Uszkodzone kopułki tweetera - przyczyną szumu?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
HPSTUDIO
Uszkodzone kopułki tweetera - przyczyną szumu?

Post autor: HPSTUDIO » sobota 17 mar 2012, 23:27

Witam, zakupiłem z drugiej ręki monitory studyjne yamaha msp 7.

Po dokładnym przysłuchaniu się, okazało się iż głośniki wysoko tonowe szumią...przyjrzałem się uważnie i okazało się, że kopułki są popękane. Czy to moze być przyczyną szumów? 

sprawdzałem kable, w dowolnej konfiguracji i na dowolnym wejściu do interface'u nic się nie zmienia.

Nie jest to głośny szum, ale wydaje mi się, iż głośniki tego typu powunny szumieć mniej. Przejrzałem tematy na forum, jednak wypowiedzi nie pozwalaja mi zdjagnozowac problemu. Po podkręceniu monitorów  szum się nie zmienia.Miałem podobne monitory z tej samej serii ale tak nie szumiały.Dopiero przy podkręceniu levelu na max, szum nieco narasta.

Czy można wyienić kopułki lub całe tweetery?bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

muzyk, kompozytor, aranżer, dyrygent

Zbynia

Re: Uszkodzone kopułki tweetera - przyczyną szumu?

Post autor: Zbynia » niedziela 18 mar 2012, 11:00

Nie - mozesz zostawić samą cewkę i szumiec nie będzie.

odłącz wszystko od odsłuchu i sprawdx wtedy poziom szumu

HPSTUDIO

Re: Uszkodzone kopułki tweetera - przyczyną szumu?

Post autor: HPSTUDIO » niedziela 18 mar 2012, 12:17

po odłączeniu monitorów od interface'u szum zdaje się być na normalnym poziomie, ale dużo ciszej niż przy podłączonym  interfaceie...nie jest to kwestia wejść, bo sprawdzałem i na każdym kanale out jest to samo. 

Czyli nie muszę się przejmować popękanymi kopułkami?czy lepiej je wymienić? zapewne jest to dość spory koszt...

wydaje mi się , że w jednym głośniku tweeter szumi nieco głośniej przy tym samym poziomie głośności. może powinienem dać je do serwisu?

muzyk, kompozytor, aranżer, dyrygent

ODPOWIEDZ