[800zł] aktywne monitory, pokój 7m2 Tannoy, Fostex?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
side
[800zł] aktywne monitory, pokój 7m2 Tannoy, Fostex?

Post autor: side » sobota 01 lut 2014, 12:26

Cześć :)

Szukam aktywnych monitorów do małego pokoju (2x3,5 metra). Będą stać na dłuższej ścianie, więc blisko ściany. Stąd odpuszczam bass reflex z tyłu. Na oku mam Tannoy Reveal 501A oraz Fostex PM0.4. Może Alesis M1 MKII. Coś do 800-900 zł max.

Szukane monitory będą służyć mi przede wszystkim do słuchania muzyki, w dalszej perspektywie do nagrań gitary przez interfejs, ale mocno amatorskich, więc nawet można tego nie brać pod uwagę.

Dlaczego monitory, a nie kolumny?Po prostu chciałbym usłyszeć więcej i bez kolorowania. Naturalnie, neutralnie. Fun zesłuchania daje miwieżai odtwarzacz mp3.

Głównie słucham: Led Zeppelin, Pink Floyd, Radiohead, Coldplay, Sigur Ros, czyli głównie gitarowo, brytyjsko. Chciałbym móc usłyszeć CO basista gra (dźwięki), a nie, że TYLKO gra. Lubię sobie wyobrażać przejścia na perkusji (tomy, ride, crash etc.), a nie słyszeć, że perkusista coś tam załomotał.  Lubie słyszeć gitarowe smaczki w nakładkach. Wiem, że nie za te pieniądze :) 

Jak to widzicie?

MEGafon

Re: [800zł] aktywne monitory, pokój 7m2 Tannoy, Fostex?

Post autor: MEGafon » sobota 01 lut 2014, 12:40

Jak to widzicie?

Cieenko. Za malo kasy, za duze wymagania. Jesli nie jestes w stanie przeznaczyc na to znacznie wiecej to moze pomysl lepiej o sluchawkach, tam bardziej, ze masz strasznie male pomieszczenie jak na glosniki. Np. Shure SRH940 brzmia bajecznie szczegolowo i neutralnie, nie naja przewalonego basu, pojda bez dodatkowgo wzmacniacza sluchakowego i kosztuja lekko ponizej 1000 zl. Aha, mialem osobiscie, wiec nie powtarzam bez namyslu tego co gdzies przeczytalem.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 01 lut 2014, 14:22

Rozwala mnie wyjazd ze słuchawkami, jak ktoś woli kolumny. To przecież zupełnie inaczej ciśnie na bębenki. Wolę średnie kolumny od topowych słuchawek, których osobiście i tak nie miałbym ochoty dłużej słuchać.

Swoją drogą miałem kiedyś KRK RP5 i fajnie się tego słuchało. Po ściągnieciu z góry regulatorem z tyłu jakoś 1dB, w porównaniu do Edirol MA-20D, to była różnica klasy.

side

Post autor: side » sobota 01 lut 2014, 19:41

Słuchawki odpadają, ponieważ gram na gitarze i muszę mieć możliwość pogrania z podkładami.

KRK odrzuciłem ze względu na dużą ilość basu.

Parełko

Post autor: Parełko » niedziela 02 lut 2014, 04:45

Wg mnie powinieneś zainteresować się czymś w stylu Genelec 8020a albo 6010

Używane można często wyrwać za bardzo fajnie pieniądze a jednak to zagra lepiej niż cokolwiek do 2 tys.

Owszem w takich paczkach dół to abstrakcja przy 3-4 calach woofera ale rozdzielczość, środek powinny być ok dla Ciebie również.

W końcu to Twoje główne kryterium.

Poza tym pomieszczenie też nie za duże więc myślę że będzie ok.

Z czasem możesz dokupić subwoofer i taki odsłuch będzie idealny.

side

Post autor: side » niedziela 02 lut 2014, 10:28

Właśnie, ja wiem, że z dołem będzie słabo, ale nicech cała reszta będzie możliwie najlepsza.

W Genelecach jest bass reflex z tyłu, a monitorybęda stały blisko ściany.

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 02 lut 2014, 11:32

A nie lepiej zamiast tych Genelec z 4" wooferem kupić Yamaha MSP5 z 5" basem, które też są rozdzielcze ?

side

Post autor: side » niedziela 02 lut 2014, 12:59

...
A nie lepiej zamiast tych Genelec z 4" wooferem kupić Yamaha MSP5 z 5" basem, które też są rozdzielcze ?...

A może Tannoy Reveal 501A albo Fostex PM0.4, bo są w moim budżecie, a Yamaszki MSP5 już niestety nie.

LK

Post autor: LK » niedziela 02 lut 2014, 13:28

...A nie lepiej zamiast tych Genelec z 4" wooferem kupić Yamaha MSP5 z 5" basem, które też są rozdzielcze ?...

Te 5'' woofera w Yamahach to licząc również kosz, a nawet z uwzględnieniem kosza jest nie całe 5 cali (12,5 cm), membrana z zawieszeniem ma 10,2 cm.

MEGafon

Post autor: MEGafon » niedziela 02 lut 2014, 15:49

Rozwala mnie wyjazd ze słuchawkami, jak ktoś woli kolumny. To przecież zupełnie inaczej ciśnie na bębenki.

Z jednej strony zgadzam sie z tym, ze zadne sluchawki nie zastapia glosnikow, ale z drugiej strony zycze powidzenia w znalezieniu "aktywnych monitorow, ktore beda neutralne, naturalne i pozwola bez koloryzowania ulsyszec przejscia na perkusji i smaczki gitarowe". Odpowiedz - nie da sie! A juz szczeolnie nie da sie z wymienionymi 501A, PM0.4, M1 MkII. Stad zaproponowalem kompromis - bardzo dobre sluchawki. Taka jakosc w wydaniu aktywnego monitora to kilka ladnych tysiecy za pare. Nie wspominajac o de facto koniecznej adaptacji akustycznej pomieszczenia. A propos pomieszczenia... 2m x 3.5m... Czasami trzeba po prostu umiec zaakceptowac, ze tak jak sie chce sie nie da.

Wolę średnie kolumny od topowych słuchawek, których osobiście i tak nie miałbym ochoty dłużej słuchać. 

A powiedz szczerze co tutaj ma do rzeczy co Ty osobiscie bys wolal?

Swoją drogą miałem kiedyś KRK RP5 i fajnie się tego słuchało. Po ściągnieciu z góry regulatorem z tyłu jakoś 1dB, w porównaniu do Edirol MA-20D, to była różnica klasy....

LOL No fakt, przesiadles sie z trabanta na wartburga. Zdadza sie - roznica klasy. Ale to nadal jest szajs.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

ODPOWIEDZ