Presonus FIRESTUDIO MOBILE a RME Fireface UFX

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Attacker
Presonus FIRESTUDIO MOBILE a RME Fireface UFX

Post autor: Attacker » sobota 31 mar 2012, 13:17

Witam.
Czy mial moze ktos z Was doswiadczenia z interfejsem Presonus irestudio Mobile i zmienil interfejs na RME Fireface UFX (badz jakis inny RME)?
Zastanawia mnie czy jest roznica w odsluchu, tzn. czy Presonus na wyjsciu interfejsu do monitorow ma taka sama jakosc dzwieku jak RME?
Mam wrazenie, ze moj Presonus jest jakby jakos zamulony? Nagrywalem ostatnio z zespolem kawalek w profesjonalnym studio gdzie pracuja na RME, i przykladowo sciezki bebnow tam super brzmialy. Wrzucilem je u siebie i juz nie bylo tak pieknie :)
Dostalismy juz skonczony kawalek ze studia z mixem i masterem i tez mam wrazenie, ze na dobrym sprzecie gra OK, a przez Presonusa jakos gorzej.
Wie ktos z Was jak sie ma Presonus do RME?
Z gory dzieki.

richtig

Re: Presonus FIRESTUDIO MOBILE a RME Fireface UFX

Post autor: richtig » niedziela 01 kwie 2012, 03:13

Czy na tych samych monitorach/słychawkach odsłuchiwałeś? Odpowiem sam sobie że na 99% nie, to właśnie inne głośniki spowodowały różnicę w brzmieniu.
www.myspace.com/pchelki

Attacker

Post autor: Attacker » niedziela 01 kwie 2012, 16:08

...Czy na tych samych monitorach/słychawkach odsłuchiwałeś? Odpowiem sam sobie że na 99% nie, to właśnie inne głośniki spowodowały różnicę w brzmieniu. ... 

U siebie mam Adamy A7X, a w studio nie pamietam jakie byly. Na sluchawkach tez nie mialem okazji tam osluchac, ale warunki odsluchowe mam podobne, chociaz napewno inne glosniki.

Ciekaw jestem tej roznicy, poniewaz w tescie RME Fireface UFX, Pan recenzent porownal UFX`a z Fireface 800 i stwierdzil, ze zauwazyl roznice w jakosci odtwarzanej muzyki na korzysc UFX`a.

Presonus Firestudio Mobile to interfejs za okolo 1000PLN, a UFX to okolo 8000PLN, dlatego ciekaw jestem czy tor odsluchowy tez sie bedzie roznil? Cena 8 x wieksza :) cos w tym musi byc ...

A moze mial ktos takie porownanie RME z innym interfejsem z klasy tegoz Presonusa?

Awatar użytkownika
olearnik

Post autor: olearnik » poniedziałek 02 kwie 2012, 00:19

A moze mial ktos takie porownanie RME z innym interfejsem z klasy tegoz Presonusa?... 

Kiedy przesiadałem się z RME Multiface na RME Fireface 800, spodziewałem się że będą grały identycznie. ale dźwięk z Fireface był bardziej dokładny, przestrzeń stereofonia. Podobno można to wytłumaczyć bardzo stabilnym zegarem Steady Clock. Poprostu może być tak że klasowo jego przetworniki są dużo lepsze.

Pozdrawiam

Paweł

Post autor: Paweł » poniedziałek 02 kwie 2012, 17:04

Kiedy przesiadałem się z RME Multiface na RME Fireface 800, spodziewałem się że będą grały identycznie. ale dźwięk z Fireface był bardziej dokładny, przestrzeń stereofonia. Podobno można to wytłumaczyć bardzo stabilnym zegarem Steady Clock. Poprostu może być tak że klasowo jego przetworniki są dużo lepsze.

Z tym "dużo" to może ciężko się zgodzić, ale fakt. Kiedyś miałem okazję porównać Multiface I, FF 400, Multiface II i FF 800. I w takiej kolejności ustawiłbym jakość dźwięku, niemniej były to raczej w skali całego toru audio niuanse, nie pozwalające powiedzieć że któryś z nich brzmi żle. Tak więc można założyć że w UFX'ie jaość jest jeszcze bardziej wyśrubowana. Porównując z kolei powyższe z FireStudio Mobile, rzeczywiście RME brzmi lepiej. Ale Richtig ma racje, nie powinny to być różnice (zakładając oczywiście sprawność wszystkich urządzeń) dyskwalifikujące Presonusa. Z tego co pamiętam mogło by się pojawić lekkie rozmycie dźwięku, ale monitory i adaptacja przede wszystkim pewnie stanowiły o różnicy odsłuchu.

ODPOWIEDZ