Bardzo proszę o skonsultowanie doboru sprzętu do niskobudżetowego studia domowego do nagrywania wokalu oraz pianina elektronicznego. Wiem, że nie ma częstszego pytania na tym forum, ale trochę przeraża mnie tak ilość dostępnego sprzętu, jak i problemy z kompatybilnością poszczególnych podzespołów, więc proszę o poradę.
Obecnie posiadam pianino Yamaha P80 oraz 3-letni komputer stacjonarny (Pentium Dual-Core E5200, 2,5 GHz, 2 GB RAM, Windows XP), a także starą wieżę stereo ;) Atrakcyjną cenowo, jak i dobrą dla nowicjusza opcją wydają mi się zestawy Presonus, które dostarczają brakujących mi elementów - interfejsu audio, mikrofonu i DAW (oraz słuchawek i okablowania). Tańszy zestaw - Audiobox Studio - ma niestety interfejs tylko z dwoma wejściami typu combo XLR/¼” z preampami, więc - jak wyczytałem w manualu - nie powinienem podłączać do niego instrumentów o sygnale liniowym, takich jak moje pianino. Droższy zestaw - PreSonus FireStudio Mobile Studio - ma interfejs z 6 wejściami liniowymi, więc starczy aż nadto. Opis zestawu: http://audiostacja.pl/index.php?le=produkty&pr=produkty&numer=1006&kryterium=PRESONUS, cena: ok. 1300 zł. Nie mogę znaleźć żadnych informacji o dwóch mikrofonach pojemnościowych dołączonych do zestawu (Presonus SD7) - na ile nadają się do wokalu? O DAW Studio One Artist czytałem, że jest dobry dla początkujących.
Moja płyta główna (Gigabyte GA-EP31-DS3L) nie ma wejścia Firewire, więc muszę dołączyć do tego kontroler Firewire - np. 4World Firewire 1394a ma chipset polecany na stronie Presonusa, więc może uniknę opisywanych często problemów z kompatybilnością (cena: 37 zł).
Do tego chciałbym dołączyć dodatkowy wewnętrzny dysk twardy (ok. 250 zł) o odpowiednich parametrach. W razie potrzeby mogę jeszcze rozszerzyć ilość RAMu, choć obecna ilość teoretycznie spełnia wymagania producenta.
Łączny koszt tego zestawu to ok. 1600 zł.
Bardzo proszę o opinię - czy to dobry wybór dla moich celów, czy nie pominąłem niczego istotnego i czy to wszystko ma szansę działać ;)