Przełączanie się między odsłuchami

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mocaneysh
Przełączanie się między odsłuchami

Post autor: mocaneysh » wtorek 25 lut 2014, 01:55

Witam serdecznie,

Posiadam małe pomieszczenie, lecz z przemyślanym zaadaptowaniem akustycznym. Zastanawiam się nad kupnem dwóch par monitorów studyjnych z 4" albo 5" calowym wooferem oraz 7" albo 8" calowym wooferem. Moje pytanie, czego potrzebuję, aby przełączać się między odsłuchami podczas produkcji muzyki? Interface audio, jaki posiadam, to AKAI EIE PRO. Dobrze widzę, że ma taką możliwość? Przy pokrętle Monitor jest takie coś: 1/2, 3/4, All. Dobrze myślę?

Przesyłam link do zdjęcia interface'u audio z przodu i z tyłu:

Pozdrawiam.

smirnoff

Re: Przełączanie się między odsłuchami

Post autor: smirnoff » wtorek 25 lut 2014, 12:31

- Z tego co widze to ten przełącznik jest na 90% od wyboru źródła odsłuchu na słuchawkach (wejścia mikorofnowe 1/2 3/4, wszystkie)

- Potrzebujesz kontrolera odsłuchu np. Mackie Big Knob, Presonus Monitor Station lub cos tanszego od SM PRO Audio

- Po cholere Ci monitory 5' i 8'? Lepiej kup jeden zestaw lepszy niż dwa ciulowe i do tego dokup jakieś pierdziawki komputerowe jako odsłuch alternatywny.

- Adpatacja akustyczna jest? Inaczej możesz kupić nawet 10 par i tak niewiele usłyszyz. 

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » wtorek 25 lut 2014, 12:54

...-i do tego dokup jakieś pierdziawki komputerowe jako odsłuch alternatywny.
-
 ...

Właśnie myślę też nad dokupieniem jakiś tanich pierdziawek komputerowych żeby od czasu do czasu mieć możliwość zobaczenia jak miks się zachowuje na takim odsłuchu. Mógłbyś coś polecić ? Tak do 100zł na przykład.
[addsig]
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

smirnoff

Post autor: smirnoff » wtorek 25 lut 2014, 13:15

Najlepiej jakiś creative bo na tym ludzie najczęsciej słuchają. 

Ja wczoraj zakupiłem zestaw Tracera w Auchan za niecałe 80 pln, mały ale przyzwoicie wyglądający, dudni jak na tanie 2.1 przystało, ma jedną fajną zaletę, potencjometr "bass" który reguluje głośność subwoofera. Dzięki temu mam możliwość sprawdzania miksu na samych satelitach, na 2.1 oraz na 2.1 z przesadzoną ilością basu. 

Tracer CITY 2.1

mocaneysh

Post autor: mocaneysh » niedziela 02 mar 2014, 18:44

...

- Z tego co widze to ten przełącznik jest na 90% od wyboru źródła odsłuchu na słuchawkach (wejścia mikorofnowe 1/2 3/4, wszystkie)

- Potrzebujesz kontrolera odsłuchu np. Mackie Big Knob, Presonus Monitor Station lub cos tanszego od SM PRO Audio

- Po cholere Ci monitory 5' i 8'? Lepiej kup jeden zestaw lepszy niż dwa ciulowe i do tego dokup jakieś pierdziawki komputerowe jako odsłuch alternatywny.

- Adpatacja akustyczna jest? Inaczej możesz kupić nawet 10 par i tak niewiele usłyszyz. 

... 

Dziękuję za kulturalną wypowiedź...

Po cholere mi monitory 5" i 8"? Bo mam taki kaprys i pieniądze.
A teraz przejdźmy do kontynuacji tematu.

Zastanawiam się nad Sinn7 Status 23|96, który będzie służył, jako kontorler odsłuchu oraz głośności.
Sam w sobie jest nie tylko kontrolerem, ale rownież interfacem audio.

Posiadam jeszcze Line6 POD Studio UX2.

Moje pytanie brzmi, który interface audio (AKAI EIE PRO, czy LINE6 POD STUDIO UX2), według was,
będzie najlepiej "grał" z Sinn7 Status 23|96?

