Alesis M1/Mk2 Active - jaki subwoofer?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
axiom
Alesis M1/Mk2 Active - jaki subwoofer?

Post autor: axiom » wtorek 01 paź 2013, 23:23

witam

posiadam głośniki Alesis M1 Mk2 Active jednak potrzebuję dołożyć do nich subwoofer który pozwoli mi usłyszeć bass poniżej 50hz.

Jaki polecacie budżetowy subwoofer do tych monitorów?

Wiem, że te Alesisy grają głośno bas lecz przytkanie jednej dziury monitora załatwiło sprawę.

Drugie pytanie, w jaki sposób mógłbym podłączyć te monitory aktywne z subwoofferem, na karcie oporcz wyjscia 2 x 1/4" mam wyjście sluchawkowe. czy trzeba bedzie usunąć bass z monitorów Alesis i zostawic go dla subwoofera?

pozdrawiam serdecznie

czekam na odpowiedz

Zbynia

Re: Alesis M1/Mk2 Active - jaki subwoofer?

Post autor: Zbynia » środa 02 paź 2013, 00:46

Musisz poszukać subwoofera z wejściem stereo i wyjściem dla satelit.Najważniejsze by miał filtr dolnozaporowy dla odsłuchów - byłoby rewelacyjnie gdyby był on przestrajany. Niestety wiekszośc tanich jesli go ma to jest ustawiony na sztywno na 80Hz co nieraz bywa za wysoko.

10 cali w przypadku tych odsłuchów będzie ok - na 8 cali bym nie patrzył chociaz moze dać radę jako tako

axiom

Post autor: axiom » środa 02 paź 2013, 14:44

...
Musisz poszukać subwoofera z wejściem stereo i wyjściem dla satelit.Najważniejsze by miał filtr dolnozaporowy dla odsłuchów - byłoby rewelacyjnie gdyby był on przestrajany. Niestety wiekszośc tanich jesli go ma to jest ustawiony na sztywno na 80Hz co nieraz bywa za wysoko.

10 cali w przypadku tych odsłuchów będzie ok - na 8 cali bym nie patrzył chociaz moze dać radę jako tako...

http://allegro.pl/adam-audio-subf-sub-f-aktywny-subwoofer-do-f5-f7-i3557460804.html

http://allegro.pl/subwoofer-aktywny-adam-professional-sub7-i3594162362.html

http://allegro.pl/gemini-pro-audio-sr-10sub-aktywny-subwoofer-studio-i3584318316.html

jedyne co znalazłem w niskiej cenie.

uważasz że głośnik 7 cali będzie za mały?.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 02 paź 2013, 19:14

Tak - trzeba mu dawać dużą moc i odcinać dośc nisko by grał basem a nie wyższym basem.Do tego wazna jest masa.Swojego czasu gdy szukałem suba wpadłem na całkiem fajny na papierze Tannoy TS8 - trafiłem go potem w jakimś sklepie - grał nienajgorzej ale tak go kontrolnie pyrgnąłem w róg i sie przewrócił - nie wazył nawet 8 kilo a mając głosnik od spodu podejrzewam ze szybko wprowadziłbym go w lewitację.Słuchając głośniej nawet mój obecny EMU PS12 (prawie 20 kilo) potrafi pojeździc po podłodze - sytuacje ratuje 30 kilo granitu rzucone mu na łeb.No i poprawia precyzję.

W odsłuchu mam 8 cali dla basu - 12 cali dla suba - to dobre proporcje (odcięcie dla satelit na jakieś 75Hz)

Przy 5 calach w odsłuchu 8-10 cali dla suba będzie ok.

Ten Adam Sub 7 to słabizna i nie schodzi tak nisko jak piszą - 40Hz ciężkie do uzyskania z sensem.Do tego waga piórkowa (mój jeden odsłuch wazy więcej).

Ten Adam SubF już jest słyszalnie lepszy

Gemini nie słyszałem to sie nie wypowiem ale jesli nie nastawiono się na super oszczędnosci to będzie najlepszym wyborem.

