Adam Audio A7X vs Adam Audio A8X

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
nano1212
Adam Audio A7X vs Adam Audio A8X

Post autor: nano1212 » poniedziałek 24 mar 2014, 17:34

Chciałbym coś więcej dowiedzieć się na temat waszych odczuć co do tych modeli. Zastanawiam się nad zakupem jednego z nich tylko sam już nie wiem tak naprawdę co będzie lepszym wyborem.
Proszę o pisanie poniżej czy ktoś miał te monitorki, słyszał, jak się na nich pracuje na dłuższą metę itp.
Z góry dziękuję.

Kyle

Re: Adam Audio A7X vs Adam Audio A8X

Post autor: Kyle » poniedziałek 24 mar 2014, 17:42

Czemu nie bierzesz pod uwagę A77X ? Jest wiele opinii, że w monitorach dwudrożnych z dużym basem (od 8" w górę) są problemy ze średnicą. A77X powinny zejść tak nisko jak A8X, ale z lepszą rozdzielczością średnicy.

Awatar użytkownika
nano1212

Post autor: nano1212 » poniedziałek 24 mar 2014, 18:04

...
Czemu nie bierzesz pod uwagę A77X ? Jest wiele opinii, że w monitorach dwudrożnych z dużym basem (od 8" w górę) są problemy ze średnicą. A77X powinny zejść tak nisko jak A8X, ale z lepszą rozdzielczością średnicy....

Ze względu na problem znalezienia ewentualnie tego modelu używanego w rozsądnej cenie (podane powyżej modele dużo łatwiej jest znaleźć używane w internecie).

Boję się trochę takiej konstrukcji dlatego wolałbym zostać przy standardowym ułożoniu monitorów. Oba modele a7x i a8x wydają mi się bardzo podobne tylko zastanawiam się, co tak naprawdę przemawia na korzyść a8x i dlaczego trzeba do nich troszkę dopłacić.

wvpv

Post autor: wvpv » wtorek 25 mar 2014, 19:02

...
...
Czemu nie bierzesz pod uwagę A77X ? Jest wiele opinii, że w monitorach dwudrożnych z dużym basem (od 8" w górę) są problemy ze średnicą. A77X powinny zejść tak nisko jak A8X, ale z lepszą rozdzielczością średnicy....

Ze względu na problem znalezienia ewentualnie tego modelu używanego w rozsądnej cenie (podane powyżej modele dużo łatwiej jest znaleźć używane w internecie).

Boję się trochę takiej konstrukcji dlatego wolałbym zostać przy standardowym ułożoniu monitorów. Oba modele a7x i a8x wydają mi się bardzo podobne tylko zastanawiam się, co tak naprawdę przemawia na korzyść a8x i dlaczego trzeba do nich troszkę dopłacić....

Przepraszam że troche nie na temat ale proponuję ci zainteresować sie monitorem  APS AEON. Sprzedaje się troche używanych a są o NIEBO lepsze od Adamów które wymieniłeś.  Są żetelne i prawdziwe. Bardzo fajny bas bo aż od 30hz a adamy A7x to jakies 50 myśle maksymalnie. Ogólnie przepaść. Jeśli masz jednak troche wiecej kasy to sprawdź Eve Audio. Trochę wiekszy pieniądz ale warto dopłacić. Bardziej profesjonalne audio :) Zaletą jest że można posłuchać w sklepach. powodzenia.

Parełko

Post autor: Parełko » wtorek 25 mar 2014, 21:17

Czy APS Aeon to o niebo lepszy sprzęt niż A7x miałbym wątpliwości bo to samo można by powiedzieć o Genelecach 8040, bo kosztują 7000 pln para zamiast 4 jak adamy.

Wg mnie inna wielkość, co się łączy z tym że nisko schodzą, bardziej pod średnie pole niż bliskie.

Ale o niebo lepsze to moim zdaniem prędzej Barefoot, ATC itd..Sveda Audio i tego typu liga, albo Adam SX

Znam człowieka co zrezygnował z APS Aeon i przesiadł się na mniejsze Eve-Audio SC 207 i twierdzi ze brzmia super a APS były lekko zamulone ale za to schodziły nisko.

A co do autora to jak już A7x to może z subwooferem? A77x jak poleca Kyle nie są złe ale po słuchaniu Adamów P33a tez 3-dróżnych poziomych mam wrażenie że dziwnie kontroluje się na tym przestrzenie, panorame itd..

Albo własnie Eve-Audio - fajne monitorki i spokojnie Sc 207 styknie tak jakby zamiast A7x.

Może gdzieś znajdziesz używane. Bo nowe to ok 5 tys.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 25 mar 2014, 21:27

A co do autora to jak już A7x to może z subwooferem?

Jak miałby być sub, to kupiłbym A5X - skoro bas poniżej ~70Hz i tak będzie robił sub ... który za to kupiłbym lepszy, np. z 10" wooferem (Sub10 MK2) zamiast 8" (Sub8).

davidu

Post autor: davidu » czwartek 27 mar 2014, 21:43

...
Czy APS Aeon to o niebo lepszy sprzęt niż A7x miałbym wątpliwości bo to samo można by powiedzieć o Genelecach 8040, bo kosztują 7000 pln para zamiast 4 jak adamy.

Akurat Aeony są o niebo lepsze niż Adamy i nie jest to kwestia ceny tylko konstrukcji i jakości wykonania.
Ja sam przesiadłem się właśnie z A7x na Aeony i róźnica jest ogromna.

Koniec końców najlepiej posłuchać samemu kilku modeli w swoim studio.

ODPOWIEDZ