Akai MPC/LPD/MPD - co kupić?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Adam887
Akai MPC/LPD/MPD - co kupić?

Post autor: Adam887 » sobota 16 lut 2013, 13:45

Witam ! Nagrywam muzykę rap. No niestety na kradzionych bitach. Ponieważ nie lubię kraść i chcę zrobić coś własnego muszę w końcu zainwestować w coś co mi to ułatwi. Nie lubię zbytnio zabwy w np. Fl Studio.
Mimo iż umiem mniej więcej się nim obsługiwać. Uwielbiam bity samplowane. I chcę zakupić właśnie coś takiego w stylu mpc. Ponieważ z kieszeni nie wysypują mi się banknoty dobrze by było zakupić sprzęt w dobrej cenie.
Czy na akai lpd8 zrobię bit ? Nie chodzi mi raczej o to że wgrywam sample na pady i od razu wciskam wszystko na raz. Chodzi mi o takie stopniowe sklejanie po dokładaniu różnych sampli a potem zapentleniu tego całokształtu. 
Czym różnią się sprzęty od akai ? Chodzi mi np o nazwy MPC/LPD/APD/MPD
Może dla niektórych to błache pytania. Niestety miałem parę razy tylko z takim sprzętem do czynienia.
Jestem strasznym laikiem. Może coś polecicie ? Poradzicie ? Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi ! 

Awatar użytkownika
Adam887

Re: Akai MPC/LPD/MPD - co kupić?

Post autor: Adam887 » sobota 16 lut 2013, 13:49

PS.Jeśli dodałem temat w złym dziale najmocniej przepraszam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 16 lut 2013, 16:06

Wystarczy wejść na stronę producenta i zajrzeć pod dany sprzęt - wszystkie opisy są wraz z mozliwościami danego elementu

all in one tylko mpc - reszta to sterowniki/kontrolery

Awatar użytkownika
Adam887

Post autor: Adam887 » sobota 16 lut 2013, 17:45

Nie do końca rozumiem te opisy. Czy Akai LPD8 wystarczy ?

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » niedziela 17 lut 2013, 13:01

Ale czego w nich nie rozumiesz? Nie jestes pewien czy 8 padów i kilka gałek ci starczy? Czy moze nei jestes do konca pewien ze chcesz robic muzyke? Ogarnij sie.

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 17 lut 2013, 14:37

Kolejny post w stylu "chcę robić muzę, co muszę kupić żeby sprzęt za mnie zagrał"? Ciekawi mnie tylko, że administrator kasuje wątki dość ciekawe (różne nietypowe problemy, które kiedyś mogą komuś pomóc) a nie z automatu tego typu pytania. Kolego - możemy Ci pomóc, ale chyba sam nie wiesz o co chodzi... "Bit" - jak to ująłeś - jest wypadkową kilku elementów, a żeby je ogarniać, trzeba mieć jakieś pojęcie. Nie mówię tutaj nawet o kompozycji czy aranżacji (prosty beat 110BPM zloopowany do 4/4 wymaga minimum flow+rytmu+harmonii+back vocali czy fx'ów etc) - najpierw więc ogarnij podstawy, bo okaże się, że wywalisz kasę na coś, co samo się nie obsłuży. Natomiast jeśli chcesz robić muzykę w oparciu o gotowe "bity" - cóż, pozostają presety/biblioteki sampli - do tego MPC nie jest potrzebny. A że to kosztuje, cóż... Ktoś to musiał zrobić . Jeśli sam się tego nauczysz - może i ktoś kupi Twoją pracę od Ciebie? Także polecam "doktoryzować się" w tym temacie i wstrzymać z zakupami do czasu, aż nabierzesz świadomości muzycznej.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 17 lut 2013, 14:44

Do tego, co chcesz robić - wystarczy jakikolwiek DAW (polecam zacząć od Reapera - trial nie blokuje się po miesiącu, a i program jest bardzo rozwojowy i umożliwa w zasadzie wszystko). Tam będziesz miał tracker, na którym poszczególne ścieżki będziesz mógł sobie dodawać i robić z nimi co chcesz (wirtualne instrumenty, MIDI, sample itd). Potem wszystko miksujesz (łączysz te ścieżki, dodajesz efekty, przejścia), następnie zaś eksportujesz jako gotowego wave'a i... masz swój "bit". Łatwiejszym narzędziem (bardziej intuicyjnym) jest Ableton Live - wersja Lite (okrojona) jest dodawana do wielu urządzeń związanych z home recordingiem itd. Jest o tyle łatwa, że bardzo fajna dla oka, wrzucone sample automatycznie równa do siatki BPM i generalnie jeśli nie pasuje Ci FruitLoops - jest to inna alternatywa. Każdy program DAW wymaga dużo czasu na nauczenie się tego, jak działa. Natomiast jeśli chodzi o sekwencery sprzętowe itd, na tym etapie odradzam - tylko komputer. Jak stwiedzisz, że to mało, kup hardware, ale ucz się na sofcie.

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » poniedziałek 18 lut 2013, 20:01

Gdyby banknoty leciały ci z kieszeni poleciłbym MPC Ren. To fajna, profesjonalna zabawka = Sterownik z interfejsem + program. Idealna do wbijania bitów z sampli w komputerze. Nie trzeba myśleć, po prostu wbijasz, zapętlasz, grasz, eksportujesz :)

MPC Studio jest bardziej ograniczone bo nie ma interfejsu i mniej regulacji. Ale program ten sam.

Oba modele A.D. 2012 więc wszystko opiera się o komputer.

Masa EXTRA próbek na płytach. Nie trzeba kraść.

A jesli do tysiąca złotych legalnie?? To nie wiem. Może któryś tego typu sterownik z prostą wersją Ableton Live?

http://www.superstereo.pl

ODPOWIEDZ