Presonus FireWire 2626 brak sterowników pod MacPRO G5 PPC MacOSX 10.4

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
panbusz
Presonus FireWire 2626 brak sterowników pod MacPRO G5 PPC MacOSX 10.4

Post autor: panbusz » piątek 21 lut 2014, 22:38

Cześć!
Mam Presonus FireWire 2626 i problem. Nie mogę nigdzie pobrać sterowników działających pod MacOSX 10,4 na maku G5 PowerPC. Na stronie producenta są do pobrania sterowniki ale nie działają na moim maku. W opisie napisali że wsparcie jest dla MacOSX 10.5 i wyżej. Czy jest możliwość pobrania gdzieś sterowników w starszej wersji? Do urządzenia jest dołączony CubaseLE. W instrukcji jest wyraźny opis że urządzenie chodzi na macosx 10.3 i 10.4. Na dołączonych płytach nie było żadnych sterowników. Zainstalowałem wszystkie programy dołączone do urządzenia i nic. Ani CubaseLE ani inne programy nie widzą karty. Może jest jakiś sposób na odpalenie tej karty na MacuPro G5.

Awatar użytkownika
macandroll

Re: Presonus FireWire 2626 brak sterowników pod MacPRO G5 PPC MacOSX 10.4

Post autor: macandroll » sobota 22 lut 2014, 05:45

...Cześć!
Mam Presonus FireWire 2626 i problem. Nie mogę nigdzie pobrać sterowników działających pod MacOSX 10,4 na maku G5 PowerPC. Na stronie producenta są do pobrania sterowniki ale nie działają na moim maku. W opisie napisali że wsparcie jest dla MacOSX 10.5 i wyżej. Czy jest możliwość pobrania gdzieś sterowników w starszej wersji? Do urządzenia jest dołączony CubaseLE. W instrukcji jest wyraźny opis że urządzenie chodzi na macosx 10.3 i 10.4. Na dołączonych płytach nie było żadnych sterowników. Zainstalowałem wszystkie programy dołączone do urządzenia i nic. Ani CubaseLE ani inne programy nie widzą karty. Może jest jakiś sposób na odpalenie tej karty na MacuPro G5. ...

Po pierwsze to nie mac pro tylko power mac.
W macach pro nie było nigdy ppc.

Po drugie zainstaluj leoparda czyli system 10.5. To ostatni który pójdzie na Twojej maszynie.

Po trzecie jesteś pewien że ten presonus jest sprawny? Z tego co pamiętam to one chyba dość często padały. Właśnie znikała komunikacja przez fw- uszkodzony kontroler i kosztowna wymiana w serwisie.

Spróbuj go na innym komputerze.

Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Boono

Post autor: Boono » sobota 22 lut 2014, 07:41

Presonus 2626 nie daje wsparcia dla power pc g5.
Owszem są sterowniki do os x leopard, ale dla mac,a z procesorem intel wyłącznie.
Niestety nie uruchomisz swojej karty na g5.
Proponuję zmianę g5 na chociażby macbook z intelem - dual 2 core na alledrogo pojawiają się w okolicach 800 zł.
Druga opcja to kupienie innego interfejsu, można okazyjnie kupić karty digidesign z serii digi (002, 003), które w konfiguracji z g5 działają bezbłędnie.
Jednak musisz brać pod uwagę to, że większość softu nie daje wsparcia dla power pc (g5):
nie zainstalujesz nowych systemów os x (najwyższy leopard)
nie zainstalujesz pro tools od wersji 9 w górę
większość pluginó nie ruszy.

A co do powyższego stwierdzenia że g5 to nie mac, to jest jakieś zaściankowe myślenie.
Power pc g5 były bardzo stabilne, a to że firma podcięła gardła milionom użytkowników i zmieniła procesory IBM na intel, nie dając tym pierwszym żadnej możliwości kompatybilności , przez co uśmiercili serię.
Tylko dzięki tym ograniczeniom sprzedałem g5 na poczet intelowskiego mac.
Magister Sztuki

perfektsound

Post autor: perfektsound » sobota 22 lut 2014, 11:37

A co do powyższego stwierdzenia że g5 to nie mac, to jest jakieś zaściankowe myślenie.

Nie histeryzuj - kolega słusznie napisał, że G5 to nie "mac pro" a nie że "to nie mac". Bo określenie Mac Pro pojawiło się z Intelami.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

hotstuff

Post autor: hotstuff » sobota 22 lut 2014, 11:52

...Presonus 2626 nie daje wsparcia dla power pc g5.
Owszem są sterowniki do os x leopard, ale dla mac,a z procesorem intel wyłącznie.
Niestety nie uruchomisz swojej karty na g5.
Proponuję zmianę g5 na chociażby macbook z intelem - dual 2 core na alledrogo pojawiają się w okolicach 800 zł.
Druga opcja to kupienie innego interfejsu, można okazyjnie kupić karty digidesign z serii digi (002, 003), które w konfiguracji z g5 działają bezbłędnie.
Jednak musisz brać pod uwagę to, że większość softu nie daje wsparcia dla power pc (g5):
nie zainstalujesz nowych systemów os x (najwyższy leopard)
nie zainstalujesz pro tools od wersji 9 w górę
większość pluginó nie ruszy.
..

To dlaczego w instrukcji jak i na samym opakowaniu karty jest wyraźnie napisane wsparcie (wymagania systemowe) minimum Macosx 10.3, 10.4 i procesor G4-G5? Miałem tą kartę kiedyś w rękach. Może producent w nowych sterownikach już nie wspiera G4 G5 ale sterowniki dla G4 G5 były napewno i problem w tych sterownikach skąd je pobrać bo na stronie producenta nie ma. Z tego co kolega pisze nie ma płyty ze sterownikami które były dołączone do karty ...

Awatar użytkownika
Boono

Post autor: Boono » sobota 22 lut 2014, 12:36

...

Nie histeryzuj - kolega słusznie napisał, że G5 to nie "mac pro" a nie że "to nie mac". Bo określenie Mac Pro pojawiło się z Intelami.
...

Fakt, przeoczenie :p

Magister Sztuki

ODPOWIEDZ