Roland MC 505 + Reaper

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
tanztone
Roland MC 505 + Reaper

Post autor: tanztone » czwartek 10 paź 2013, 18:03

WItam serdecznie,

mam problem z Rolandem MC505 pod Reaper'em, mianowicie w projekcie ktory sklada sie tylko z 3 sciezek MIDI, ktory wyglada tak:

http://i24.photobucket.com/albums/c11/lcaise/505reaper1_zps206386ae.jpg

kazda ze scizek to inny kanał MIDI i gra to powiedzmy w miarę OK, ale:

- pierwszy MIDI ITEM trwa 4 takty, jest to bassline. W tym czasie, bawiąc się filtrem na maszynce uzyskuję fajne efekty brzmieniowe, niestety po powrocie kursora do początku MIDI ITEM'a, filter startuje od jakiejś z góry ustalonej pozycji. Jest to irytujące, bo nie mogę na spokojnie zrobić sobie Jam Session.

- podobna sytacja na MIDI ITEM 2 od gory - ten z klei trwa jeden takt, i oczywiscie sytuacja powtarza się za każdym razem, kiedy MIDI ITEM jest skopiowany w ścieżce MIDI (czyli kończy się jeden klocek, zaczyna drugi i w tym momencie wraca ustawienie filtra dla tej ścieżki, do punktu wyjściowego...

Nie chodzi mi o nagrywanie działań filtrem (chociaż to kolejny etap o który bedę pewnie niebawem pytał ;) więc jak ktoś wie, to może napisać teraz! :)) ale o to aby móc sobie spokojnie zorganizowac Jam session np w celu nagrania na yt.

Zdaje sobie sprawe, i jest to logiczne, ze jeśli nei ma innego wyjścia to musiałbym w takim układzie zrobic MIDI ITEM który trwałby całą długość takiego JAM SESSION, ewentualnie utworu. Z tym, że wydaje mi się iż jest to bez sensu i przepuszczam że jest gdzieś taka opcja do ustawienia.

Drugi problem to płynność odtwarzania całej sekwencji.

To tylko jedno pudło i 3 ścieżki, a źwięk nie jest plynny, po zaloopowaniu odtwarzania, jest wyraźna przerwa w  odtwarzanu, toak jakbym miał loopa sampla źle docietego. Samo 'granie' mojego Rolanda też jest jakieś takie mało naturalne i dziwne. Dodam, że sama maszyna odtwarzajac patterny fabryczne z pamieci, bez uzycia komputera, gra normalnie i zdaje sie tak, jak powinno to być.

Proszę o jakieś wskazówki wszystkich mistrzów MIDI :) Mam nadzieje, ze ktoś pomoże :)!
Pzodr 

[addsig]
facebook.com/lcaise.official

Zbynia

Re: Roland MC 505 + Reaper

Post autor: Zbynia » czwartek 10 paź 2013, 19:59

To normalne że po powrocie do początku ustawienia filtrów itp są resetowane - ułóż sobie długi song i tyle - przeciez to chwila i nic nie kosztuje

Sprawdź tez jak sprawa wygląda gdy ustawisz loopa ale nie od początku a powiedzmy w połowie (by pominąc ewentualne resetowanie)

Loop takze powinien rozwiązac problem z płynnością

tanztone

Post autor: tanztone » czwartek 10 paź 2013, 22:00

Właśnie o to mi chodziło - o wytłumaczenie. Zaraz odpale sprzęt i zobacze, co i jak :)
Dzięki! 

tanztone

Post autor: tanztone » czwartek 10 paź 2013, 23:52

...
Właśnie o to mi chodziło - o wytłumaczenie. Zaraz odpale sprzęt i zobacze, co i jak :)
Dzięki! 
...

ok wszystko się zgadza ... jednak ten filtr jest irytujący, i tak sobie mysle czy wzorem VST, nie ma sposobu aby poddać go automatyzacji ?

Jak tak, to w jaki sposob, ewentualnie czego szukać w necie, ażeby ogarnąć ten filter z poziomu DAWa?

pozdr 

[addsig]

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Post autor: raflezjak » piątek 11 paź 2013, 07:54

Witam. Mi najbardziej do automatyzacji kontrolerów w groovboxach, bitmaszynach itd. przypadł ReNoise (jest prawie darmowy) ale w pełni funkcjonalny. Można zrobić to w nim na dwa sposoby: ręcznego wklepywania parametrów lub rysować krzywą. Efekty jakie uzyskuję się ten sposób są nie do osiągniecia z poziomu samego grooveboxa czy klawiatury sterującej.

