Jaki kanał MIDI ustawić w efekcie wokalowym?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
aresag
Jaki kanał MIDI ustawić w efekcie wokalowym?

Post autor: aresag » wtorek 02 paź 2012, 12:19

Witam, Próbuję ustawić połączenie pomiędzy klawiszem Yamaha Tyros 2 i mikserem Dynacord CMS-1000. Podłączyłem w/w urządzenia kabelkiem MIDI. Mikser ma wbudowane 2 efekty (FX1 i FX2) i każdy może czerpać dane z innego kanału midi. I tu moje pytanie jakie kanały mam tam ustawić? Czy pliki midi (ogólno dostępne np z utworków) mają domyślnie na jakiś kanałach zapisane informacje z których procesor zaczerpnie potrzebne mu informacje i ustawi sobie efekty?

Pytanie może nie najwyższych lotów ale szperam, gugluje i nie mogę znaleźć....,

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Awatar użytkownika
orbita

Re: Jaki kanał MIDI ustawić w efekcie wokalowym?

Post autor: orbita » wtorek 02 paź 2012, 13:58

W odpowiedzi link nie wychodzący poza ten serwis MIDI plus instrukcja do miksera i wszystko się wyjaśni ; )

Awatar użytkownika
trancvission

Post autor: trancvission » wtorek 02 paź 2012, 14:11

...
Witam, Próbuję ustawić połączenie pomiędzy klawiszem Yamaha Tyros 2 i mikserem Dynacord CMS-1000. Podłączyłem w/w urządzenia kabelkiem MIDI. Mikser ma wbudowane 2 efekty (FX1 i FX2) i każdy może czerpać dane z innego kanału midi. I tu moje pytanie jakie kanały mam tam ustawić? Czy pliki midi (ogólno dostępne np z utworków) mają domyślnie na jakiś kanałach zapisane informacje z których procesor zaczerpnie potrzebne mu informacje i ustawi sobie efekty?

Pytanie może nie najwyższych lotów ale szperam, gugluje i nie mogę znaleźć....,

Z góry dziękuję za wszelkie informacje....

Witam, po przeczytaniu Twojej wypowiedzi, pomyślałem , że piszesz jakieś bzdury, gdzie w takim mierze MIDI i po co, a tak właściwie to o co chodzi z tymi wysyłkami efektów.

Jeśli to ma porty MIDI to jakies komunikaty jest w stanie transmitować i odbierać, a jakie i na jakich kanałach, te informacje powinno się odczytać  z karty implementacyjnej urządzenia, którą  wypadało by dołączyć do instrukcji jako szanowny producent, tylko , że sama obecność portów MIDI nie czyni go jeszcze kontrolerem MIDI. Zajrzałem więc do manuala na stronie i faktycznie posiada Interface i porty MIDI. Dalej czytamy...

4.7 MIDI tone generator and multi-effect unit (Manual)

As already explained, the CMS can be used to transfer
MIDI data for instance from a master keyboard to a PC/
Mac. Using appropriate software, such as a multi-track
recording application and suitable PlugIns (e.g. the supplied
Cubase LE software), the entire world of most upto-
date sounds is always at your disposal. Due to the
efficiency of today's laptops, it is no longer a problem to
expand your personal sound library even in Live-use with
sounds that, a few years ago, were only to be found on sophisticated
studio synthesizers. Connect your master
keyboard to the MIDI IN jack and select the MIDI INTERFACE
as input for the tone generator in the software
application. The computer-generated sounds are transmitted
over one of the two USB stereo channel strips
back to the CMS. Using the faders, you can comfortably
adjust the volume level, as if you had connected a keyboard
with built-in tone generator to the stereo line inputs.
The CMS offers similar options for the creation of sound
effects. The PC serves as an external, extremely powerful
multi-effects unit. Since the signal is fed from one or both
AUX ways, the operation during mixing becomes as
simple as using the internal effects of the CMS. The AUX
ways should be switched to post-mode. The effect signal
generated in the PC is again added to the overall mix via
USB stereo channels 1-2 and 3-4. The stereo channel
faders serve as FX-return controls.
Finally, it has to be mentioned that, depending on the
software and drivers, some of the options described can
also be used in parallel. For example, you can use the four
recording channels of the CMS for live recording and at
the same time play back music from the same PC, e. g. for
stage performances.

i dalej... same standardy MIDI..

