Jaki mikser do mini studio?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
BuA
Jaki mikser do mini studio?

Post autor: BuA » niedziela 25 lis 2012, 23:31

Potrzebuję mikser do niewielkiego początkującego studia nagrań. W torze audio ma być umiejscowiony jako ostatnie urządzenie przed recorderem. Jego zadaniem będzie głównie equalizacja i efektowanie wokali natomiast zależy mi, żeby sprawdzał się dobrze przy nagraniach instrumentów strunowych i małego zestawu perkusyjnego.

Wytypowałem 2 mixery:
http://skladmuzyczny.pl/mikser-mc-1222-box-electronics-8-x-mono-2-x-stereo-procesor-dsp.html
http://fabrykadzwieku.pl/product-pol-9734-PEAVEY-PV-14-USB-MIKSER.html

Który według was jest bardziej odpowiedni, a może macie inne propozycje w przedziale cenowym 1400 -1750 zł?

TrevorMuzzy

Re: Jaki mikser do mini studio?

Post autor: TrevorMuzzy » poniedziałek 26 lis 2012, 01:08

Ja osobiście zrezygnowałbym z takich mikserów do takich prac i zainteresował sie zewnętrznymi procesorami, efektami itd..

Typu Lexicon, Boss, TC Electronic, Aphex, SPL itd..

Miksery jako takie są dobre do jakiś prób, wstępnych nagrań ale konkretna kompresja, eq, efekty powinny być na dobrym poziomie o ile to nie jest jakaś zabawa.

Poszukaj różne modele typu MPX 400, M2000, M350 itd..wszystko zależy co potrzebujesz. Ale to jak dla mnie rozsądniejsze rozwiązanie.

BuA

Post autor: BuA » poniedziałek 26 lis 2012, 16:51

Dziękuję bardzo za udzieloną odpowiedź :). Oczywiście zależy mi najbardziej na jak najwyższej jakości nagrań. W takim układzie mam jeszcze jedno pytanie. Czy w sytuacji kiedy będę potrzebował zgrać kilka śladów jednocześnie będzie to oznaczać, że muszę do każdego nagrywanego instrumentu bądź wokalu stworzyć osobny tor pomiędzy nimi, a recorderem? Myślałem o mikserze także z tego względu, że mógłbym go w takiej sytuacji przenieść na początek toru i po wypuszczeniu z niego sygnału później przepuścić go przez zewnętrzne efekty, ale czy to z kolei nie spowoduje znaczącej straty w brzmieniu?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 lis 2012, 17:27

olej mikser tylko kup dobrą wielokanałową kartę z wieksza ilością preampów np. presonus AudioBox 1818 VSL

będzie porzadna jakośc i efekty na pokładzie do tego porządny DAW studio one i mozliwośc rozbudowy o dodatkowe wejścia i wyjścia dzięki ADAT

wypuścic sygnał na zewnętrzne procesory równiez żaden problem

wiem troszkę kosztuje niestety ale znacznie lepsze rozwiązanie i pozwoli nagrywać wielokanałowo

nie tak wygodna w obsłudze jak mikser sprzetowy jednak do studio jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 lis 2012, 17:28

Trevor a pomyślaleś o podłączeniu?Widzę że nie....szczególnie kilku rzeczy na raz

BuA

Post autor: BuA » poniedziałek 26 lis 2012, 23:31

Dzięki Zbynia. To rozwiewa moje wszelkie wątpliwości. Napewno jeszcze nie raz odwiedzę to forum, aby zasięgnąć waszej rady, a za jakiś czas liczę, że i ja będę mógł komuś pomuc :). 

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 27 lis 2012, 17:32

Zapraszamy

ODPOWIEDZ