ADAM S1X - ktoś słyszał?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Jamoo
ADAM S1X - ktoś słyszał?

Post autor: Jamoo » środa 08 maja 2013, 15:14

Witajcie!

Czy ktoś kiedykolwiek miał styczność z monitarami ADAM S1X?

Jakie wrażenia?

Zastanawiam się czy jest sens zmiany z Yamahy Hs80 na tego typu paczki..

Są one dość małe, ale schodzą rzekomo do 40 Hz, troche mnie to zastanawia, z tym że seria SX..to już znacznie wyższa półka.

Słyzałem wiele na temat S2x, że dobre że warto ale ich cena jest straszliwa..ponad 11 tys...

Ostatnio znalazlem za 6200 oferte -  para S1X i tak troche zacząłem się zastanawiać.

Znajomy ma A5x, wiadomo inny pułap ale bez subwoofera ciężko dobrze dopracować dolne pasmo.

Czy myślicie że byłby to dobry wybór po Hs80 od razu Adama S1X? Czy to bezsensu?

w testach wypadaja bardzo dobrze, z tym że zastanawiają mnie rozmiary oraz woofer 6 cali..

Podobno nawet w A7 przy 7 calach nie bylo aż takiego solidnego dołu, to obawiam się że tutaj też może nie być idealnie, chyba że zostawie HS80 i S1x beda dodatkowo...

Jak ktoś ma jakieś doświadczenie może coś napisać to chętnie się dowiem co można o tych głosnikach powiedzieć.

Dziękuje!

Zbynia

Re: ADAM S1X - ktoś słyszał?

Post autor: Zbynia » środa 08 maja 2013, 20:17

przy 6 calach watpie by zeszły poniżej 45...może lepiej porzadny sub?HS80 źle nie grają

Kyle

Post autor: Kyle » środa 08 maja 2013, 20:56

...
przy 6 calach watpie by zeszły poniżej 45...może lepiej porzadny sub?HS80 źle nie grają...

Nie zejdą nawet do 45 Hz -3 dB ... ale po kolei:

Głośniki niskotonowe w ADAM'ach są w rzeczywistości mniejsze od odpowiadającej konkurencji ... tzn. kołnierz głośnika faktycznie ma tyle co piszą, ale membrana głośnika powiedzmy 7" ADAM , jest mniejsza od membrany głośnika 7" z APS IO. Tak że te S1X będą miały membrany porównywalne (czasem nawet wciąż mniejsze) z konkurencją opisaną jako 5,5".

Kolejna sprawa, to co pisze ADAM w specyfikacji, to jest przy KILKUNASTO decybelowym spadku SPL wzgl. średniego (widziałem pomiary z różnych labolatoriów, i tam gdzie ADAM podaje granice, spadek SPL np. jest o 12-13 lub nawet więcej decybeli).

Tak że już nie przynudzając: najprawdopodobniej S1X zejdą do ~49 Hz -3 dB i tego radzę się spodziewać. Jak na głośnik "kategorii" wręcz 5" to i tak świetny wynik (Neumann KH120A schodzą do 52 Hz -3 dB).

Jak ktoś szuka czegoś co zejdzie realnie do 41 Hz -3 dB to: Genelec 8240A, Focal SOLO 6 Be, lub Unity Audio The Rock MK2, które schodzą nawet do ~35-37Hz przy 3 dB spadku.

Jamoo

Post autor: Jamoo » środa 08 maja 2013, 21:27

Ok to już wiem, co chciałem wiedziec S1X odpadają..

Czyli albo pozostaje to co mam i zbierac cierpliwie..albo może coś używanego od Genelec? ale nie 8240, tylko np 1031?

Na allegro niekiedy nawet za 3000 można wyrwać. albo np 8050..ale też używany..

A co można powiedzieć o serii Adama "P"?

Znam osobe która mam P22a i twierdzi że to bardzo dobre monitory, z reszta cała seria P jest droższa jeśli chodzi o nowe (o ile są gdzieś dostępne) niż A czy AX..

np najmniejszy P11a w sklepie to koszt ok 6 tys..za pare podczas gdy A8x kosztują troche ponad 5 tys..

Nie wiem po prostu tak..

HS80 źle nie grają ale mają troche chamski środek, trudno to opanować.

Miałem zamiar nieco polepszyć warunki odsłuchu, niekoniecznie pchajac się w A7x co jest nagminnym ruchem ze strony wielu zapaleńców.

Wolałem już coś lepszego..ale skoro na takie coś trzeba miec min 10-12 tys..to chyba dam sobie spokój.