Pozostaje kwestia zwrotnicy.Sub 7 ma regulacje dla subwoofera i odcięcie dla satelit, drugi adam nie widze by miał regulację dla suba - tylko odcięcie dla satelit (moze razem z podziałem pasma sub/satelity)

Gemini prawdopodobnie przestrajany podział sub/satelity.

Osobiscie zaryzykowałbym Gemini ale tylko po odsłuchu w moim pokoju.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 04 paź 2013, 16:45

Niestety wiekszośc tanich jesli go ma to jest ustawiony na sztywno na 80Hz co nieraz bywa za wysoko.

Tak z ciekawości: dla czego może być za wysoko?

10 cali w przypadku tych odsłuchów będzie ok - na 8 cali bym nie patrzył chociaz moze dać radę jako tako...

Nie liczy się jedynie średnica, tylko realne możliwości ... tak jak są monitorki z 6,5" basem, schodzące niżej i dokładniej od modeli 8". Lepiej więc kupić dobry sub z 8" wooferem, niż jakieś 10" klasy "g...no".

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 04 paź 2013, 17:50

Nie zawsze taki podział jest dobry - do filmów w zgodzie z DD czy DTS tak (chociaz tu są dwa podziały - bodajże 80Hz dla DTS i 120Hz dla DD) ale dla muzyki to inna bajka

Druga sprawa że przestrajalny lepiej dopasowac do akustyki pomieszczenia (u mnie wzbudza się na 65-75Hz więc sub mam obcięty nisko przy 60 a na odsłuchy przy 90).

Nie porównuj odsłuchów z subem - budowa i działanie jest takie samo ale nieco inne wymagania.Do studia gównianych subów nikt nie oferuje (no chyba że sobie ktoś dopiesze studio) a te wspomniane ADAM sa zwyczajnie słabe.Do tego waga piórkowa co w przypadku suba jest porazką.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 04 paź 2013, 22:45

te wspomniane ADAM sa zwyczajnie słabe.Do tego waga piórkowa co w przypadku suba jest porazką....

Pisząc dobre 8", miałem na myśli minimum ten ADAM Sub8 (adam ma relatywnie małe membrany, więc to 8,5" adama można traktować jak równe 8"). A co do sprzętu studyjnego - ten gemini może być z tych z przyklejonym na siłę napisem "studyjne", ... choć nie muszą.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 04 paź 2013, 23:00

To jest ciekawe:

http://allegro.pl/tannoy-reveal-ts10-ts-10-subwoofer-do-501a-601a-i3557791906.html

- firma Tannoy

- konstukcja zamknięta (bas powinien być nierozmyty)

- 10" głośnik

... gdybym musiał kupować w ciemno, to większe zaufanie miałbym do Tannoy niż Gemini

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 05 paź 2013, 13:58

A ja nie bo z Tannoy miałem do czyniania - na szczęscie trafiłem EMU PS12

Jak sobie wyobrażasz 9 kilo i 25cm przy wyższej głosności?Bo ja bez dociążania nawet bym o tym nie myslał.Suby Tannoya to jak i ADAM - waga piórkowa.Przy głośnym słuchaniu nawet EMU nie bardzo potrafi ustać w miejscu a waży drugie tyle.Na plus niezła regulacja no i oczywiście zamknieta obudowa.

Swoja droga sporo sobie liczą jak na sprzet nie produkowany juz bodajże od 2 lat.

Jednak w przypadku w tym wypadku juz 4 propozycji kazdego bym odsłuchał przed zakupem - w ciemno bym ich nie brał.

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 05 paź 2013, 16:32

Faktycznie jak na 10" sub, to zadziwiająco lekkie (ADAM Sub8 waży 2,5 kilo więcej, a ma mniejszy woofer ... dodatkowo ADAM stosunkowo ciężkich produktów nie robi).

ODPOWIEDZ