Perkusja elektroniczna do Battery 3

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Adaggio
Perkusja elektroniczna do Battery 3

Post autor: Adaggio » wtorek 06 lis 2012, 20:22

Witam.

Przymierzam się do zakupu perkusji elektronicznej (w granicach 3000 zł)

Jestem fanem brzmienia i rozwiązań NI Battery 3. Do tej pory wstukiwałem bity za pomocą padów AKAI LPD8, bądź po prostu klawiatury. Zastanawiam się jaki zestaw wybrać, aby optymalnie "dogadał się" z Battery 3.

Dziękuję za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
mytnik

Re: Perkusja elektroniczna do Battery 3

Post autor: mytnik » środa 07 lis 2012, 11:10

...
Witam.

Jestem fanem brzmienia i rozwiązań NI Battery 3. Do tej pory wstukiwałem bity za pomocą padów AKAI LPD8, bądź po prostu klawiatury. Zastanawiam się jaki zestaw wybrać, aby optymalnie "dogadał się" z Battery 3.

Dziękuję za podpowiedzi....

Każdy zestaw dogada się z battery

polecam alesis trigger io uzywane chodzo za ok 400 i pady albo millenium od thomanna albo zrobić samemu (czesciowo)

na werbel mozesz  w coś lepszego zainwestować

hh, bardzo wazny element nie radze oszczedzac polecam nakładkę millenium na zwykly statyw + pad blachy 

pady blach roznie, splaszhe i china byle co, crash zalezy jak grasz, na ride bym nie oszczedzal

2box ma rewelacyjne blachy

nie polecam ramy, kup normalne statywy i clampy

digdrum pady sa ok ale blachy i rama to totalne badziewie

drummer

perfektsound

Post autor: perfektsound » środa 07 lis 2012, 15:46

...
Witam.

Dziękuję za podpowiedzi....

Ja używam NI Battery z Alesisem IO i siateczkowymi padami Millenium z Thomana. Popieram kolegę, szkod szmalu na ramę - ja i tak używam podwójnego statywu pod tomy i ewentualnie dodatkowych  ramion. Tyle że ja nie potrzebuję pełnego zestawu perkusji, tylko parę padów do industrialnych bębnów.

Z Battery zagra wszystko, co daje sygnał po midi. Jedyna wada jaką zauważyłem, to nie do końca wytłumaczalne gubienie ustawień przez program, zwłaszcza zakresów nut przypisanych do danej komórki.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Adaggio

Post autor: Adaggio » środa 07 lis 2012, 20:01

Dzięki wielkie.

Alesis + thomann wydaje się być optymalnym rozwiązaniem.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 08 lis 2012, 07:58

jaką masz kartę dżwiękową i czy nie zadowloli cie set minimalny tj stopa werbel hh, blacha + kilka padów dla dowolnego efektu(blach tomów perc itp)?

drummer

Adaggio

Post autor: Adaggio » czwartek 08 lis 2012, 15:22

...
jaką masz kartę dżwiękową i czy nie zadowloli cie set minimalny tj stopa werbel hh, blacha + kilka padów dla dowolnego efektu(blach tomów perc itp)?...

Obecnie mam NOVATION XioSynth, ale jutro kupuję AKAI EIE PRO (na 90%, dziś jeszcze chcę poszukać czegoś konkurencyjnego).

Minimalny zestaw jest dla mnie optymalny. Dlaczego pytasz?

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 08 lis 2012, 20:32

Obecnie mam NOVATION XioSynth, ale jutro kupuję AKAI EIE PRO (na 90%, dziś jeszcze chcę poszukać czegoś konkurencyjnego).

USB, hm, może być nieciekawie z latencją, dla mnie wyczuwalny i zaporowy problem ale ja jestem bebniarzem akustycznym. Żeby temu zapobiec może się przydać moduł z brzmieniami, więc skoro mówisz

Minimalny zestaw jest dla mnie optymalny. Dlaczego pytasz?...

to ja odpowiem że bardzo ciekawym instrumentem jest podróbka octapada

Millenium DP-2000 Multi Pad

do którego możesz podłączyc 4 pady: stopa, werbel, blaszka, hh ale są minusy

- HH jest tylko w jednej strefie i tylko w pozycji on/off

- nie idzie zmienic nazw presetow, straszny bezsens

jak widzisz sens takiej konfiguracji pytaj, żebym w ciemno się nie rozpisał

drummer

perfektsound

Post autor: perfektsound » piątek 09 lis 2012, 00:23

...

USB, hm, może być nieciekawie z latencją, dla mnie wyczuwalny i zaporowy problem ale ja jestem bebniarzem akustycznym. Żeby temu zapobiec może się przydać moduł z brzmieniami, więc skoro mówisz

Ponieważ pojawił się temat latencji, od razu dopowiem: u mnie Alesis IO dużo lepiej się wyrabia jeśli jest podłączony za pomocą zwykłego kabla midi. USB powoduje uciążliwą latencję w Abletonie. 

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Adaggio

Post autor: Adaggio » piątek 09 lis 2012, 14:59

USB, hm, może być nieciekawie z latencją, dla mnie wyczuwalny i zaporowy problem ale ja jestem bebniarzem akustycznym.

Jeżeli chodzi o XioSynth, to latencję ustawiam w przedziale 1-3 ms przy calkiem duzych projektach (ableton live), więc nie powinno być problemu zakładając, że alesis triger nie dołoży kilku milisekund od siebie.

Minimalny zestaw jest dla mnie optymalny. Dlaczego pytasz?...

to ja odpowiem że bardzo ciekawym instrumentem jest podróbka octapada

Millenium DP-2000 Multi Pad

Nie, no jednak dwustrefowe bym wolał. Zestaw minimalny w ilości, ale nie w jakości.

...

Adaggio

Post autor: Adaggio » piątek 09 lis 2012, 15:22

A powiedzcie,  czy pady Millenium Thomanna są w jakiś sposób dwa razy lepsze od np. Black Hawk HXD? Bo tak wskazywałaby cena. W obydwu przypadkach to pady siateczkowe. Są bardziej czułe, czy to po prostu kwestia marki?

ODPOWIEDZ