Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
agr777
Karta muzyczna waveterminal 192
autor: agr777 » poniedziałek 13 paź 2003, 21:45
Mam pytanie, czy ktoś używał bądź używa karty muzycznej Waveterminal 192. Są 3 wersje - L, M i X. Ciekaw jestem opinii na temat każdej z nich.
Dzięki
-
Damianin
autor: Damianin » poniedziałek 13 paź 2003, 22:28
...Mam pytanie, czy ktoś używał bądź używa karty muzycznej Waveterminal 192. Są 3 wersje - L, M i X. Ciekaw jestem opinii na temat każdej z nich.
Dzięki

...
4-stronnicowy artykuł na temat 192L/192X zamieszczony został w lutowym numerze EiS.
-
msieczko
autor: msieczko » wtorek 14 paź 2003, 18:45
ja jestem szczęśliwym użytkownikiem 192X z panelem midi. Poszukaj w wyszukiwarce - bo już kiedyś chwaliłem tą kartę - jeżeli nie ma tego posta to wklepie swoje wrażenia jeszcze raz.
Warszawa - 'home' studio
-
agr777
autor: agr777 » wtorek 14 paź 2003, 20:49
Dzięki za porady. Znalazłem i jedną pozycję i drugą. Chyba mnie zachęciło to waveterminal'a.
-
Studencik - Posty:55
autor: Studencik » środa 15 paź 2003, 08:48
...ja jestem szczęśliwym użytkownikiem 192X z panelem midi. Poszukaj w wyszukiwarce - bo już kiedyś chwaliłem tą kartę - jeżeli nie ma tego posta to wklepie swoje wrażenia jeszcze raz....
Hej! Ja mam starego Waveterminala 2496. W zasadzie jestem z niego zadowolony ale zastanawiam sie czy go nie sprzedac dolozyc troche kasy i kupic WT 192X. Zastanawia mnie czy to nie jest jakas bajka z tymi 123dB dynamiki. Mam wiec takie pytanko czy nie moglbys sprawdzic np. w WaveLabie jaki jest poziom szumow samej karty. Na moim wychodzi jakies -97.5dB. To w zasadzie sie zgadza producent podawal 100dB
Naprawde dalo by mi to jakis jasny poglad na to czy warto go kupic
-
msieczko
autor: msieczko » środa 15 paź 2003, 09:27
masz na myśli poziom szumów przy kablach wyjętych w gniazd na karcie ? jeżeli tak to może być problem w moim przypadku - ponieważ mam komputer zabudowany (w celu wycieszenia) w biurku i każde wyjęcie to droga przez mękę.
Daj znać jeżeli test o który Ci chodzi można przeprowadzić inaczej
Warszawa - 'home' studio
-
autor: Studencik » środa 15 paź 2003, 14:34
...masz na myśli poziom szumów przy kablach wyjętych w gniazd na karcie ? jeżeli tak to może być problem w moim przypadku - ponieważ mam komputer zabudowany (w celu wycieszenia) w biurku i każde wyjęcie to droga przez mękę.
Daj znać jeżeli test o który Ci chodzi można przeprowadzić inaczej...
Dzieki za chec pomocy
Kabli nie musisz wyjmowac, wystarczy ze nie wlaczysz tego urzadzenia ktore masz podlaczone do wejsc WT192X(mikser, przedwzmacniacz?). Przynajmniej tak mi sie wydaje. Ja mam podlaczony do wejsc na karcie mikser i jak jest on wylaczony to nie ma absolutnie zadnej roznicy czy sa kable wlozone czy tez nie. Ten prosty test w WaveLabie prawie zawsze przeprowadzano w EiS ale nie przy tescie tej karty. Karta Lynx 2 miala wynik -116dB, Echo MIA -102dB. Jestem ciekawy jak wypadnie X. Acha oczywiscie chodzi mi o 24bitowy zapis, a czestotliwosc probkowania moze byc standardowa 44kHz. No i poziom wzmocnienia wejscia na karcie musi byc nominalny czyli 0. Swoja droga patrze na zdjecie miksera karty 192X i nie widze tutaj tego tlumika??? Nie ma go?? W starym WT jest. Pozdrawiam
PS.Tez musze o takiej zabudowie pomyslec
-
msieczko
autor: msieczko » środa 15 paź 2003, 14:45
Kabli nie musisz wyjmowac, wystarczy ze nie wlaczysz tego urzadzenia ktore masz podlaczone do wejsc WT192X(mikser, przedwzmacniacz?). Przynajmniej tak mi sie wydaje. Ja mam podlaczony do wejsc na karcie mikser i jak jest on wylaczony to nie ma absolutnie zadnej roznicy czy sa kable wlozone czy tez nie. Ten prosty test w WaveLabie prawie zawsze przeprowadzano w EiS ale nie przy tescie tej karty. Karta Lynx 2 miala wynik -116dB, Echo MIA -102dB. Jestem ciekawy jak wypadnie X. Acha oczywiscie chodzi mi o 24bitowy zapis, a czestotliwosc probkowania moze byc standardowa 44kHz. No i poziom wzmocnienia wejscia na karcie musi byc nominalny czyli 0. Swoja droga patrze na zdjecie miksera karty 192X i nie widze tutaj tego tlumika??? Nie ma go?? W starym WT jest. Pozdrawiam
spoko - wieczorem zmierze poziom.
Tłumika rzeczywiście nie ma - jest tylko suwak w mikserze ktory okresla ile sygnalu na wejsciu jest miksowano do wyjscia. Mysle ze to dlatego ze z zalozenia sa to wejscia liniowe i domyslnie jest przed nimi wpiety preamp.
Warszawa - 'home' studio
-
msieczko
autor: msieczko » środa 15 paź 2003, 22:49
oto wyniki (wszystko przy 24 bit)
kHz ; szum
44.1 ; -106
96 ; -102
192 ; - 94
kable - jak pisalem wlozone do karty - preamp wylaczony
Warszawa - 'home' studio
-
autor: Studencik » czwartek 16 paź 2003, 09:40
...oto wyniki (wszystko przy 24 bit)
kHz ; szum
44.1 ; -106
96 ; -102
192 ; - 94
kable - jak pisalem wlozone do karty - preamp wylaczony...
Hmm.. wyniki sa calkiem niezle ale liczylem na troche wiecej. Domyslalem sie ze to bajka te 123dB dynamiki podawane przez producenta

Jesli mierzyles to w WaveLabie to on tam podaje szum wlasny(niebieskie mierniki) i zaklocenia(zielone). Zapytam jeszcze ile wyszly te zielone??

Zauwazylem ze srednio bez wzgledu na karte roznia sie o jakies14dB.