FX1 MIDI Channel - Select the channel (1 to 16) to be used for controlling the
FX 1 effect unit via MIDI.

Select Omni  if commands from = all channels should be accepted.

Select Off if the effect unit should not be controlled via MIDI.

HINT: Select different MIDI channels for effect units FX 1 and FX 2 to control them independently with a programmable footswitch.

FX2 MIDI Channel - Select the channel (1 to 16) to be used for controlling the
FX 2 effect unit via MIDI. Select Omni if commands from
all channels should be accepted.

Select Off if the effect unit should not be controlled via MIDI.

HINT: Select different MIDI channels for effect units FX 1 and FX 2 to control them independently with a programmable footswitch.

MIDI PrgCh Count - Select the setting 0 - 127 if using MIDI devices that start
counting program change commands from 0.

Select the setting 1 - 128 if using MIDI devices that start counting program change commands from 1.

Jeśli chodzi o same tory FX1 ,FX2 lub FX 1i2 - można podpiąć kontroler Footswitch i nim sterować (MIDI IN)

4.4 PC-MIDI-Interface - mixer można zintegrować z DAW, przy założeniu, że ktoś biegle porusza sie w temacie MIDI kontrolerów, komunikatów i całej terminologii.

Wynika z tego, że ten MIDI Interface jest w pełni zintegrowany z pokładowym procesorem DSP mixera,  a ten z kolei z Interfacem Audio USB 2.0, który wyprowadza sygnał do PC

Nie dziwi mnie już cena tego urządzenia..

SoundLand

Awatar użytkownika
trancvission

Post autor: trancvission » wtorek 02 paź 2012, 14:22

aha...  no, można i tak podejść do tematu Smile.

Jak mamy Ci pomóc to najpierw musimy znać Twój szczery poziom wiedzy na temat MIDI, co chcesz faktycznie uzyskać spinając te urządzenia, jaki efekt i w jaki sposób? Wiesz?

Potem będziemy myśleć jak to zrobić, a najlepiej to przywieź go do mnie to go rozpracujemy. ;) Na odległość w takich tematach bardzo ciężko jest doradzać, zwłaszcza kiedy wychodzi dezorientacja w temacie.. Pozdr ; )

SoundLand

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 02 paź 2012, 19:43

To (MIDI) służy do sterowania efektem i poziomami efektów - popularne pliki midi na pewno nie zawierają takich rzeczy więc nie tędy droga

mozesz to wykorzystać przy jakimś swoim utworze gdzie zaprogramujesz że w tym i w tym momencie ma się pojawić dlay a w innym reverb

aresag

Post autor: aresag » środa 03 paź 2012, 13:57

No chyba właśnie miałem nadzieje że takie informacje sa zawarte przynajmniej w niektórych plikach midi. Bo przykładowo wybrałem na fx1 kanał 4 a na fx2 kanał 12 i przy ładowaniu na klawiszu kolejnych plików efekty fx1 i fx2 zmieniały się (włączały rózne programy czasem nawet pasowały do danego utworu(może przypadek)). Nie jestem expertem jeżeli chodzi o sam standard midi ale gdybym wiedział z jakiego "miejsca" efekt zczytuje informacje to może dało by się je w jakimś edytorze skutecznie zmienić na "pożądane". Nie wiem czy kanały jakie wybrałem są poprawne bo na innych też zmienia chociaż niekoniecznie na takie same programy. Ale na jednym ustawieniu na tym samym pliku zawsze ładuje identyczne ustawienia więc z czegoś to bierze. Zmieniają się programy, czasy Delay itp. Jak będę miał czas to jeszcze nad tym posiedzę. 

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 03 paź 2012, 16:58

MIDI w tym mikserze to lipa jakich mało. Możesz co najwyżej ustawić osobne kanały MIDI dla torów FX1 i FX2, ew wyłączyć je w cholerę (odczulić na MIDI). Wybór efektu odbywa się za pomocą komunikatów Program Change (PC), czyli dokładnie tych samych, które są odpowiedzialne za zmianę instrumentu na ścieżkach aranżu MIDI File. Przy tym wybieramy tylko rodzaj efektu, bez możliwości jego edycji.
Z tego wynika wprost, że dla tego miksera należy pisać aranże MIDI File tak, aby mieć dwa kanały MIDI wolne, do obsługi raptem 2 torów efektów(!). Po prostu porażka na maksa

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