Focusrite Saffire PRO 10 I/O - problem z instalacją na Windows 7

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
kaliop
Focusrite Saffire PRO 10 I/O - problem z instalacją na Windows 7

Post autor: kaliop » czwartek 27 paź 2011, 12:24

Witam Państwa,

wczoraj przyszedł do mnie zakupiony Focusrite PRO 10 I/O. Odrazu wyjaśniam że mój komputer to laptop Fujitsu Amilo z Win 7 32bit, do połączen FireWire używam karty ExpressCard z wejściami FW 6 pin. Podłączyłem interfejs, zacząłem instalacje sterowników SaffireControlPro 2.6 - postępowałem zgodnie z intrukcjami, jak trzeba było to podłączałem jak trzeba było to odpinałem. Na końcu jednak instaltor się "bootuje" no i niestety zawsze pokazuje się że "zbootował" się nieprawidłowo. Mimo to "niby" się zainstalował. Na końcu można wybrać opcję, by dokonać update sterowników, co też robiłem, jednak szybko pokazuję się że update failed. Mimo wszystko na pulpicie mam ikonkę SaffireControlPro, i nawet się włącza. Jednak totalnie nie widzi inteffejsu. Interfejs jest podpięty a on nigdy nie widzi go. Sytuacja wygląda w 100% identycznie na komputerze mojego kuzyna - Asus także z Win 7 32bit, z tym że kuzyn ma wbudowane wejście FireWire 4 pin więc używaliśmy jego i zasilacza. 

Podejrzewam jakąś niezgodność sterowników z systemem Windows albo też sterowników lub interfejsu z kartą FW na expresscard. Jednak przez rok używałem M-Audio FireWire Solo z tą kartą bez zarzutów. Błagam o pomoc, jestem w kropce.

pozdrawiam

dust

Re: Focusrite Saffire PRO 10 I/O - problem z instalacją na Windows 7

Post autor: dust » czwartek 27 paź 2011, 15:57

Proponuje zainstalować jeszcze raz sterowniki w trybie zgodności np. z Windows XP SP2.
Powodem też może być chipset FW. Wielu twierdzi, że najlepszy jest TI, ale niestety nie jest to prawda.
Pomagałem znajomemu zainstalować interfejs TC Studio Konnekt 48. Kupił on specjalnie kontroler firewire na TI. Niestety to był jego niepotrzebny wydatek bo okazało się, że interfejs na nim nie pracuje.
Podłączyłem dla testów do laptopa z Ricochem i ruszył odrazu. Wygrzebaliśmy ze starego kompa kartę na chipsecie NEC i interfejs hula bez problemu.

kaliop

Post autor: kaliop » czwartek 27 paź 2011, 16:10

...Proponuje zainstalować jeszcze raz sterowniki w trybie zgodności np. z Windows XP SP2.

Niestety, już to robiłem. Bez skutku. Zwłaszcza że sterownik jest dedykowany do Win 7

Powodem też może być chipset FW. Wielu twierdzi, że najlepszy jest TI, ale niestety nie jest to prawda.
Pomagałem znajomemu zainstalować interfejs TC Studio Konnekt 48. Kupił on specjalnie kontroler firewire na TI.

No właśnie tyle że ja nie spotkałem nigdy firewire expresscard marki Texas Instruments. Ale faktycznie, może warto zainwestować w jakieś lepsze karty i popróbować. Spróbuję w ostateczności. Jednak na tej karcie M-Audio FW Solo hulał aż miło...

Wielkie dzięki za pomoc :) Ktoś  ma jeszcze jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » czwartek 27 paź 2011, 18:16

......Proponuje zainstalować jeszcze raz sterowniki w trybie zgodności np. z Windows XP SP2.
Niestety, już to robiłem. Bez skutku. Zwłaszcza że sterownik jest dedykowany do Win 7
Powodem też może być chipset FW. Wielu twierdzi, że najlepszy jest TI, ale niestety nie jest to prawda. Pomagałem znajomemu zainstalować interfejs TC Studio Konnekt 48. Kupił on specjalnie kontroler firewire na TI.
No właśnie tyle że ja nie spotkałem nigdy firewire expresscard marki Texas Instruments. Ale faktycznie, może warto zainwestować w jakieś lepsze karty i popróbować. Spróbuję w ostateczności. Jednak na tej karcie M-Audio FW Solo hulał aż miło...
Wielkie dzięki za pomoc :) Ktoś  ma jeszcze jakieś pomysły?...

Poszukaj w necie, swego czasu sam widziałem wiele postów na różnych forach o problemie instalacji focusrite na fw, swoją drogą sprawdz na stronie producenta jakie chipsety zaleca
na luzaku ! jak zawsze

kaliop

Post autor: kaliop » czwartek 27 paź 2011, 20:50

Poszukaj w necie

szukałem niestety nikt nie miał takiej sytuacji jak ja, poza tym nie znalazłem konkretnych rozwiązań

swoją drogą sprawdz na stronie producenta jakie chipsety zaleca... 

producent zaleca chipsety Texas Instruments oraz VIA. A najlepsze jest to że ja mam VIA :D aczkolwiek taką tanią za 20 zł, wiec rozwazam zakup TI za 150 

mimo to poszukuje raczej jakiegos normalnego rozwiazania dlatego ze wydaje mi sie ze to kwestia sterowników a nie karty fw

kaliop

Post autor: kaliop » czwartek 27 paź 2011, 22:18

jeśli tylko ktoś coś wie domyśla się lub podejrzewa to bardzo proszę pisać...problem cały czas aktualny..

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 27 paź 2011, 23:15

Zacznij od przejrzenia forum producenta - po to w końcu jest....

kaliop

Post autor: kaliop » piątek 28 paź 2011, 01:50

...
Zacznij od przejrzenia forum producenta - po to w końcu jest.......

Dziękuję za radę. Bardzo słuszna uwaga, niemniej warto zauważyć, że skoro już decyduję się na zawracanie głowy obcym ludziom na tym forum, podkreślając moją patową sytuację, to prawdopodobnie przeszukałem już źródła tak oczywiste ja wyżej wspomniana strona. 

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 28 paź 2011, 10:01

Ja tam znalazłem coś takiego jak podmiana sterownika firewire na natywny windowsa7 - próbowałes tego?Bo przeszukiwanie a próbowanie opcji dla innych interfejsów czy innych porad to dwie różne rzeczy

kaliop

Post autor: kaliop » piątek 28 paź 2011, 12:20

...
Ja tam znalazłem coś takiego jak podmiana sterownika firewire na natywny windowsa7 - próbowałes tego?Bo przeszukiwanie a próbowanie opcji dla innych interfejsów czy innych porad to dwie różne rzeczy...

Chodzi Ci o tą zmianę sterownika karty firewire na zgodną z OHCI (legacy) ? Jeśli tak, to owszem próbowałem tego bezskutecznie

ODPOWIEDZ