Witam zacne grono forumowiczów.
Od jakiegoś czasu borykam się z problemem utworzenia domowego "studia" nagrań.
Dysponuje pomieszczeniem o wymiarach dł.480cm/szer.230cm/wys.250cm i kwotą do 10tys. złoty. Interesuje mnie produkcja tzw. beat'ów, nagrywanie wokalu oraz instrumentu. Stereotypowo można powiedzieć "chce się bawić w rap/hiphop".
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że wolałbym ograniczyć używanie komputera do minimum.
Podstawą studia ma być stacjonarka :
proc: 2,4ghz (możliwość kręcenia)
ram: 4gb (możliwość rozszerzenia)
dysk: ssd 64GB pod system/2tb(zewnętrzny)dane-na złączu usb3.0 ( wydaje mi się że będzie ciszej ) ewentualnie mogę zainwestować w wewnętrzny
dostępne wejścia : firewire / pci-express / usb 2.0 i 3.0
Na tym kończymy fundamenty, które posiadam. Teraz pod górkę.
Produkcję chciałbym oprzeć o sampler akai z serii MPC. Wybrałem już model, jest to MPC1000 i tej kwestii wolałbym nie zmieniać.
Dlaczego tak, a nie inaczej? Ponieważ mój wzrok nie jest już pierwszej młodości i chce mu oszczędzić dodatkowych godzin przed monitorem, a z drugiej strony, bardziej bym chciał "czuć" muzykę, którą gram, niż wpatrywać się w układanie kolorowych klocków. Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe sugestie, bądź inne propozycje, jestem otwarty. Oczywiście od budżetu początkowego trzeba odliczyć sampler, czyli - 2000pln.
Drugą sprawą na której będę opierał swoje produkcje to - gramofon. Również wybrałem model, jest nim Reloop RP-1000. Nikt na nim nie będzie 'skrzeczował', ma służyć wyłącznie do odsłuchu czarnego tworzywa. Tak więc kwota zmniejsza się o kolejne - 500pln.
Z zaoszczędzonych na gramofonie pieniędzy, mam zamiar dokupić wkładkę/system. Jednak nie potrafie jasno określić rodzaju muzyki jaka będzie odtwarzana, gdyż lubię posłuchać zarówno funku, soulu jak i jazzu. Ponoć wkładkę/system wybiera się odpowiednio do gatunku muzyki, jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Na wkładkę do gramofonu jestem w stanie przeznaczyć do - 500pln.
Kolejną, w sumie najważniejszą rzeczą jest interface audio i tu mój wybór nie jest ukierunkowany. Wiem tylko że nię potrzebuje nagrywać kilku śladów jednocześnie, więc wejścia mikrofonowe można zawęzić do 1/2. Studio chciałbym również wyposażyć w kontroler midi oraz (gdy się podszkole) gitarę. To z czasem, ale nie chciałbym np. po roku wymieniać interface'u na nowy z braku dodatkowego wejścia. Kwota jest problemem. Oglądałem zarówno E-MU 1616m, jak i akai EIE PRO, jednak nie jestem pewien czy opłaca się kupować coś droższego. Wierze, że nie sprzęt jest najważnieszy, a zaoszczędzone pięniądze mógłbym przeznaczyć np. na wosk. -2000pln (załóżmy)
Słuchawki - Sennheiser HD 380 Pro i chyba nie chce innych, miałem kilka różnych modeli tej firmy i podoba mi się ich brzmienie, to tak jak bym zmieniał półkę. -500pln
Mikrofon - Ponieważ pomieszczenie nie pozwala mi na budowe "kabiny", nagrania będę przeprowadzał w reżyserce. Na mikrofonie będą nagrywały różne osoby, więc nie mogę jasno określić jaką barwą głosu mam się kierować przy wyborze. Czytałem o mikrofonach firm AKG, MXL oraz Oktava. Nie zdecydowałem się na żaden konkretny model. Ze względu na pomieszczenie zawęziłem obszar poszukiwań do mikrofonów kardioidalnych. Na mikrofon jestem w stanie przeznaczyć do 1000pln.
Monitory - Zastanawiam się między KRK RP6 G2, JBL LSR 2325p. Niestety nie miałem okazji ich słyszeć, jednak po przestudiowaniu numeru EiS mój wybór został bardziej sprecyzowany i określiłem się w tym przedziale cenowym. Proszę o jakiekolwiek uwagi, opinie, sugestie. Może na czymś zaoszczędzić i dołożyć do lepszych monitorów. Jestem szczerze otwarty na wszelkie dyskusje i rady dotyczące wyboru sprzętu. Tak więc - 2000pln
Kolejnym ważnym aspektem jest adaptacja akustyczna. Większość mam zamiar zrobić metodą domową - panele z wełny. Jednak w niektórych miejscach chciałbym zastosować gąbki, uważam że zmieszcze się w kwocie do 1000pln.
Ostatnim elementem jest okablowanie i materiały do "umeblowania" reżyserki np. półki pod monitory itd. załóżmy 300pln.
Sumując wszystko, zostało mi około 200pln na resztę akcesoriów (pop filter, statyw), ewentualnie dołożeniu do jakiegoś elementu.
Teraz pytania. Czy potrzebuje coś więcej do takiego studia ? Konkretnie chodzi mi o jakieś miksery, preampy, efekty, cokolwiek co by poprawiło jakość lub wygodę pracy. Jeśli nie teraz, to o jakie elementy mógłym dodatkowo rozbudować swoją reżyserkę w przyszłości?
Na końcu chciałbym podkreślić, że interesują mnie najtańsze możliwe rozwiązania z zachowaniem jakości do ceny. Sprzęt jest tylko narzędziem, wole wyciągnąc z budżetowego sprzętu maks możliwości, niż liczyć że sprzęt za duże pieniądze nadrobi brak mojej wiedzy i doświadczenia.
Mam nadzieje, że pomożecie mi w doborze sprzętu, przy którym wielogodzinna praktyka zaowocuje i przyniesie zamierzony rezultat, bym i ja mógł kiedyś pomóc jakiemuś młodemu pasjonacie muzyki. Pozdrawiam.
ps. przepraszam za wszelkie błędy ortograficzne i interpunkcyjne.