Odsłuch bliskiego pola Genelec

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
dex112
Odsłuch bliskiego pola Genelec

Post autor: dex112 » niedziela 13 kwie 2014, 15:21

Witajcie,

chciałbym zainwestować w odsłuch bliskiego pola do domowego studia. Zdecydowałem się na markę Genelec. Słyszałem tylko jeden model z tej firmy, ale przemawia do mnie wykonanie samych monitorów oraz to w jaki sposób te małe głośniczki grają. Mam tylko pytanie o kontrolę niskich częstotliwości, ponieważ zawsze z nimi miałem problem. Czy w sytuacji kiedy monitory zagrają od 50 Hz w górę będę mógł sprawnie kontrolować niskie częstotliwości. Jeśli nie, to w jaki sposób uzupełnić ten zestaw.

Pozdrawiam

Qubuś

Re: Odsłuch bliskiego pola Genelec

Post autor: Qubuś » niedziela 13 kwie 2014, 19:10

Ja napisze z własnego doświadczenia. Miałem styczność z małymi monitorami Genelec 8020 dawniej, ostatnio pracowałem na Adamach A8x, znajomy ma Genelec 8040.

Jeśli monitor schodzi płytko osiąga powiedzy 50 kilka Hz przy (-3db) przykładowo, to jest problem z niskim dołem. Mianowicie często coś w okolicach 40 Hz coś tam się dzieje, przy takich paczkach tego nie usłyszysz.

Z małych monitorów jedyne warte uwagi są Adamy S1X ewentualnie Neumann KH120a.

Genelec 8030 a tym bardziej  8020 grają bardzo płytko i konieczny moim zdaniem będzie subwoofer.

Wówczas warto wybrać nawet 8020 bo i tak nastapi odcięcie pasma.

Jeśli mówimy o Genelecach to lepiej inwestować w cos większego Genelec 8040 byłby niezłym wyborem.

Tak jak mówi znajomy ma i tutaj już graja cieplej, lepiej, dół jest konkretniejszy, chociaż i tak nie jest jakiś extra mocny.

Ostatnio zakupiłem używane Focal Solo 6Be i wyraźnie grają niżej, pomimo niewielkich różnic specyfikacyjnych.

Ale nawet 8040 sprawdzą się jako pojedyczny odsłuch, natomiast monitory które ledwo osiągają 50 Hz no raczej przedstawią dobrze środek i górę ale o dobrej kontroli dołu można zapomnieć.

Wszystko też zależy jakie masz pomieszczenie, ja bym mimo wszystko inwestował w coś co zejdzie w okolice 45 Hz np 8040.

No chyba że subwoofer ale może przeszkadzać Tobie praca 2.1, z kolei dobrej klasy subwoofer z dużym wooferem to koszt znowu dobrych kilku tysięcy.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 13 kwie 2014, 21:29

Czy muzyka nad która pracujesz korzysta z tak niskich rejestrów?Jeśli nie to nawet ze spadkiem -12dB usłyszysz że coś nie tak w dole - a z takim spadkiem Genelec pewnie zejdzie do 35-40Hz.

a wszystko poniżej 30Hz możesz wyciąć (pamiętaj że filtry wplywają na wyższe pasma)

W razie czego subwoofer ratuje sytuację

Pomijam akustyke pomieszczenia

Awatar użytkownika
dex112

Post autor: dex112 » wtorek 15 kwie 2014, 02:43

Dzięki za odpowiedzi,

muzyka nad którą pracuję, to często nagrania koncertowe, zespoły nagrywane na 100 oraz pojedyncze ślady instrumentali. Faktycznie w tak niskim dole pojawiają się u mnie zazwyczaj bas i stopa. Od czasu do czasu jakieś sample, w zależności od zespołu.

Tak jak mówię, mam możliwość pracy w studiu przy lepszych monitorach, tutaj zastanawiam się nad czym do mieszkania w którym będę mógł na szybko w wolnym czasie popracować nad ogólnym przygotowaniem projektu, czy drobnymi zadaniami z nagrań eventów plenerowych. 

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 15 kwie 2014, 08:03

To stykną monitory nawet z bardzo słabym dołem - co najwyżej będziesz posiłkował się słuchawkami.Z racji że to nagrania koncertowe kontrola dołu jest bardzo wazna o ile nie został przycięty na etapie realizacji nagrania

ODPOWIEDZ