Komputer do studia nagrań

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
guitarstuff
Komputer do studia nagrań

Post autor: guitarstuff » środa 25 wrz 2013, 13:48

Witam! Poszukuję komputera stacjonarnego do domowego studia nagrań. Mogę wydać 2600 zł.

Prześledziłem wcześniej artykuły na forum ale niestety ostatnie na ten temat są z początku tego roku więc ceny już są dawno nieaktualne dlatego myślę że inaczej się nie da niż zacząć temat od nowa. 

Otóż mam zamiar wykorzystywać go do realizacji od początku do końca włąsnych utworów (włącznie z mixem i masteringiem) Instrumenty jakimi póki co dysponuję to gitary , przeszkadzajki. Zakładam że później  będę dołączał do tego oczywiście wokal , instrumenty klawiszowe i później perkusje (na razie mam zamiar radzić sobie z perkujsją "cyfrową"). 

Gitara będzie nagrywana przez mikrofon bądź bezpośrednio , z zastosowaniem wtyczek.

Do tego mam zamiar zaopatrzyć się w zewnętrzną kartę dźwiękową i tutaj wchodza w grę Focusrite Scarlet 8i6 oraz Roland quad capture.

Szczerze mówiąc jestem laikiem jeśli chodzi o komputery, dopiero mam zamiara się tego uczyć. Do tej pory całą swoją energie przeznaczałem na obcowanie z gitarą , wzmacniaczami, kostkami itd., więc tutaj mogę powiedzieć że jeśli chodzi o ucho to nie jestem początkującym. 

Bardzo zależy mi na czasię więc bardzo bardzo proszę o pomoc w skonfigurowaniu jakiegoś sprzętu, bądź polecenie innej opcji (gdzieś czytałem że warto zainvestować w IBM, lenovo albo inne frimowe sprzęty).

Zbynia

Re: Komputer do studia nagrań

Post autor: Zbynia » środa 25 wrz 2013, 20:28

Firmowe zawsze mozna poprawić chociaż niektore są całkiem fajnymi zestawami ale:

To ale to recovery z systemem dodawane do tych komputerów - robi tylko smietnik na dysku i stwarza problemy.

krótka propozycja:

Procesor intel i5 4570

Płyta głowna ASrock H87 Pro4

Dysk SSD Kingston V300 120GB (na system i programy)

Dysk Seagate ST1000DM003 (na dane projekty banki itp)

Pamięć ram Patriot 2x4GB 1600MHz CL9 1.5V (1.35V)

Zasilacz OCZ CoreXstream 500W

Obudowa SilentiumPC Gladius M40

Chłodzenie procesora SilentiumPC Hera 1224

Według cennika morele wychodzi ciut ponad 2300 - bez systemu, klawiatury, myszy, monitora i karty graficznej (jest wbudowana w procesor - wystarczy do wszystkiego prócz gier)

smirnoff

Post autor: smirnoff » czwartek 26 wrz 2013, 00:57

2600 to idealna kwota na nowego Maca Mini z i5, ok może w teorii ma troche gorsze parametry niż zaprezentowany wyzej PC (np. brak dysku SSD) ale... wiele osób po zakupie Maca nigdy juz nie powróciło do windy, przejdź się do iSpota, pobaw się, potestuj - warto.

smirnoff

Post autor: smirnoff » czwartek 26 wrz 2013, 00:58

podstawowa konfiguracja ma 4GB ramu, ale kupując komputer przez neta albo w salonie typu np. X-kom kupisz go za ok. 2400, rozbudowa ramu do 8GB to ok 300zl wiec prawie miesci sie w budzecie. 

guitarstuff

Post autor: guitarstuff » czwartek 26 wrz 2013, 01:04

Bez graifiki lepiej? Gdzieś czytałem że przydałaby się jakolwiek , bo wtedy odciąża procesor, czy jakoś tak.:)

guitarstuff

Post autor: guitarstuff » czwartek 26 wrz 2013, 01:13

guitarstuff

Post autor: guitarstuff » czwartek 26 wrz 2013, 01:23

...Ok. A jak jest z wtyczkami programami itd na Mac-u?

smirnoff

Post autor: smirnoff » czwartek 26 wrz 2013, 03:04

Jeśli chodzi o dźwięk to w profesjonalnych studiach i za granicą Mac jest bardziej popularny niż windows więc nie ma żadnego problemu prawie każdy program i prawie każda wtyczka istnieje pod Mac'a. Dodatkowo np. Logic uwazany przez niektorych za najlepszy DAW do produkcji muzyki - jest produktem apple i jest dostępny tylko na mac. Podobnie jest z firmą Apogee produkującą interfejsy audio i hi-endowe przetworniki - od kilku lat pracują tylko na Mac. 

Ale polecam wcześniej pobawić się nim trochę jesli nie miales wczesniej stycznosci z Mac Os X, to troche inna filozofia niz windows i nie kazdemu moze sie spodobać. 

guitarstuff

Post autor: guitarstuff » czwartek 26 wrz 2013, 03:25

Myślę że w moim przypadku opanowanie obsługi jest do przeskoczenia. 

Mam zamiar też korzystać z laptopa przy nagrywaniu pojedynczych ścieżek gdzieś w terenie. Zastanawiam się czy wtedy nie będzie problemu z eksportem z Maca na laptopa i odwrotnie...

Szczerze, wcześniej postanowiłem nie kombinować i nie brać pod uwagę Maca ... i teraz jest problem bo chyba niepodważalnym plusem jest niezawodność Apple'aw na pewno w stosunku do składaka . Ciekawe jakby było z komputerami "firmowymi" takimi jak IBm np. Korzystał ktoś może z takich zabawek? Słyszał ktoś może o zepsutym Mac'u?

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 26 wrz 2013, 08:32

krótka propozycja:

Procesor intel i5 4570

Płyta głowna ASrock H87 Pro4

Dysk SSD Kingston V300 120GB (na system i programy)

Dysk Seagate ST1000DM003 (na dane projekty banki itp)

Pamięć ram Patriot 2x4GB 1600MHz CL9 1.5V (1.35V)

Zasilacz OCZ CoreXstream 500W

Obudowa SilentiumPC Gladius M40

Chłodzenie procesora SilentiumPC Hera 1224

Według cennika morele wychodzi ciut ponad 2300 - bez systemu, klawiatury, myszy, monitora i karty graficznej (jest wbudowana w procesor - wystarczy do wszystkiego prócz gier)...

Dzięki, Zbynia. Kiedyś zadałem na forum bardzo podobne pytanie, ale Admin mnie wyrzucił :) Twoja propozycja jest dla mnie bardzo pomocna, gdyż jestem na etapie przymiarki do zmiany kompa. Mam tylko jedno pytanie: czy 8 GB RAM na pewno wystarczy? Ja akurat pracuję wyłącznie na VSTi.

Pozdrawiam - Andrzej

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

ODPOWIEDZ