BCR-2000, PCR-500, UMA25s, Roland D-10, Yamaha RM1X, Yamaha SU 700, Yamaha A3000, Roland MC-303, Kaossilator, Exar SM07, Crumar Multiman-S(w rozsypce), Behringer MS40, Renoise.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 11 paź 2013, 20:10

Tyle że to można uzyskac na kazdym sprzecie który potrafi zapisac automatyke do efektu - i soft nie gra tu żadnej roli

Jesli zapisujesz w DAW to fajnie żeby sprzet wysyłał komunikaty efektu które zapiszesz w DAW i fajnie by z DAW te komunikaty przyjmował i sterował dźwiekiem

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Post autor: raflezjak » piątek 11 paź 2013, 22:26

ReNoise tak potrafi. bo działa w dwie strony. Zresztą co tu dużo gadać na temat tego trackera skoro korzenie sięgają 1989r. po dziś. Swoją drogą nie wiem jak sprawa wygląda z wysyłem z MC-505 bo MC-303 to porażka. może 505 już potrafi. 303 po za NOTE ON/OFF nic nie potrafi wysłać a na odbiorze nie da się na nim pracować na kilku kanałach jednocześnie. Generalnie użwam jako bit maszyny, bo ma fajnych kilka brzmień...

BCR-2000, PCR-500, UMA25s, Roland D-10, Yamaha RM1X, Yamaha SU 700, Yamaha A3000, Roland MC-303, Kaossilator, Exar SM07, Crumar Multiman-S(w rozsypce), Behringer MS40, Renoise.

tanztone

Post autor: tanztone » sobota 12 paź 2013, 00:33

...
ReNoise tak potrafi. bo działa w dwie strony. Zresztą co tu dużo gadać na temat tego trackera skoro korzenie sięgają 1989r. po dziś. Swoją drogą nie wiem jak sprawa wygląda z wysyłem z MC-505 bo MC-303 to porażka. może 505 już potrafi. 303 po za NOTE ON/OFF nic nie potrafi wysłać a na odbiorze nie da się na nim pracować na kilku kanałach jednocześnie. Generalnie użwam jako bit maszyny, bo ma fajnych kilka brzmień...
...

smutne wieści dla mnie ... kolejny DAW do kolekcji, chyba nie jest mi potrzebny hehe ;)

Szczerze to niebardzo wiem czego szukac na sieci - jak to sie fachowo nazywa. Jak wroce w niedziele do domu, to ogarne to mysle... poki co czekam.

oraz - dzialal ktos kiedys na atari st z cubase'm ? :)

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Post autor: raflezjak » sobota 12 paź 2013, 04:13

To nie wina DAW, tylko ograniczenia sprzętu albo właściwego ustawienia sprzętu. Z tego co kojarzę to w 505 jest multitimbral, ale to będzie za mało. Musisz przejrzeć instrukcję i szukać pod Control Change. Najprościej użyj jakiegoś midi monitora zakręć gałami, powciskaj przyciski i popatrz co ci wyskoczy ;)

Atari jest mi raczej obce. Ale kiedś w latach 90 brat programował na OctaMED na Amidze 500 ROLANDA D-10 i grało 8 albo 6 kanałów :) aż się pokuszę o odpalenie tego i sprawdzenie jakie to ma możliwości na dzień dzisiejszy hehe Cool

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Post autor: raflezjak » sobota 12 paź 2013, 04:18

To nie wina DAW, tylko ograniczenia sprzętu albo właściwego ustawienia sprzętu. Z tego co kojarzę to w 505 jest multitimbral, ale to będzie za mało. Musisz przejrzeć instrukcję i szukać pod Control Change. Najprościej użyj jakiegoś midi monitora zakręć gałami, powciskaj przyciski i popatrz co ci wyskoczy ;)

Atari jest mi raczej obce. Ale kiedś w latach 90 brat programował na OctaMED na Amidze 500 ROLANDA D-10 i grało 8 albo 6 kanałów aż się pokuszę o odpalenie tego i sprawdzenie jakie to ma możliwości na dzień dzisiejszy hehe Cool

Przepraszam za ten post wyżej, ale jakiś kwas wyskoczył. Prosiłbym o usunięcie/poprawienie.

ODPOWIEDZ