Emu 1616m - przesiadka na Digi 002 Rack

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Wesley
Emu 1616m - przesiadka na Digi 002 Rack

Post autor: Wesley » czwartek 29 lis 2012, 18:12

Witam.

Posiadam emu 1616m z jakosci prampów jak i przetworników jestem bardzo zadowolony. Mam okazję kupić Digi 002 rack. W 1616m daje mi sie we znaki:

- brak regulacji MONITORS LEVEL,

-brak kabla brakeout który odpowiada za midi, dokupić nigdzie nie idzie.

- Brak oryginalnego softu (kupiłem używany i nie dostałem nic w zestawie ) 

- sterowniki (patchmix) do dziś działają mi na nerwy i odpychają mnie.

- może głupie ale wolałbym mieć interface w racku. Mam racka pod kątem przez co nie mogę tam postawić emu. Obecnie nie może znaleźć swojego miejsca na biurku.

Plusami są preampy, przetworniki, wyjścia mini jack, niska latencja (Pci-e)  i preamp gramofonowy.

Kusi mnie Digi 002 Rack w idealnym stanie które mogę nabyć w cenie 1000zł. Co bym zyskał:

- regulację poziomu głośności odsłuchów ( tym bardziej że teraz planuję zabudowę ich)

- oryginalny DAW Pro Tools 8 wraz z pakietem Ignition Pack 2

- więcej wejść i wyjść

- filtry górno przepustowe ( w mikrofonie nie mam)

- dodatkowe 2 kanały

- możliwość montażu w RACK 19'

Naczytałem się na temat kiepskich przetworników w DIGI 002 lecz nie wiem w porównaniu do czego są kiepskie. Cena Digi jescze do niedawna była bardzo bardzo wysoka i pewnie porównywano je do innych interfaceów z wyższej półki. Nie wiem jak to się ima do emu 1616m. 

Zbynia

Re: Emu 1616m - przesiadka na Digi 002 Rack

Post autor: Zbynia » czwartek 29 lis 2012, 18:46

Regulacja jest - wystarczy ustawić w panelu sterowania MAIN w oknie OUTPUT wyjście MIX lub MON dla wyjścia monitoring

Jak zaznaczysz zielone (monitor on) działa zarówno MAINMIX jak i pokrętło i balans MONITOR

w przypadku gdy zaznaczysz pomarańczowe(MIX) działa tylko suwak MAINMIX

Jak nie zaznaczysz nic to nie działa ani jedno ani drugie a na wyjścia 4 Monitor mozesz wysłac sygnał tylko za pomoca SEND

Jest to opisane w instrukcji

Kabel to najzwyklejsza przejściówka z 5DIN na PS2 uzywana do podłączania starych klawiatur PC do nowszych komputerów ze złączem PS2

O jakim sofcie piszesz?W standardzie są tylko sterowniki - w wersji najbardziej wypasionej był Emulator X ale to przy kartach 1820M a nie 1616....Czasem byly wersje z Proteus który jest obecnie darmowy

Tu masz link bo na stronie creative ostry burdel

http://www.creative.com/emu/proteusvx/

Sterowniki sa bardzo stabilne proste i przy obecnych komputerach równiez bardzo wydajne - nie mam z nimi najmniejszych problemów ale i nie miksuję w nich - czasem zarzucę jakis efekt jednak nie ma z nimi problemów

Do racka są półki - wystarczy zabezpieczyć EMU przed zsuwaniem się i tyle - odrobinka wyobraźni wystarczy

Digi to jednak wyższa półka i wieksze mozliwości (nie ma jedynie ADAT) jednak czy zadziała z twoim softem?bo z tego co sie orientuję działa tylko z protools wiec o kant tyłka potłuc takie rozwiązanie (no chyba że nic innego nie potrzebujesz)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 29 lis 2012, 19:03

Troszkę poczytałem  - widze że ADAT jest

teraz kwestia czy (zauważyłem że soft też dostaniesz) soft działa z nowszymi systemami typi windows 7?I czy działa z systemami w wersji 64bit?

Bo niestety doczytałem też że digi działa tylko z protools

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 29 lis 2012, 19:16

UPS mały babol odnosnie brekaout midi do emu - zapomniałem że 1616M ma na RS232

pozostaje liczyć aż któryś z miłych kolegów zobaczy temat i rozpisze albo wujek gugiel

http://www.productionforums.com/viewtopic.php?f=36&t=10981

i po problemie - długośc sobie zrobisz jaką chcesz

Kabel EDI też można zmienić na najzwyklejszy kabel ethernet (WAŻNE - NIEKROSOWANY)

Wesley

Post autor: Wesley » czwartek 29 lis 2012, 21:00

Znaczy tak. Najbardziej chodzi mi o to bym pod ręką miał potencjometr. Instrukcji nie mam muszę ściągnąć na szybko tylko zapytam o jakie rozwiązanie ci dokładnie chodzi bo nie rozumiem do końca. A pisząc o sofcie miałem właśnie na myśli sterowniki do emu patchmix. Masa opinii że jedni mogą je polubić inni znienawidzić ja należę do tych którym nie pasują zbytnio ;)

http://img545.imageshack.us/img545/8418/emuf.jpg

dla wyjścia monitoring? nie ogarniam ;/

Rozważałem kupić jakiś zewnętrzny kontroler typu
http://www.thomann.de/pl/fostex_pc_1_volume_control.htm

ale w PL to droższa rzecz.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 29 lis 2012, 22:55

Wiesz ja pisałem to na podstawie EMU1820 - u mnie to wyjście 4 monitor out

które to u ciebie to sam musisz sprawdzić ale dokładnie o to chodzi - to te ustawienia

Tyle że ja prócz ustawienia MON nie ma nic więcej - wszystko na zero i nie tykam tego - jedynie sendy mam pododawane

Nie korzystam i nie miksuje w patchmix - od tego mam DAW - co najwyżej podciągnę sobie poziom sygnału gdy potrzeba

Zreszta układ EMU nie jest na tyle zaawansowany zeby się bawic w miksowanie za pomocą tego układu a i efekty to raczej do odsłuchu niż jakiegokolwiek zastosowania

Sterowniki jak i patchmix jest na stronie creative - trzeba się troszke naklikać ale beta drivers dla windows 7 jest (beta która powstała zaraz po premierze systemu i nie mozna jej nic zarzucić - z win8 tez działa i podejrzewam że nic więcej już nie wyjdzie niestety)

Co do kontrolera to ja mam sm proaudio nanopatch + - szał jakościowy to nie jest(przycisk mute to kpina), potencjometr zapewne liniowy niestety (ale za to trwały alps) no i wejścia i wyjścia symetryczne - niewiele drożej a lepiej

ODPOWIEDZ