Witam!
Mam zamiar kupic właśnie takie słuchawki. Bedą one używane razem z m-audio profire 2626 i jako, że są dostępne w dwóch wersjach stąd pytanie jak w temacie: 80 czy 250 ohm?
Bayerdynamic DT770 Pro - 80 czy 250 ohm?
Re: Bayerdynamic DT770 Pro - 80 czy 250 ohm?
Instrukcja od karty się kłania i jej mozliwości zasilenia
...
Instrukcja od karty się kłania i jej mozliwości zasilenia...
Zbyniu, u mnie np. w Focusrite Saffire 6 USB za cholerę nie ma informacji o impedancji wyjścia słuchawkowego. Na sajcie producenta takiej informacji także brak :( nie wiem, chyba google mnie lubi.
http://www.musicinfo.pl/zalacznik/pdf-informacje/2004.pdf
Instrukcję już wcześniej studiowałem i o dziwo nie było tych danych...
Teraz w świetle tej wiedzy 250 ohm zapewne odpada. A 80 ohm w ogóle wchodzi w rachube? Czy po prostu najlepsze były by zwykłe sluchawki 32 ohm'owe?
Chciałbym mieć dobre słuchawki monitorujące, ale jeśli wyżej tyłka się nie podskoczy to nie chcę kupować czegoś, czego w pełni nie będę mógł wykorzystać.
No cóż Psysutra - szkoda że producent nie podaje w instrukcji tak ważnych parametrów.
mam DT770 250Ohm na Emu1820m ale tam mam 500mW dla 22 Ohm(mimo że producent podaje jako minimum 24Ohm :) )
Mocy az nadto - u ciebie niestety może nie dać rady chociaż Behringer HA4700 miał około 250mW i głowe urywało również
80Ohm dałoby radę - 250Ohm musiałbyś sam zobaczyć
W takim razie, teoretycznie 250 ohm też powinno działać, czy się mylę?
Działać będzie :) kwestia tylko czy mocy wystarczy :) - chociaz więcej jak połowę skali nie wykręcam.
odpalałem słuchawy nieraz na sansa fuze - to ma jakieś 10mW przy 16Ohm i grać gra - ale mocy to nie ma :)
Niestety mam takie a nie inne warunki na chacie, że z głośników cały czas niestety nie mogę korzystać - dlatego właśnie chcę mieć jakieś dobre słuchawki.
Wiadomo też, że im większa impedancja tym większa czułość - jestem w tym momencie ciekawy czy będzie odczuwalna różnica tejże właśnie czułości, przy tym sprzęcie który posiadam?
Staram się jakoś też spojrzeć przyszłościowo przy okazji :) I może dlatego lepiej kupić właśnie 250 ohm?
Bo w momencie kiedy przesiądę się na inny sprzęt, wtedy jego parametry będą bardziej sprzyjały impedancji tych właśnie słuchawek, a przy tym co mam w tej chwili różnica nie będzie w zasadzie odczuwalna. Czy dobrze kombinuje?
Wiadomo też, że im większa impedancja tym większa czułość
Ze co??
Kupuj o jak najmniejszej impedancji, 80 omow to i tak duzo. Glosnosci nigdy za wiele, bo sciszyc zawsze mozna.
Uwaga:
Pamiętajmy, że na słuchawce o dużej impedancji wydzielana jest mniejsza moc przy tym samym napięciu, co przy małej efektywności może uniemożliwić uzyskanie odpowiedniego natężenia dźwięku.