Hs80 dołu mają wystarczająco ale brzmienie zapewne do idealnych nie należy, można się nauczyć..

Nie wiem pomyśle i jakas decyzje podejme:)

Kyle

Post autor: Kyle » środa 08 maja 2013, 21:31

Focal Solo 6 Be da się wyrwać za ~8 tys zł /para (thomann), Genelec 8240A za 9 tys zł / para (też thomann) ... dopiero Unity Audio The Rock MK2 są droższe.

Jamoo

Post autor: Jamoo » środa 08 maja 2013, 21:45

Tylko czy tego typu monitory to będzie wyższa półka? czy ciągle to samo co tzn ten pułap niższy?

Czy można je porównywac brzmieniowo do SX..serii Adama?

Bo skoro malutki S1X kosztuje ponad 7 tys..a za 8-9 można kupić potężne monitory z większym dołem to takie mieszane dla mnie uczucie czy to jest w ogole warte zachodu..

Osobiście preferowałbym Genelec, chociaż Focal tez ponoć jest ok..

szkoda że tak mało tego typu monitorów jest dostępnych gdzies na rynku wtórnym..

Nie wiem może się wstrzymam na razie i przemyślę to wszystko.

Żeby pochopnie tego nie kupować.

Myslalem o Genelec 1031, na ebay czesto dostępny za 900 euro..ale pewnie to i tak średni monitor..

ok to już z grubsza wiem na czym stoje, jak to wygląda..

Tylko dla mnie śmieszne jest to czarowanie Adama..w kwestii specyfikacji...nie wiem czy to chwyt marketingowy..

Kyle

Post autor: Kyle » środa 08 maja 2013, 21:48

Z innych, tańszych monitorów (do 6 tys/para da się kupić), które mają zejście tylko trochę płytsze (~44 Hz -3 dB), to Focal CMS65 (ale mają nieco wysokawe THD na średnicy jak na monitory takiej klasy) i Genelec 8040A.

Kyle

Post autor: Kyle » środa 08 maja 2013, 21:51

...
Tylko czy tego typu monitory to będzie wyższa półka? czy ciągle to samo co tzn ten pułap niższy?

Czy można je porównywac brzmieniowo do SX..serii Adama?

Bo skoro malutki S1X kosztuje ponad 7 tys..a za 8-9 można kupić potężne monitory z większym dołem to takie mieszane dla mnie uczucie czy to jest w ogole warte zachodu..

ADAM ma nieco poronione ceny (głównie modele S1X i S2X) ... "mnie sie wydaje" że Genelec 8240A, Focal Solo 6 Be to ta sama klasa co ADAM S2X.

Kyle

Post autor: Kyle » środa 08 maja 2013, 21:53

Tylko dla mnie śmieszne jest to czarowanie Adama..w kwestii specyfikacji...nie wiem czy to chwyt marketingowy.....

To się nazywa robienie klienta w bambuko. Półprawda jest gorsza od kłamstwa.

Jamoo

Post autor: Jamoo » środa 08 maja 2013, 22:05

Genelec 8040 kojarze (chyba kiedyś słyszałem), lub wg mnie 8050 też potężny..

A jaka jest różnica pomiędzy seria Genelec 80xx a 10xx?

Czy jak zakupie 1031 dorywczo, tymczasowo to będzie jakikolwiek "upgrade" czy raczej będę stał w miejscu?

Teoretycznie warto było by kiedys zakupić Genelec 8240, tylko na razie cienko z funduszami..

No tak Adam ma ceny z kosmosu...szczególnie właśne te serie S..SX..

dlatego mnie to zdziwiło..taki monitorek i cena masakryczna..

Ale porównując teraz Adam vs Genelec..

rozumiem że seria A..AX..pewnie też P..i tego typu to będzie średnia półka i to samo co Genelec 10xx lub 80xx tak?

Dopiero S..SX to jest to samo co 82xx od Genelec?

Tylko jak widać Genelec ma lepsze ceny..skoro do 10 tys można kupić coś w miare..u Adama to jedynie S1x..albo A77x ale to tam zupełnie coś innego..

Mam jeszcze inny pomysł..nie pchać się w serie SX..ale w samą S..

i np zakupić za 6-7 tys Adam S2.5a lub S3a itp..na pewno do 8-9 tys da rade..jako używane..

Czy to musi być seria SX? wg mnie S tez była konkretna..

w końcu wg Adama tego typu seria to juz hi-end odsłuchowy..chociaż te jego bajki trzeba raczej traktowac z przymrużeniem oka...

ODPOWIEDZ