia podłączone przez listwę komputerową, dalej przedłużaczami do jednego gniazdka. Cala instalacja w domu, poza jednym gniazdkiem w kuchni jest bez uziemienia.

Co jakiś czas pojawia się słyszalny szum, jakby szelest, brzmiący trochę jak cichy sygnał radiowy. Dodatkowo Arturia podłączona przez USB wprowadza zakłócenia z komputera i przy mocnym wzmocnieniu na wejściu miksera słychać ruch myszki i włączanie programów.

Nie znam się na elektryce. Będę wdzięczny za pomoc i porady w jaki sposób można to rozwiązać. Czy jakieś zewnętrzne urządzenie np. UPS może pomóc ?Chętnie poczytam artykuły które pomogą rozwiązać mój problem.

yahooza

Post autor: yahooza » wtorek 06 maja 2014, 00:24

cześć

będę się kierował tym,co zasugerował Zbynia. przed zakupem na pewno pożyczę i zobaczę jak to wszystko razem gada. póki co są chamskie kompromisy typu: albo zasilacz do lapka, albo kaerki. szlag mnie jasny normalnie..

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 06 maja 2014, 10:39

Co do UPS to raczej tylko Online jest wstanie zniwelować zakłócenia sieci. A wynika to z tego że całkowicie odseparowuje on układ podłączony na wyjściu od napięcia wejściowego.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 06 maja 2014, 11:06

Racja Djozd - zapomniałem o tym wspomnieć :)

jan_winnicki

Post autor: jan_winnicki » wtorek 06 maja 2014, 21:35

...
W życiu nie ma łatwo... :D

ON-LINE vs. IN-LINE...

Nic nie rozumiem... i problemem nie jest obce narzecze :) Czy UPS on line jest rozwiazaniem na moje problemy? Czytałem, że zakłucenia zależne od pracy myszki, dysku, są najprawdopodobniej spowodowane problemem z kartą. Jednak u mnie problem występuje tylko po podłączeniu MiniBrute przez USB. Sprawdziłem na TC Konnekt 8, i sprawa wygląda dokładnie tak samo. Jeszcze raz, proszę o pomoc...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 07 maja 2014, 07:54

Jaki to jest charakter zakłóceń? Brumienie, syczenie, a może pyrkanie zależne od zawartości na ekranie monitora? Jakich połączeń używasz między monitorami a interfejsem (symetrycznych czy nie symetrycznych)? Czy na baterii nie ma zakłóceń? Całość działa na jednym gniazdku?

ODPOWIEDZ