Domowe studio nagrań - sprzęt

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
wpokojuobok
Domowe studio nagrań - sprzęt

Post autor: wpokojuobok » czwartek 15 lis 2012, 23:13

Witam zacne grono forumowiczów.

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem utworzenia domowego "studia" nagrań.
Dysponuje pomieszczeniem o wymiarach dł.480cm/szer.230cm/wys.250cm i kwotą do 10tys. złoty. Interesuje mnie produkcja tzw. beat'ów, nagrywanie wokalu oraz instrumentu. Stereotypowo można powiedzieć "chce się bawić w rap/hiphop".
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że wolałbym ograniczyć używanie komputera do minimum.

Podstawą studia ma być stacjonarka :
proc: 2,4ghz (możliwość kręcenia)
ram: 4gb (możliwość rozszerzenia)
dysk: ssd 64GB pod system/2tb(zewnętrzny)dane-na złączu usb3.0 ( wydaje mi się że będzie ciszej ) ewentualnie mogę zainwestować w wewnętrzny
dostępne wejścia : firewire / pci-express / usb 2.0 i 3.0

Na tym kończymy fundamenty, które posiadam. Teraz pod górkę.

Produkcję chciałbym oprzeć o sampler akai z serii MPC. Wybrałem już model, jest to MPC1000 i tej kwestii wolałbym nie zmieniać.
Dlaczego tak, a nie inaczej? Ponieważ mój wzrok nie jest już pierwszej młodości i chce mu oszczędzić dodatkowych godzin przed monitorem, a z drugiej strony, bardziej bym chciał "czuć" muzykę, którą gram, niż wpatrywać się w układanie kolorowych klocków. Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe sugestie, bądź inne propozycje, jestem otwarty. Oczywiście od budżetu początkowego trzeba odliczyć sampler, czyli - 2000pln.

Drugą sprawą na której będę opierał swoje produkcje to - gramofon. Również wybrałem model, jest nim Reloop RP-1000. Nikt na nim nie będzie 'skrzeczował', ma służyć wyłącznie do odsłuchu czarnego tworzywa. Tak więc kwota zmniejsza się o kolejne - 500pln.

Z zaoszczędzonych na gramofonie pieniędzy, mam zamiar dokupić wkładkę/system. Jednak nie potrafie jasno określić rodzaju muzyki jaka będzie odtwarzana, gdyż lubię posłuchać zarówno funku, soulu jak i jazzu. Ponoć wkładkę/system wybiera się odpowiednio do gatunku muzyki, jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Na wkładkę do gramofonu jestem w stanie przeznaczyć do - 500pln.

Kolejną, w sumie najważniejszą rzeczą jest interface audio i tu mój wybór nie jest ukierunkowany. Wiem tylko że nię potrzebuje nagrywać kilku śladów jednocześnie, więc wejścia mikrofonowe można zawęzić do 1/2. Studio chciałbym również wyposażyć w kontroler midi oraz (gdy się podszkole) gitarę. To z czasem, ale nie chciałbym np. po roku wymieniać interface'u na nowy z braku dodatkowego wejścia. Kwota jest problemem. Oglądałem zarówno E-MU 1616m, jak i akai EIE PRO, jednak nie jestem pewien czy opłaca się kupować coś droższego. Wierze, że nie sprzęt jest najważnieszy, a zaoszczędzone pięniądze mógłbym przeznaczyć np. na wosk. -2000pln (załóżmy)

Słuchawki - Sennheiser HD 380 Pro i chyba nie chce innych, miałem kilka różnych modeli tej firmy i podoba mi się ich brzmienie, to tak jak bym zmieniał półkę. -500pln

Mikrofon - Ponieważ pomieszczenie nie pozwala mi na budowe "kabiny", nagrania będę przeprowadzał w reżyserce. Na mikrofonie będą nagrywały różne osoby, więc nie mogę jasno określić jaką barwą głosu mam się kierować przy wyborze. Czytałem o mikrofonach firm AKG, MXL oraz Oktava. Nie zdecydowałem się na żaden konkretny model. Ze względu na pomieszczenie zawęziłem obszar poszukiwań do mikrofonów kardioidalnych. Na mikrofon jestem w stanie przeznaczyć do 1000pln.

