KRK Rokit 6 lub 5

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
numusicus
KRK Rokit 6 lub 5

Post autor: numusicus » piątek 13 kwie 2012, 16:30

Mam zamiar kupić kolumny odsłuchowe do rejestratora Boss BR-800. W specjalistycznym sklepie sprzedawca zaproponował mi KRK Rokit 6. Po zakupie rejestratora będę "cienki" finansowo. Nie będzie mnie chyba stać na zakup tych monitorów. W wydaniu EiS "Plus" redakcja poleca monitory Rokit 5. Co o nich sądzicie? Monitory będą użytkowane w warunkach typowego pokoju mieszkalnego. Efekty mojej pracy nagraniowej nie będą skutkowały wydaniem profesjonalnych płyt CD. To ma być zabawa w czasie wolnym od pracy. Proszę o rady, może kupić coś innego?. Pozdrawiam Forumowiczów i proszę o pomoc.

Gość rozpoczynający przygodę z muzyką elektroniczną, doświadczony gitarzysta elektryczny (amator), początkujący klawiszowiec, fanatyk pięknych brzmień.

Awatar użytkownika
MortyAtor

Re: KRK Rokit 6 lub 5

Post autor: MortyAtor » sobota 14 kwie 2012, 00:59

Używam od miesiąca KRK Rokit 5 i uważam że są świetne. Na pewno do amatorskiego studia nagraniowego i jako odsłuch do kompa to dobra inwestycja. Nadal sprawia mi zajebistą frajdę słuchanie czegokolwiek na tych monitorach.

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » sobota 14 kwie 2012, 11:09

A czemu popriostu nie pojdziesz do sklepu i ich sam nie odsluchasz?

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

numusicus

Post autor: numusicus » sobota 14 kwie 2012, 11:40

...
A czemu popriostu nie pojdziesz do sklepu i ich sam nie odsluchasz?
...

Kolega z nickiem Marc.The.Drummer (domyślam się, że bębniarz) nie kontroluje tego, co pisze. Wyraz "popriostu" w moim odczuciu dyskwalifikuje kolegę jako rzetelnego dyskutanta. Odsłuchiwałem w sklepie oba zestawy i wyszedłem równie "zielony" jak przed odsłuchiwaniem. Sklepowe studio jest wyposażone w profesjonale wytłumienia i inne gadżety, dlatego umieściłem moje pytanie na forum. Proszę MortyAtora o zgrubny opis pomieszczenia, w którym stoją monitory. Pozdrawiam.

Gość rozpoczynający przygodę z muzyką elektroniczną, doświadczony gitarzysta elektryczny (amator), początkujący klawiszowiec, fanatyk pięknych brzmień.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 14 kwie 2012, 11:59

To pogadaj w sklepie czy nie zgodziliby się wypożyczyć na odsłuch w domu - w czym problem?wiele sklepów tak robi

najlepsze wyjście z sytuacji - jeden dzień wystarczy bo poznać przynajmniej podstawowe różnice

Awatar użytkownika
MortyAtor

Post autor: MortyAtor » sobota 14 kwie 2012, 13:59

Proszę MortyAtora o zgrubny opis pomieszczenia, w którym stoją monitory. Pozdrawiam.

Pokój 6x3,5m. Monitory stoją na biurku z kompem przy krótszej ścianie, lekko w rogu (wiem że to kiepski pomysł). Blisko ściany. Odległość między monitorami 1m. Wytłumienie za monitorami, panele z pianki 70x50 cm. Ściana przeciwna, zasłony, firanki, żaluzje okno. Na prawej długiej ścianie zestaw odsłuchowy HIFI, z b. dużymi monitorami, lewa długa ściana z wytłumieniem czterema panelami z pianki 70x50 cm. Brak wygłuszenia sufitu, w dwóch rogach pokoju pułapki basowe.

Dodam że monitory świetnie brzmią słuchając ich w pozycji odsłuchowej tj siedząc ok 1 metra od nich. Bardzo dobra stereofonia, świetny środek, wyraźny bas od ok. 80 Hz. B.niski bas czasami dudni. Jeżeli chodzi o nagłośnienie całego pomieszczenia to są do tego za słabe, ale nie do tego mają służyć. Używam razem z nimi słuchawek KRK KNS6400 i tandem dobrze się uzupełnia, jak chcę ocenić b.niski bas zakładam słuchawki, reszta pasma brzmi wtedy bardzo podobnie jak na monitorach.