Mam jeszcze jedno pytanie.
W jakiej kolejności podlączyć te przedmioty do laptopa oraz, w który interfejs audio podlączyć:
słuchawki, mikrofon pojemnościowy, gitarę, klawiaturę midi oraz kontorler DJ Pioneer seria DDJ.

Moniotry studyjne będą podłączone do Sinn7 Status 23|96.

P.S.
Poproszę o konkretną odpowiedź dotyczącą, tylko tych wymienionych przeze mnie przedmiotów.

MEGafon

Post autor: MEGafon » niedziela 02 mar 2014, 20:02

Moje pytanie, czego potrzebuję, aby przełączać się między odsłuchami podczas produkcji muzyki?

Od tanich do drogich:

http://www.sweetwater.com/c417--Monitor_Management/low2high

Dodatkowo to:

http://www.behringer.com/EN/Products/CONTROL1USB.aspx

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

mocaneysh

Post autor: mocaneysh » niedziela 02 mar 2014, 20:27

...

Zastanawiam się nad Sinn7 Status 23|96, który będzie służył, jako kontorler odsłuchu oraz głośności.
Sam w sobie jest nie tylko kontrolerem, ale rownież interfacem audio.

Posiadam jeszcze Line6 POD Studio UX2.

Moje pytanie brzmi, który interface audio (AKAI EIE PRO, czy LINE6 POD STUDIO UX2), według was,
będzie najlepiej "grał" z Sinn7 Status 23|96?

Mam jeszcze jedno pytanie.
W jakiej kolejności podlączyć te przedmioty do laptopa oraz, w który interfejs audio podlączyć:
słuchawki, mikrofon pojemnościowy, gitarę, klawiaturę midi oraz kontorler DJ Pioneer seria DDJ.

Moniotry studyjne będą podłączone do Sinn7 Status 23|96.

P.S.
Poproszę o konkretną odpowiedź dotyczącą, tylko tych wymienionych przeze mnie przedmiotów.

...

Jest w stanie, ktoś mi odpowiedzieć na moje pytania?

Pozdrawiam. 

MEGafon

Post autor: MEGafon » poniedziałek 03 mar 2014, 12:06

Jest w stanie, ktoś mi odpowiedzieć na moje pytania?

Poczytaj sobie w sieci na temat Sinn7 to sie dowiesz, ze to jest zlom i lepiej tego unikac.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

mocaneysh

Post autor: mocaneysh » wtorek 04 mar 2014, 00:17

Rozumiem, Sinn7 odpada. A Behringer Xenyx Control 1 USB?
Chodzi mi o to, że zarówno Sinn7, jak i Behringer, posiadają wbudowany interface audio.
Wtedy musiałbym sprzedać w/w interfejsy audio - Akai oraz Line6.
Jeżeli chodzi o Mackie Big Knoob, bez wbudowanego interfejsa audio, musiałbym jeden sobie zostawić Akai lub Line6. Teraz pytania brzmią.

1. Behringer Xenyx Control 1 USB, czy Mackie Big Knob?

2. Jeżeli Mackie Big Knob, to jak podłączyć, go z interfacem audio Line6 Pod Studio UX2?

3. Jeżeli Mackie Big Knob, to jak podłączyć, go z interfacem audio Akai Eie Pro?

4. Jakie alternatywy polecacie, jeżeli chodzi o interfejs audio w podobnym przedziale cenowym.

5. Wytłumaczcie mi, o co chodzi, że Mackie Big Knob jest pasywny? Wystarczy podpiąć go pod interfaejs audio i będzie "grał" jak należy? Dobrze rozumuję "pasywny" znaczy - potrzebuje wzmacniacza?
Interfejs Audio starczy?

6. Zerknijcie na Akai Eie Pro - wytłumaczcie mi funkcje każdej opcji na przednim panelu.
    (głównie pokrętła i przełączniki w prawym dolnym rogu przedmiotu.

Generalnie produkuję muzykę elektorniczną, mam zamiar dogrywać wokale i tematy tworzone na gitarze.

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.

smirnoff

Post autor: smirnoff » wtorek 04 mar 2014, 11:15

1. Przeczytaj instrukcje obsługi - są dostępne w necie

2. Jakie masz monitory? jedna i druga para? Albo jakie planujesz kupic?

ODPOWIEDZ