Monitory - Zastanawiam się między KRK RP6 G2, JBL LSR 2325p. Niestety nie miałem okazji ich słyszeć, jednak po przestudiowaniu numeru EiS mój wybór został bardziej sprecyzowany i określiłem się w tym przedziale cenowym. Proszę o jakiekolwiek uwagi, opinie, sugestie. Może na czymś zaoszczędzić i dołożyć do lepszych monitorów. Jestem szczerze otwarty na wszelkie dyskusje i rady dotyczące wyboru sprzętu. Tak więc - 2000pln

Kolejnym ważnym aspektem jest adaptacja akustyczna. Większość mam zamiar zrobić metodą domową - panele z wełny. Jednak w niektórych miejscach chciałbym zastosować gąbki, uważam że zmieszcze się w kwocie do 1000pln.

Ostatnim elementem jest okablowanie i materiały do "umeblowania" reżyserki np. półki pod monitory itd. załóżmy 300pln.

Sumując wszystko, zostało mi około 200pln na resztę akcesoriów (pop filter, statyw), ewentualnie dołożeniu do jakiegoś elementu.

Teraz pytania. Czy potrzebuje coś więcej do takiego studia ? Konkretnie chodzi mi o jakieś miksery, preampy, efekty, cokolwiek co by poprawiło jakość lub wygodę pracy. Jeśli nie teraz, to o jakie elementy mógłym dodatkowo rozbudować swoją reżyserkę w przyszłości?

Na końcu chciałbym podkreślić, że interesują mnie najtańsze możliwe rozwiązania z zachowaniem jakości do ceny. Sprzęt jest tylko narzędziem, wole wyciągnąc z budżetowego sprzętu maks możliwości, niż liczyć że sprzęt za duże pieniądze nadrobi brak mojej wiedzy i doświadczenia.
Mam nadzieje, że pomożecie mi w doborze sprzętu, przy którym wielogodzinna praktyka zaowocuje i przyniesie zamierzony rezultat, bym i ja mógł kiedyś pomóc jakiemuś młodemu pasjonacie muzyki. Pozdrawiam.

ps. przepraszam za wszelkie błędy ortograficzne i interpunkcyjne.

początkujący pasjonat muzyki

Awatar użytkownika
mytnik

Re: Domowe studio nagrań - sprzęt

Post autor: mytnik » piątek 16 lis 2012, 11:11

Kolejną, w sumie najważniejszą rzeczą jest interface audio i tu mój wybór nie jest ukierunkowany. Wiem tylko że nię potrzebuje nagrywać kilku śladów jednocześnie, więc wejścia mikrofonowe można zawęzić do 1/2. Studio chciałbym również wyposażyć w kontroler midi oraz (gdy się podszkole) gitarę. To z czasem, ale nie chciałbym np. po roku wymieniać interface'u na nowy z braku dodatkowego wejścia. Kwota jest problemem. Oglądałem zarówno E-MU 1616m, jak i akai EIE PRO, jednak nie jestem pewien czy opłaca się kupować coś droższego. Wierze, że nie sprzęt jest najważnieszy, a zaoszczędzone pięniądze mógłbym przeznaczyć np. na wosk. -2000pln (załóżmy)

A DAW? Proponuję zmniejszyć koszty o połowę i zaopatrzeć się w interfejs PreSounus z bardzo intuicyjnym i wszystkimi efektami na pokładzie programem Studio One Artist

O jaki wosk chodzi?

pozdr

drummer

dasefx

Post autor: dasefx » piątek 16 lis 2012, 16:38

Mytnik dobrze mówi Presonus jest ok i dostajesz fajny daw do produkcji sam nad nim myślałem, zdecydowałem się jednak na focursrite scarlett 2i2 cena ok 560 zł ( w tej chwili). Dodatkowo maja dobre preampy więc odchodzi to o czym napisałeś na końcu :)

Co do reszty:

Adpatacje przeprowadzam teraz sam..... kupa roboty i wydatki wieksze niz zakładał mój budżet, napracujesz sie. Jesli dodatkowo chodzisz do pracy to czasu ci to zajmie. Wazne żebys dobrze rozmieścił odsłuch i pod kątem tego adoptował pomieszczenie. Generalnie jest troche sprawdzonych pomysłów, które i tak będziesz mógł wykonać nie robiąc pomiarów. Pierwsze Odbicia, pułapki bassowe w narożnikach itd.

Sprzęt:

Komputera nie unikniesz. Sam zawsze chciałem MPC ale w dzisiejszych czasach, to raczej daleka alternatywa dla kogoś komu nie szkoda pieniędzy. Jesli jesteś zdecydowany kup, jeśli nie to pamietaj że mixowanie ścieżek i tak będziesz musiał przenieść do kompa. Może dlatego warto by zainwestować w 2 kontrolery midi, np: klawisze i mpd albo maschine. bedziesz też mógł stukać w pady a możliwości większe.

monitory: jak masz 2000 to ja bym dołożył i kupił yamaha hs 80 problem jest tylko wtedy czy twoje pomieszczenie nie jest za małe na te monitory.....dodatkowo powraca temat adaptacji akustycznej, gdyż możesz kupić najlepsze monitory ale jeśli nie zadbasz o pomieszczenie to nie uświadczysz na nich tego za co zapłaciłeś.

