Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
jnmusic - Posty:3
Shure KSM 109
autor: jnmusic » niedziela 03 lut 2013, 10:42
Zastanawiam się nad zakupem pary mikrofonów małomembranowych. Czy mikrofon Shure ksm109 mógłby być dobrym rozwiązaniem do nagrania fortepianu (głównie klasyka)? Szukałem w internecie informacji na jego temat, ale mi chodzi przede wszystkim o próbki jego brzmienia na instrumentach akustycznych (najlepiej właśnie fortepian). Wiem, że model ten nie jest już produkowany. Ja sugeruję się w tym przypadku wyłącznie renomą marki Shure. W tym przedziale cenowym mam do wyboru jeszcze rode nt5, Octava 012-01, AKG perception 170, lecz nie jestem do żadnego z nich przekonany. Jeśli ktoś z państwa posiada ten mikrofon oraz fortepian lub pianino (może być także inny instrument) to proszę o jakieś próbki demo.
Z góry dziękuję z pomoc i pozdrawiam
Kuba
-
tfanatic - Posty:271
autor: tfanatic » niedziela 03 lut 2013, 15:49
...Zastanawiam się nad zakupem pary mikrofonów małomembranowych. Czy mikrofon Shure ksm109 mógłby być dobrym rozwiązaniem do nagrania fortepianu (głównie klasyka)? Szukałem w internecie informacji na jego temat, ale mi chodzi przede wszystkim o próbki jego brzmienia na instrumentach akustycznych (najlepiej właśnie fortepian). Wiem, że model ten nie jest już produkowany. Ja sugeruję się w tym przypadku wyłącznie renomą marki Shure. W tym przedziale cenowym mam do wyboru jeszcze rode nt5, Octava 012-01, AKG perception 170, lecz nie jestem do żadnego z nich przekonany. Jeśli ktoś z państwa posiada ten mikrofon oraz fortepian lub pianino (może być także inny instrument) to proszę o jakieś próbki demo.
Z góry dziękuję z pomoc i pozdrawiam
Kuba...
Nie wiem czy małomembranowe są dobre do nagrywania dzwieków z fortepianu ,
wg mnie najlepiej by sie chyba sprawdzil mikrofon do tego celu
Great Hon BM800 , ma ogromną czulosc, bardzo niskie szumy wlasne
pod warunkiem ze masz porzadny preamp przynajmniej
cos w rodzaju art tube , i w pomieszczeniu jest cicho
nic nie halasuje procz gry na fortepianie to mozesz
uzyskac mysle ze dosc dobre efekty na tym majku .
Testowalem kilka mikrofonow i ten najlepiej dawal
rade do nagrania akustycznych instrumentow
on ma wysoką czulosc i niski szum wlasny .
Do wokalu to zeby go uzyc trzeba bardzo
czysto profesjonalnie i poprawnie spiewac na tym mikrofonie
bo on wszystko lapie kazdy falsz i blad , i nie kazdemu
wokaliscie pasuje taki mikrofon ale do fortepianu
okazal sie rewelacyjny . Do fortepianu polecam
pare tych mikrofonow i jakis preamp lampowy do tego porządny
dwukanalowy moze art tube .
Realizator dźwięku, aranżer muzyki disco polo
-
DJOZD
autor: DJOZD » niedziela 03 lut 2013, 16:01
...Nie wiem czy małomembranowe są dobre do nagrywania dzwieków z fortepianu ,
wg mnie najlepiej by sie chyba sprawdzil mikrofon do tego celu
Great Hon BM800 , ma ogromną czulosc, bardzo niskie szumy wlasne
pod warunkiem ze masz porzadny preamp przynajmniej
cos w rodzaju art tube ...
Co za pomyłka. Po pierwsze w cenie jednego KSM'a kupisz 4 great hon'y, a z drugiego 2 preampy art tube. Zupełnie nie ta pólka cenowa i klasy sprzętu. Wielkość membrany nie ma tu większego znaczenia.
-
jnmusic - Posty:3
autor: jnmusic » niedziela 03 lut 2013, 21:46
......Co za pomyłka. Po pierwsze w cenie jednego KSM'a kupisz 4 great hon'y, a z drugiego 2 preampy art tube. Zupełnie nie ta pólka cenowa i klasy sprzętu. Wielkość membrany nie ma tu większego znaczenia.
Też tak mi się wydaje. W sumie to posiadam już wielkomembranowego MXL'a 990, ale ten nie sprawdza się na fortepianie, dlatego zamiast kupić drugiego do pary, wolę zainwestować w dwa mikrofony małomembranowe, które z pewnością się przydadzą. Ciekawi mnie czy ksm109 się sprawdzą w tej roli.
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » wtorek 05 lut 2013, 03:12
tam jest 20mm membranki - raczej średniomembranowy
co do art tube to na pewno nie jest to porządny preamp - jest wręcz słabizna pokroju behringer mic100
zwykły podstawowy preamp i nie widziałbym najmniejszego sensu wykorzystywania go zamiast obecnie wbudowanych preampów w karty dźwiękowe..a przy słabym mikserze(jeśli nie jest wpinany między kartę a mikrofon) i tak nic nie pomoże