Focusrite Scarlett 2i2 czy Saffire 6 USB?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
racz3k
Focusrite Scarlett 2i2 czy Saffire 6 USB?

Post autor: racz3k » czwartek 20 wrz 2012, 13:13

Witam,

staje przed wyborem interfejsu usb. Wacham sie pomiedzy Scarlett 2i2 i Saffire 6 usb. Zastosowanie homerecording, potrzeba podlaczenia jednego mikrofonu pojemnosciowego. Wazna dla mnie rzecza jest regulacja odsluchu glosnosci mikrofonu, czego scarlett nie posiada, a saffire tak (jezeli sie myle to mnie poprawcie). Zastanawiam sie tylko czemu saffire obsluguje jedynie usb 1.1. Czy aby to nie bedzie przeszkadzalo? Prosze o opinie i porownanie tych kart. Ktory wybor bedzie lepszy?

Dzieki serdeczne za pomoc.

Pozdro

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Focusrite Scarlett 2i2 czy Saffire 6 USB?

Post autor: matiz » czwartek 20 wrz 2012, 13:22

...
Witam,

staje przed wyborem interfejsu usb. Wacham sie pomiedzy Scarlett 2i2 i Saffire 6 usb. Zastosowanie homerecording, potrzeba podlaczenia jednego mikrofonu pojemnosciowego. Wazna dla mnie rzecza jest regulacja odsluchu glosnosci mikrofonu, czego scarlett nie posiada, a saffire tak (jezeli sie myle to mnie poprawcie). Zastanawiam sie tylko czemu saffire obsluguje jedynie usb 1.1. Czy aby to nie bedzie przeszkadzalo? Prosze o opinie i porownanie tych kart. Ktory wybor bedzie lepszy?

Dzieki serdeczne za pomoc.

Pozdro...

Zdecydowanie 6usb - cztery wyjscia, tłumiki!

[addsig]

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » czwartek 20 wrz 2012, 14:08

Wazna dla mnie rzecza jest regulacja odsluchu glosnosci mikrofonu, czego scarlett nie posiada ... 

Posiada dwa niezależne tory monitorowe do tego sprzętowo realizowany monitoring prosto z wejścia (direct), więc to co piszesz jest nie prawdą. Jakość preampów pracujących ( w moim przypadku) z CV 12 jest niesamowita. Dla mnie 2i2 to znakomita konstrukcja, doskonały przetwornik, preampy, bez zbędnych świecidełek i bajerów, jest to co potrzeba aby np na laptopa zgrać instrument, wokal czy stereofoniczne źródło. Być może, jako główny interface w studio to ciut za mało, swoją drogą raczej nie powstał w tym celu, ale jako zewn przetwornik źródło <-> laptop ze świetnie brzmiącymi preampami to zdecydowanie udana konstrukcja. Osobiście polecam

pozdrawiam 

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 20 wrz 2012, 15:00

Poza tym trzeba wziąć pod uwagę że 6 USB wychodzi z produkcji. Ma go zastąpić 2i4.

racz3k

Post autor: racz3k » czwartek 20 wrz 2012, 15:34

...Poza tym trzeba wziąć pod uwagę że 6 USB wychodzi z produkcji. Ma go zastąpić 2i4.... 

a co to oznacza, cos nie tak z tym modelem? moze przez to ze ma usb 1.1 (to bardzo zle?)

ciezko mi sie zdecydowac...

ODPOWIEDZ