Sorry że nie pokolei ale tak juz styl pracy heheh.

Pozdrawiam i życze owocnej pracy przy konstruowaniu studia i w dalszej przyszłości przy nagrywaniu i mixowaniu:)

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » sobota 17 lis 2012, 00:28

Po pierwsze nie mysl ze na to tyle dasz na tamto tylko tyle. Według mnie powinienes najpierw zakupić monitory i skupic sie na dobrej adaptacji pokoju w ktorym bedziesz tworzył [room EQ wizard + mikrofon do robienia pomiarów]. To najwazniejsza rzecz. 

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 17 lis 2012, 00:43

...
Po pierwsze nie mysl ze na to tyle dasz na tamto tylko tyle. Według mnie powinienes najpierw zakupić monitory i skupic sie na dobrej adaptacji pokoju w ktorym bedziesz tworzył [room EQ wizard + mikrofon do robienia pomiarów]. To najwazniejsza rzecz. ...

wcale nieprawda

drummer

Awatar użytkownika
wpokojuobok

Post autor: wpokojuobok » sobota 17 lis 2012, 07:49

Szczerze mówiąc, nie brałem pod uwagę innego DAW, prócz Audacity. Mastering'iem będzie zajmowała się bardziej doświadczona osoba ode mnie, na swoim sprzęcie. Oczywiście nie odrzucam możliwości masteru u siebie, to jednak w przyszłości, kiedy nabiorę wprawy, więc wliczałem zakup lepszego programu w odległe koszta. Uważam, że Audacity wystarczy mi do obróki sampli i wstępnej poprawy wokalu. Chciałbym ułatwić pracę realizatorowi, oddając mu przyjemniejszy do pracy materiał, a przy okazji czegoś się nauczyć.

Przyznam, że mnie wystraszyłeś tą informacją. Najwyżej gdybym nie dawał rady, poproszę kogoś o pomoc. Fakt pracuje, jednak mam możliwość poświęcenia tygodnia by zrobić wszystko od a do z.
Planuje zrobić dokładnie tak samo i zgadzam się, że wszystko może przekroczyć wyznaczony budżet, jednak idą święta, więc jest szansa dorobić. Miałem zamiar umieścić monitory na najdłuższej ścianie, szacuje że za plecami będę miał około 150cm wolnej przestrzeni. Podzielam Twoje zdanie dotyczące akustyki, dlatego wszystko chce wcześniej przygotować, by poświęcić spokojnie jeden dzień na bieganie po mieszkaniu z mikrofonem i mierzeniu, w którym miejscu umieścić jaki panel. Problemem oczywiście są drzwi i okno, jednak z tym mam nadzieje sobie poradzę.

Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, ale nie w pełni do mnie przemawiało, dlatego wybrałem MPC. Początkowo myślałem o jeszcze słabszej wersji - 500, gdyż chciałbym móc bić w pady wszędzie, ale używane maszyny nie różnią się tak strasznie cena, dlatego wybrałem 1000.

Rozglądałem się za 8 i na pewno dołącze je do wybranej listy, mam zamiar część sprzętu kupić w jednym sklepie, więc może po takich zakupach pozwolą mi przetestować monitory w swoim pomieszczeniu. Skoro jednak weszliśmy na inny rozmiar to możę warto zainteresować się Adam F7? Z tego co wyliczyłem pomieszczenie ma około 57m2 (okna/drzwi). Wiadomo, że nie będę wygłuszał całości, pokój jest po remoncie i wypełnią go wyłącznie rzeczy niezbędne w reżyserce, więc układ jest jakby dowolny. Adaptacją moge zająć się dopiero po zakupieniu sprzętu, a do temau zamierzam podejść bardzo skrupulatnie.

Rozumiem, że nie mogę wyliczyć dokładnych kosztów całej "imprezy", chciałem wyłącznie obrać konkretne przedziały w których jestem się w stanie poruszać. Tak jak wspominałem, będę starał się maksymalnie oszczędzić na sprzęcie, szukając używek i okazji. 

