Sprzęt studyjny oraz do dj'ingu - pytanie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
drogtech
Sprzęt studyjny oraz do dj'ingu - pytanie

Post autor: drogtech » wtorek 28 lut 2012, 19:52

Witam

Od kilku dni zastanawiam się, w którym kierunku rozbudować domowe "studio". Na obecną chwilę pozbyłem się mixera do którego miałem podpięte monitory , nord'a a całośc podłączona do kompuetra.

W tym momencie jestem bliski zakupu interfejsu audio Roland Quad Capture, ale i tutaj zaczynają się moje rozważania, chciałbym o ile to możliwe i sensowne połączyć zakup sprzętu aby był i do produkcji jak i do dj'ki.

Jeżeli miałbym kupić sprzęt tylko do produkcji rozumiem, że Roland będzie odpowiedni? Potrzebuje go głownie właśnie do odsłuchu oraz do nagrywania ścieżek z mojego nord leada 3 do DAW.

Ostatnio jednak pojawił się w mojej głowie pomysł, czy nie kupić jakiegoś mixera dj'skiego, który miałby wbudowane efekty, mógłbym wtedy podłączyc norda do jednego z kanałów po line i nałożyć efekty (nord niema w sobie efektów) co o tym sądzicie?? Czytałem, gdzieś , że mixery dj mają kompresory i dzwięk wtedy nie będzie dobry , racja to??

Kwestia również nałożenia efektów w tempo do granego midi z DAW przez norda, który grałby na kanale nie wiem czy da się takie efekty wbudowane w mixerze zscynchronizować ze sobą?? Ogólnie sądzicie, że jest to warta kombinacja z podłączeniem i wykorzystaniem do produkcji właśnie miksera djskiego czy lepiej oddzielić od siebie te dwa aspekty i poprostu kupić interfejs i nie kombinować ;)??

Zastanawiam się również nad ewentualnym zakupem xone4d , ktory w jakimś stopniu mógłby posłużyć również jako interfejs audio ale znowu co z tym podłączeniem nord'a oraz wszystko musiało by być podłączone kablami 2xtrs - 2xrca czy nie ma wtedy jakieś straty w jakości dzwięku?? nord ma wyjścia unbalanced monitory balanced.

Jeszcze takie jedno pytanie, czy mając podłączony synth to interfejsu ,jak jest rejestrowana nagrywana ścieżkan? bo dotychczas miałem podłączone  2xrca z mixera  - 2xrca w karcie dzwiękowej czyli typowe podłączenie audio , teraz do kompuptera będzie podłączone tylko usb dzwięk się nagra w komputerze poprzez audio heh sorry ale wole się upewnić przed wydaniem kasy aby nie było wtopy ;)

Zbynia

Re: Sprzęt studyjny oraz do dj'ingu - pytanie

Post autor: Zbynia » wtorek 28 lut 2012, 23:35

Mikser DJ zostaw dla DJ a efekty nałożysz sobie w programie jakie tylko będziesz chciał bez niszczenia oryginalnego zapisu

Awatar użytkownika
drogtech

Post autor: drogtech » środa 29 lut 2012, 17:29

...
Mikser DJ zostaw dla DJ a efekty nałożysz sobie w programie jakie tylko będziesz chciał bez niszczenia oryginalnego zapisu...

Ok ale jak wygląda sprawa Xone4D?? Jest to mikser z osobną kartą dzwiękową, czytałem opinie i wszędzie są bardzo pozytywne, dodatkowo mógłby w jakimś stopniu służyć do sterowania DAW tj Abletonem więć, mozna by połączyć to z własnie produkcją i dj, pytanie tylko czy i jak sprawuje się ten interfejs audio i jak by wyglądał sposób podłączenia norda do tej konsolety?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 29 lut 2012, 20:19

Podłączasz normalnie - jest line in i zarówno midi in jak i out więc nord miałby pełne sterowanko przy okazji z xone jak i komputera

Doczytaj instrukcje od Xone bo zapewne wprost z miksera mógłbys sterować niektórymi funkcjami Norda po przypisaniu - a masz tu zarówno fadery jak i pokrętła

Reszta(dla DAW) zapewne wymaga skonfigurowania wszystkiego bo panel lewy jak i prawy komunikuje sie przez midi

Na minus to brak sterowania DAW typu start stop przewijanie - musiałbyś to ustawić a potem sobie opisac na mikserze

Najgorsze w takich kombajnach skonfigorowanie tak by wszystkim mozna było sterować w jednym momencie

Awatar użytkownika
drogtech

Post autor: drogtech » czwartek 01 mar 2012, 18:49

...
Podłączasz normalnie - jest line in i zarówno midi in jak i out więc nord miałby pełne sterowanko przy okazji z xone jak i komputera

Doczytaj instrukcje od Xone bo zapewne wprost z miksera mógłbys sterować niektórymi funkcjami Norda po przypisaniu - a masz tu zarówno fadery jak i pokrętła

Reszta(dla DAW) zapewne wymaga skonfigurowania wszystkiego bo panel lewy jak i prawy komunikuje sie przez midi

Na minus to brak sterowania DAW typu start stop przewijanie - musiałbyś to ustawić a potem sobie opisac na mikserze

Najgorsze w takich kombajnach skonfigorowanie tak by wszystkim mozna było sterować w jednym momencie...

Ok w takim razie , spójrzmy tylko na samą cześć interfejsu audio, porównując tą z 4D do Rolanda, jest między nimi faktycznie taka różnica, że lepiej jednak do produkcji nadał by się Roland czy 4D wcale nie byłby takim złym wyborem??

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 01 mar 2012, 19:22

Roland to interfejs z preampami a to z kolei mikser/sterownik dla DJ - generalnie zupełnie inne zastosowania i w typowej produkcji lepiej sprawdzi się roland z racji świetnych sterowników

ODPOWIEDZ