monitory studyjne do ok. 2600 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
k_skinny
monitory studyjne do ok. 2600 zł

Post autor: k_skinny » czwartek 23 sty 2014, 12:53

Jakie monitory studyjne do ok. 2600 zł byście polecili ?.

Nie ukrywam, że już się trochę pogubiłem. Z tego powodu ,że jeden mówi, że KRK RP8 G3 będą dobre a inni mówią, że to szajs, Kyle mi polecił, że dobre będą Adam A5X a w innym temacie na forum czytam, że to tez szajs itp. .

Wiem, że dla każdego inne monitory będą dobre bo każde inaczej brzmią i każdy ma swój własny gust.

Z tego co mogę wypróbować w sklepie (riff Olsztyn) to KRK RP8 G3 i Adam A5X i też nie wiadomo czy jak pojadę do sklepu to akurat będą je mieli. Z ciekawych jeszcze są tam Yamaha HS 80 M ale ich brzmienie mi za bardzo nie odpowiada.

k_skinny

Re: monitory studyjne do ok. 2600 zł

Post autor: k_skinny » czwartek 23 sty 2014, 14:29

...Jakie monitory studyjne do ok. 2600 zł byście polecili ?.

Nie ukrywam, że już się trochę pogubiłem. Z tego powodu ,że jeden mówi, że KRK RP8 G3 będą dobre a inni mówią, że to szajs, Kyle mi polecił, że dobre będą Adam A5X a w innym temacie na forum czytam, że to tez szajs itp. .

Wiem, że dla każdego inne monitory będą dobre bo każde inaczej brzmią i każdy ma swój własny gust.

Z tego co mogę wypróbować w sklepie (riff Olsztyn) to KRK RP8 G3 i Adam A5X i też nie wiadomo czy jak pojadę do sklepu to akurat będą je mieli. Z ciekawych jeszcze są tam Yamaha HS 80 M ale ich brzmienie mi za bardzo nie odpowiada.

...

Sory zapomniałem napisać, że ok. 2600 zł( za parę).

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 23 sty 2014, 16:38

... ale ich brzmienie mi za bardzo nie odpowiada.

...

szukasz monitorów czy głośników hifi
brzmienie nie musi się podobać, monitory przede wszystkim muszą być skuteczne

ps. KRK

smirnoff

Post autor: smirnoff » czwartek 23 sty 2014, 17:17

Na allegro masz parę używanych A7, w cej cenie chyba najlepsze co możesz kupić.

Z nowych zastanowił bym się nad A5X oraz Dynaudio DBM50 które teraz można kupić w okazyjnej cenie. 

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » czwartek 23 sty 2014, 19:11

Przed testami w sklepie wybierz sobie 2 swoje miksy, z którymi masz problem. Takie które trzeba poprawić (mulą, nie wszędzie brzmią, brak im mocy itp), ale nie umiesz tego zrobić na obecnych monitorach. Posłuchaj tych miksów na 1) słuchawkach od ipoda, 2) w samochodzie, 3) na domowym hi-fi lub głośnikach komputerowych. Wynotuj dokładnie co ci przeszkadza w każdym miksie. Weź te miksy do sklepu i słuchaj, które monitory pokazują wynotowane problemy, a które maskują. W tej cenie masa ludzi poleca Yamahy, ale posłuchaj sam. I nie kieruj się tym, że dobre miksy dobrze brzmią na danych głośnikach bo nie o to chodzi. Chodzi o to, żeby monitor prowadził cię za rękę z usuwaniem błędów

k_skinny

Post autor: k_skinny » czwartek 23 sty 2014, 21:23

...... ale ich brzmienie mi za bardzo nie odpowiada.

...

szukasz monitorów czy głośników hifi
brzmienie nie musi się podobać, monitory przede wszystkim muszą być skuteczne

ps. KRK...

Zdecydowanie szukam monitorów.

k_skinny

Post autor: k_skinny » czwartek 23 sty 2014, 21:26

...
Na allegro masz parę używanych A7, w cej cenie chyba najlepsze co możesz kupić.

Z nowych zastanowił bym się nad A5X oraz Dynaudio DBM50 które teraz można kupić w okazyjnej cenie. ...

Mają być nowe używane na pewno nie.

wienryk

Post autor: wienryk » piątek 24 sty 2014, 00:13

Popatrz na Eve Audio SC 205. Uwazam, ze jest to absoultna rewelacja jak na nasze warunki. Cena troszke powyzej Twojego budzetu, ale Adamy przy tym wysiadaja.

MEGafon

Post autor: MEGafon » piątek 24 sty 2014, 10:47

Juz mialem rzucic Neumann KH120, ale doczytalem, ze podajesz cene za pare. W swojej cenie i klase te KH120 uwazam za bardzo dobry wybor, moze nawet bezkonkurencyjne no ale nie chcesz az tyle wydac. W takim ukladzie podpisuje sie pod kolega wyzej - EVE audio SC205. Rownie mocno co EVE zaskoczyly mnie monitory Sonodyne. Nawet brzmieniowo slyszalem tam jakis "spolny miannownik". Wprawdzie malo znane, ale IMHO warte zainnteresowania. Niestety mimo, ze z Indii nie sa tanie.

Zdecydowanie odradzam budzetowe KRK. Tak samo jak "tanie" Adamy.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

k_skinny

Post autor: k_skinny » piątek 24 sty 2014, 12:54

...
Juz mialem rzucic Neumann KH120, ale doczytalem, ze podajesz cene za pare. W swojej cenie i klase te KH120 uwazam za bardzo dobry wybor, moze nawet bezkonkurencyjne no ale nie chcesz az tyle wydac. W takim ukladzie podpisuje sie pod kolega wyzej - EVE audio SC205. Rownie mocno co EVE zaskoczyly mnie monitory Sonodyne. Nawet brzmieniowo slyszalem tam jakis "spolny miannownik". Wprawdzie malo znane, ale IMHO warte zainnteresowania. Niestety mimo, ze z Indii nie sa tanie.

Zdecydowanie odradzam budzetowe KRK. Tak samo jak "tanie" Adamy. ...

Dynaudio DBM 50 są teraz w djshopie w promocyjnej cenie ale ostatnie sztuki. Ciekawe czy zdąże je kupić. Nie jestem jeszcze zdecydowany ale dzieki za ciekawe propozycje.

ODPOWIEDZ