Dziękuje bardzo za pomoc i zachęcam do dalszej dyskusji.

ps. ciekawostka (wosk - winyl)
"W czerwcu 1878 Emil Berliner złożył wniosek patentowy na aparat do odtwarzania dźwięku z wirującej płyty, a 10 lat później demonstruje działający model w filadelfijskim Instytucie Franklina.
Po wielu próbach Berliner opracował prostą i skuteczną metodę kopiowania płyt. Na wypolerowaną płytę cynkową, pokrytą warstwą wosku nanosił zapis ostrą igłą. Igła zdrapywała wosk i obnażała cynkowy podkład. Płytę trawiono i usuwano wosk. Wytrawiony rowek miał około 0.2 mm głębokości. Z oryginału wykonywał kopię galwanoplastyczną, która dopiero służyła do odtwarzania. Płyta taka miała duże szumy własne, dlatego w późniejszym czasie użył płyty z celuloidu. Na oryginał nakładano rozgrzaną płytę i tłoczono pod prasą aż do ostygnięcia. Taka metoda wyrobu płyt ma zastosowanie i dzisiaj, materiał jest tylko inny."

początkujący pasjonat muzyki

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 17 lis 2012, 20:30

Kompa z monitorem systemem i kartą kupisz za 3 tysiaki(no 3.5 jak sobie coś tam lepszego dobierzesz)...2 tysiaki na mpc...tysiak na mikrofon i okablowanie plus dobry statyw..500-1000 na meble

gramofon jak już to model 2000 - nie bierz nic z napedem paskowym ale uzywke tez do 500 kupisz - plus preamp do gramofonu ale to grosze

100 na książkę altona everesta zanim zaczniesz się bawić w adaptację

2 tysiaki na odsłuch - w tej cenie już coś sensownego trafisz

Adaptację zostaw na koniec - po przeczytaniu książki będziesz wiedział z grubsza co zrobić jak najmniejszym kosztem

Goddard

Post autor: Goddard » poniedziałek 19 lis 2012, 09:10

...

Teraz pytania. Czy potrzebuje coś więcej do takiego studia ? Konkretnie chodzi mi o jakieś miksery, preampy, efekty, cokolwiek co by poprawiło jakość lub wygodę pracy. Jeśli nie teraz, to o jakie elementy mógłym dodatkowo rozbudować swoją reżyserkę w przyszłości?

Na końcu chciałbym podkreślić, że interesują mnie najtańsze możliwe rozwiązania z zachowaniem jakości do ceny. Sprzęt jest tylko narzędziem, wole wyciągnąc z budżetowego sprzętu maks możliwości, niż liczyć że sprzęt za duże pieniądze nadrobi brak mojej wiedzy i doświadczenia.

A mi się wydaje, że zaczynasz od niewłaściwej strony. Skoro dopiero zamierzasz zająć się muzykowaniem (a przynajmniej tak zrozumiałem) to najpierw skup się na nauce. Jest w Sieci mnóstwo znakomitych kursów, nawet polskojęzyczne (DVD 0db.pl), są rewelacyjne fora w rodzaju gearslutz, są na YT tutki. Nic tylko studiować i ćwiczyć. Po jakichś 5 latach intensywnej orki zdobędziesz minimum wiedzy i wtedy sam będziesz wiedział, "co by poprawiło jakość pracy" i "o jakie elementy rozbudować reżyserkę". Chyba szkoda na razie kasy na sprzęt, którego nie będziesz potrafił wykorzystać.

W tym fachu po prostu trzeba pewną ilość dupogodzin odsiedzieć, nie ma innej drogi. A większość producentów zaczynała nie od kompletowania profesjonalnego sprzętu, a od ćwiczenia na tym, co mieli.

I jeszcze jedno. Piszesz, że chcesz używać Audacity jako DAW-a. Napisz dokładnie, co właściwie zamierzasz na nim robić oprócz obróbki wokali i sampli?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 19 lis 2012, 09:27

Teoria to nie praktyka - by ćwiczyć trzeba mieć na czym

Komputer zawwsze się przyda - gramofon również jak kolega lubi słuchac muzyki z winyla...

Karta dźwiękowa lepsza również a w razie czego sprzeda dużo nie tracąc i to samo tyczy się mpc - wiec nie ma co płakać

Odsłuch sobie równiez zostawi do słuchania muzyki gdyby sie znudziło

więc nie jest to topienie kasy

To nie samochód gdzie nowy kupisz za 50 tysięcy a po trzech latach sprzedasz za niecale 20

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 19 lis 2012, 09:32

To nie samochód gdzie nowy kupisz za 50 tysięcy a po trzech latach sprzedasz za niecale 20...

Po 5 latach za 25 ;) - z tego co widzę na "pewnym portalu aukcyjnym".

ODPOWIEDZ