Witam! Poszukuję komputera stacjonarnego do domowego studia nagrań. Mogę wydać 2600 zł.
Prześledziłem wcześniej artykuły na forum ale niestety ostatnie na ten temat są z początku tego roku więc ceny już są dawno nieaktualne dlatego myślę że inaczej się nie da niż zacząć temat od nowa.
Otóż mam zamiar wykorzystywać go do realizacji od początku do końca włąsnych utworów (włącznie z mixem i masteringiem) Instrumenty jakimi póki co dysponuję to gitary , przeszkadzajki. Zakładam że później będę dołączał do tego oczywiście wokal , instrumenty klawiszowe i później perkusje (na razie mam zamiar radzić sobie z perkujsją "cyfrową").
Gitara będzie nagrywana przez mikrofon bądź bezpośrednio , z zastosowaniem wtyczek.
Do tego mam zamiar zaopatrzyć się w zewnętrzną kartę dźwiękową i tutaj wchodza w grę Focusrite Scarlet 8i6 oraz Roland quad capture.
Szczerze mówiąc jestem laikiem jeśli chodzi o komputery, dopiero mam zamiara się tego uczyć. Do tej pory całą swoją energie przeznaczałem na obcowanie z gitarą , wzmacniaczami, kostkami itd., więc tutaj mogę powiedzieć że jeśli chodzi o ucho to nie jestem początkującym.
Bardzo zależy mi na czasię więc bardzo bardzo proszę o pomoc w skonfigurowaniu jakiegoś sprzętu, bądź polecenie innej opcji (gdzieś czytałem że warto zainvestować w IBM, lenovo albo inne frimowe sprzęty).