Awatar użytkownika
Romulus_Rex

Post autor: Romulus_Rex » poniedziałek 16 kwie 2012, 17:18

...
Mam zamiar kupić kolumny odsłuchowe do rejestratora Boss BR-800. W specjalistycznym sklepie sprzedawca zaproponował mi KRK Rokit 6. Po zakupie rejestratora będę "cienki" finansowo. Nie będzie mnie chyba stać na zakup tych monitorów. W wydaniu EiS "Plus" redakcja poleca monitory Rokit 5. Co o nich sądzicie? Monitory będą użytkowane w warunkach typowego pokoju mieszkalnego. Efekty mojej pracy nagraniowej nie będą skutkowały wydaniem profesjonalnych płyt CD. To ma być zabawa w czasie wolnym od pracy. Proszę o rady, może kupić coś innego?. Pozdrawiam Forumowiczów i proszę o pomoc....

Miałem możliwość porównania 5 z 6 i przyznam, że różnica jest niewielka.

Qik

Post autor: Qik » wtorek 17 kwie 2012, 10:35

...
Mam zamiar kupić kolumny odsłuchowe do rejestratora Boss BR-800. W specjalistycznym sklepie sprzedawca zaproponował mi KRK Rokit 6. Po zakupie rejestratora będę "cienki" finansowo. Nie będzie mnie chyba stać na zakup tych monitorów. W wydaniu EiS "Plus" redakcja poleca monitory Rokit 5. Co o nich sądzicie? Monitory będą użytkowane w warunkach typowego pokoju mieszkalnego. Efekty mojej pracy nagraniowej nie będą skutkowały wydaniem profesjonalnych płyt CD. To ma być zabawa w czasie wolnym od pracy. Proszę o rady, może kupić coś innego?. Pozdrawiam Forumowiczów i proszę o pomoc....

Miałem KRK RP5 i byłem bardzo zadowolony. Jeżeli potrzebujesz ich do zabawy to jak najbardziej dobry zakup. Jedno czego im na pewno brakuje to bas, ale jest to odczuwalne dopiero kiedy robisz miksy i porównujesz z innymi źródłami odsłuchowymi i w ogóle nie przeszkadza w codziennym słuchaniu muzy, czy zabawie z muzyką.

Ja sam teraz zastanawiam się nad kupnem Krk RP6 ale z dodatkowym Subem, żeby ten niski bas podeprzeć. Zobaczymy jak będzie z kaską :)

Michał 

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 17 kwie 2012, 10:40

To jużlepiej kup APS IO zamiast KRK Rokit6 + sub.

Ja miałem KRK RP5 i byłem zadowolony jak na ich cenę. Miałem RP6 i byłem ... już mniej zadowolony, pomimo że schodziły nizej niż 5 .

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » wtorek 17 kwie 2012, 10:56

Kolega z nickiem Marc.The.Drummer (domyślam się, że bębniarz) nie kontroluje tego, co pisze. 

Uwierz mi bardzo dobrze wiem co pisze. Bębniarzem jako takim nie jestem :)

Odsłuchiwałem w sklepie oba zestawy i wyszedłem równie "zielony" jak przed odsłuchiwaniem.

Trzeba było zrobić tak jak Zbynia powiedział. Czyli wypozyczyc monitory i odsłuchac u siebie.

...dlatego umieściłem moje pytanie na forum

Wiesz o tym że takich tematów jest 1000ce w sieci? Prawda jest taka że większośc osób na forach będzie tobie polecało to co obecnie posiada nie porównując obecnego sprzętu do innego bo zwyczajnie nie mają doswiadczenia rozumiesz? I czemu akurat KRK? Bo naczytałes sie opnii w internecie ze w tej cenie sa najlepsze? Wierz mi miałem KRK i po paru miesiącach je sprzedałem bo brzmiały okropnie według mnie a kupiłem je w ciemno kierując sie tym co czytałem w sieci. Obecnie jestem po przesłuchaniu kilku par róznych monitorów [tak w sklepie je odsłuchiwałem słuchając swoich mixów] i wiem co wybrać kiedy pojawią się fundusze.

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

ODPOWIEDZ